Nina Mikkonen eli vuosia omaishoitajan arkea ja keskittyi selviytymään tunnista toiseen: ”Siinä elämäntilanteessa on oikeus tuntea myös katkeruutta”
Ihana juuri näin
Nina Mikkonen eli vuosia omaishoitajan arkea ja keskittyi selviytymään tunnista toiseen: ”Siinä elämäntilanteessa on oikeus tuntea myös katkeruutta”
Siinä on tilaa tunteille mutta ei tunteilulle, Nina Mikkonen kuvailee omaishoitajuutta. Ihana juuri näin -podcastissa Nina kertoo, miten hän on oppinut käsittelemään alakulon ja katkeruuden tunteita ja löytänyt vaikeiden vuosien jälkeen uudenlaista elämäniloa ja toivoa.
Teksti

Kuvat

12.4.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Yrittäjä, somevaikuttaja Nina Mikkonen puhuu Kauneus ja Terveys -lehden Ihana juuri näin -podcastissa omaishoitajuudesta, sairastumisestaan masennukseen ja siitä, miten hän on kaiken jälkeen löytänyt uudenlaisen Ninan; spontaanin, rennon ja rohkean.

Ninan puoliso Timo T.A. Mikkonen sai kallonpohjavaltimotukoksen ja useita aivoinfarkteja 2011. Nina huolehti Timosta omaishoitajana yli viiden vuoden ajan tämän kuolemaan asti. Samaan aikaan hän oli yksin kahden kouluikäisen erityislapsen vanhempi.

”Siinä elämänvaiheessa on tilaa tunteille, mutta ei tunteilulle. Siinä vain selviydytään tunnista toiseen. Kun olet sammuttanut yhden tulipalon niin toisaalla on syttynyt jo kaksi uutta uutta. Sitä vain toimii kuin kone”, Nina kertoo podcastissa.

Omaishoitajan arjessa Ninalla ei ollut yhtään tilaa tai aikaa oman hyvinvoinnin miettimiselle ja hän masentui.

Katkeruus on tärkeä ja eheyttävä tunne

Nina kertoo Ihana juuri näin -podcastissa, miten hän on toipunut masennuksesta ja miten hän käsittelee alakulon tunteita nykyisin.

”Minua ärsyttää se, että katkeruuden tunteita ei saisi olla. Pitäisi koko ajan vain kertoa positiivisia asioita ja siitä, kuinka reipas ja ja riuska on. Tällaisten elämäntilanteiden keskellä on oikeus tuntea myös katkeruutta. Se on sitten toinen asia, kannattaako katkeruuteen jäädä vellomaan”, hän sanoo.

Ninan mielestä ihmiselle pitää sallia myös katkeruuden tunteet, sillä ne ne ovat tarpeellisia eheytymisen kannalta.

”Haavoja on monenlaisia: on niitä, jotka eivät näy päällepäin, ja niitä, jotka näkyvät. Kaikki haavat, jotka teemme näkyviksi, ovat parannuksen tiellä.”

Kuuntele Ninan tarina

Nina Mikkonen kertoo Ihana juuri näin -podcastissa, miten hän on löytänyt vaikeiden vuosien jälkeen Ninan, joka on muutakin kuin leski ja puoliso.

Miten hän käsittelee alakuloa? Mikä lapsuuden trauma toistui hänen elämässään aikuisena? Miten hän käänsi sen voimavarakseen? Entä millaiset asiat ovat vähentäneet hänen elämässään häpeää ja mokaamisen pelkoa?

Ninan kanssa keskustelee Kauneus ja Terveys -lehden toimituspäällikkö Sari Hannikainen.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.
Kommentoi +