
Pysähdy ennen kuin toimit
Anna-Mari Nordenswan, voimavaravalmentaja, Vaisto Oy:
”Pysähtyminen on parasta etenemistä, koska silloin aivot saavat tilaa ja aikaa järjestellä itsensä uudelleen. Sillä on iso vaikutus.
Pysähdyn itse monta kertaa päivässä, ja siihen riittää kolme syvää palleahengitystä. Teen ne aina kun siirryn työtehtävästä tai asiakkaasta toiseen. Suljen silmät, hengitän syvään sisään ja ulos ja keskityn ajatuksissani siihen, mitä aion tehdä tai kenet kohdata seuraavaksi.
Olemme kaikki erilaisia, joten mikä toimii yhdelle ei välttämättä toimi toiselle. Kysy siis itseltäsi: mihin asioihin voin arjessani vaikuttaa? Keskity niihin äläkä ylibuukkaa itseäsi. Kun kalenterissa on tilaa, pystyt joustamaan yllättävissäkin käänteissä.”
Ajoita työt vireyden mukaan
Katri Varjos, toimitusjohtaja, Tuotantoyhtiö Hihhihhii Oy:
”Kun tavoite on kirkkaana mielessä, on helpompi tarttua toimeen. Työlistat ja aikataulutus helpottavat työn imuun pääsyä.
Työteho ei ole aina sama. Ajoitan ajattelua vaativat isot kokonaisuudet itselleni virkeimpään aikaan eli aamupäivään, joskus iltaankin. Asetan puhelimeen hälytyksen, joka rajaa keskittymiseni asiaan vaikka kolmeksi vartiksi. Mykistän joskus puhelimen täysin. Katkaisen työt välillä musiikilla ja happihyppelyllä.
Pitää myös muistaa, että elämässä on aina paljon muutakin kuin työ. Vietän aikaa läheisten kanssa ja liikun. Se palauttaa. En pyri kotona täydellisyyteen, mutta sotkua ei juuri ehdi syntyä, kun järjestelen vähän joka päivä.”
Löydä rauha kalenterista
Emma Rautio, sairaanhoitaja:
”Teen vuorotyötä ja minulla on vuoden ikäinen lapsi. Koska en halua kuormittaa univelkaista muistiani millään ylimääräisellä, siirrän kaikki asiat heti kalenteriin tai muistilistalle. Merkitsemme mieheni kanssa yhteiseen kalenteriin kaikki menot, ja käyn aina maanantaina läpi tulevan viikon menot, koska siitä tulee olo, että kaikki on järjestyksessä.
Pidän kännykässä kauppalistaa ja muistilistoja esimerkiksi maksettavista laskuista ja tehtävistä asioista. Koska tuloni vaihtelevat, säästän, jotta voin valmistautua yllättäviin menoihin.
Suunnittelen ruuat ja kauppareissut etukäteen. Teen kerralla paljon ruokaa ja pakastan sen yksittäisannoksina, jotka voi ottaa töihin tai lämmittää kotona.”