Seksuaalinen häirintä on sukupuolittuneen ja seksuaalisen väkivallan muoto. Sillä tarkoitetaan ei-toivottua, yksipuolista ja sen kohteelle vastentahtoista käytöstä, joka voi olla sanallista, sanatonta tai fyysistä. Seksuaalista häirintää kohtaavat enemmän naiset, ja sen tekijät ovat useimmiten miehiä.
eeva.fin ja UN Women Suomen yhdessä teettämän tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta naisesta on kohdannut seksuaalista häirintää elämänsä aikana. Häirintä voi jättää sen kokijaan pitkäaikaisen jäljen.
”Kaikki häirinnän muodot täytyy ottaa vakavasti, sillä kaikki häirintä on vahingollista eikä millään muotoa oikeutettua”, Jyväskylän yliopiston dosentti Tuija Saresma kertoo eeva.fille.
Mitä kannattaa tehdä, jos kohtaa seksuaalista häirintää? Kokosimme ohjepaketin, jonka lukemisesta kannattaa aloittaa.
Jos koit seksuaalista häirintää, muista ensin tämä
- Et ole tehnyt mitään väärää. Seksuaalinen häirintä on aina tekijän vika.
- Apua on saatavilla. Älä jää yksin.
Miten toimia, kun joutuu sanallisen häirinnän kohteeksi?
- Ota asia heti puheeksi häiritsijän kanssa. Kerro, minkälaisen käyttäytymisen olet kokenut häiritsevänä ja käske häiritsijää lopettamaan.
- Jos et uskalla kohdata häiritsijää yksin, pyydä tueksesi luotettava ihminen. Työpaikalla hän voi olla esimerkiksi kollega tai työsuojeluvaltuutettu, baarissa henkilökunnan jäsen tai ystävä.
- On ok, jos et halua kohdata häiritsijää. Itsesi kannalta on kuitenkin tärkeää, että kerrot jollekulle tapahtuneesta.
Muista, että fyysinen häirintä on seksuaalista ahdistelua
- Toisin kuin esimerkiksi sanallinen häirintä, fyysinen ahdistelu on rikos. Seksuaalisesta ahdistelusta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
- Tee tarvittaessa rikosilmoitus. Apua siihen saat esimerkiksi Rikosuhripäivystyksestä.
Seksuaalinen häirintä työpaikalla
- Seksuaalinen häirintä on tasa-arvolaissa kiellettyä syrjintää, ja rikoslaki säätää seksuaalisesta ahdistelusta. Myös yhdenvertaisuuslaki kieltää häirinnän esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisen perusteella.
- Jos häirintää tapahtuu työpaikalla, työnantajalla on velvollisuus ja vastuu puuttua siihen. Työturvallisuuslaki kieltää häirinnän ja epäasiallisen kohtelun työpaikalla, ja laissa huomioidaan myös vapaaehtoistyöntekijät.
- Lue Työterveyslaitoksen ohjeet siihen, miten toimia, jos työpaikalla esiintyy häirintää. Myös Tasa-arvovaltuutettu antaa ohjeita siihen, miten työnantajan tulee toimia häirintätilanteessa.
Apua saat myös näistä paikoista
- Naisten linjan eri palvelut tarjoavat apua moniin eri tilanteisiin. Naisten linjan puhelinpalvelu 0800 0240 on avoinna arkisin kello 16—20. Verkossa toimilisäksi chat ja turvaverkkopalvelu digitaalista väkivaltaa kokeville.
- MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Kriisipuhelin päivystää päivittäin ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111. Keskusteluapua saa mihin tahansa kriiseihin tai murheisiin.
- Väestöliiton Hyvä kysymys -verkkopalvelussa on suomalaisten järjestöjen tuottamia palveluita ja vertaistukea. Palvelulla on oma sivu, josta löytää tukea, jos on kohdannut seksuaalista häirintää.
- Nuorten Exit tarjoaa 13–29-vuotiaille tietoa omista rajoista ja seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta sekä tukea seksuaaliväkivallan ja häirinnän tilanteissa.
Lue mistä on kyse: Tämä on manifesti: Nyt riittää – seksuaalisen häirinnän aika on ohi