Pitääkö ihastumisesta tai sivusuhteesta kertoa puolisolle? Asiantuntijat neuvovat, mitä tilanteessa kannattaa tehdä
Rakkaudella me -podcast
Pitääkö ihastumisesta tai sivusuhteesta kertoa puolisolle? Asiantuntijat neuvovat, mitä tilanteessa kannattaa tehdä
Parisuhdeasiantuntijat Antti Ervasti ja Marianna Stolbow kertovat Rakkaudella me -podcastin toisessa jaksossa, ettei ihastumista toiseen parisuhteen aikana pidä säikähtää. Mutta kannattaako siitä kertoa puolisolle?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 18.6.2023
Eeva

Rakkaudella me -podcastissa on kuusi jaksoa, kuusi kirjettä ja kuusi tuttua, kiperää parisuhdepulmaa, joihin parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow ja psykoterapeutti Antti Ervasti antavat ratkaisuehdotuksensa.

Podcastin toisessa jaksossa käsitellään Mintun kirjettä. Minttu on ihastunut toiseen, mikä on tuonut esiin hänen pitkän parisuhteensa huonon tilanteen:

Viime keväänä ihastuin päätä pahkaa ihmiseen, ihanaan naiseen, jonka tapasin töiden kautta. Ensin ajattelin, että suhteemme oli kahden sukulaissielun välistä ystävyyttä, mutta pian tajusin, että siinä on muutakin. Jo hänen näkemisensä sai minut tuntemaan perhosia.

Yhden pitkäksi venyneen työtapaamisen jälkeen menimme drinkeille. Yksi asia johti toiseen. En muista, milloin olisin viimeksi ollut niin onnellinen ja tunsin olevani joka aistia myöten elossa.

Hän tiesi, että olen varattu, ja siihen meidän juttu sitten päättyikin. Hän löysi toisen, joka oli vapaa. Vaikka suhde oli lyhyt, sen päättyminen särki sydämeni. Jälkikäteen olen miettinyt, miksi ylipäänsä lähdin suhteeseen ja miksi se sekoitti minut niin pahasti. Tajusin, että vaikka puolisollani ja minulla on periaatteessa hyvä olla yhdessä, jokin on pielessä.

Tapasimme parikymppisinä ja muutaman vuoden seurustelun jälkeen saimme kolme lasta. Kun lapset olivat pieniä, meillä oli rankkaa. Riitelimme rahasta ja omasta ajasta, tavallisista asioista, mutta näin jälkikäteen ajateltuna se oli onnellista aikaa.

Nyt kun lapset ovat jo isompia, olen tajunnut, että meillä on kauhean vähän mitään yhteistä. Rakastan puolisoani tietysti, hän tuntee minut ja minä hänet, mutta olemme kuin kavereita.

Yritin pitkään ehdottaa asioita, joilla voisimme piristää suhdetta, mutta hän vain toisteli, että on tyytyväinen näin, rakastaa minua ja meidän perhettä. Seksiä on harvoin enkä tiedä enää, haluaisinko sitä (hänen kanssaan).

Pitääkö ihastumisesta tai sivusuhteessa kertoa puolisolle?

Antti Ervasti: Ei ole yksiselitteistä vastausta, että totta kai pitää kertoa. Ihastuminen on tunne, joka meille kaikille tulee todennäköisesti monta kertaa elämässä. Sitä ei pidä säikähtää.

Jos tuntee, että ihastuminen vie kauemmaksi omasta suhteesta, niin silloin olisi hyvä jollain tavalla pystyä puhumaan siitä kumppanin kanssa. Useinhan alta paljastuu tyytymättömyyttä suhteeseen tai seksielämään.

Marianna Stolbow: Jos kertoo kumppanille ihastumisesta, jotta saisi oman pahan olonsa pois, se on minusta epäreilua.

Jos pitkässä suhteessa ihastuu silloin tällöin, se ei itsessään ole merkki mistään. Ajattelen, että ihastumisia tapahtuu ja ne ovat informaatiota itsellesi siitä, mitä koet, että sinulta puuttuu, tai kuka olet ihmisenä. Tärkeintä on miettiä, mitä ihastumiselle tekee. Ottaako siitä tiedon vastaan vai alkaako ruokkia ihastusta?

Ihastuminen antaa parhaimmillaan mahdollisuuden siihen, että nyt kääritään hihat ja aletaan tehdä asialle jotain. Tilanne meidän välillä on mennyt liian harmaaksi ja kurjaksi.

Miksi lyhyen sivusuhteen päätös voi tuntua pahemmalta kuin se, että pitkä liitto on pikkuhiljaa hajoamassa?

Antti Ervasti: Jos ihastumisen päättyminen tuntuu pahemmalta kuin se, että aiempi, pidempiaikainen suhde päättyy, käyttäisin tätä tärkeänä informaationa. Se on hälytysmerkki ja pysähtymisen paikka, ja niin Minttu on sen ottanutkin.

Kannustaisin miettimään, minkälaista surua hän tuntee. Koska mikään tunnehan ei ole vain yhtä asiaa. Suru on usein merkki siitä, että joku on tai jokin on ollut hyvin rakasta ja tärkeää.

Voiko saman ihastumisen tunteen saavuttaa oman kumppaninsa kanssa?

Marianna Stolbow: Ajattelen, että pitkässä suhteessa ihmiset rakastuvat kumppaniinsa uudelleen, mutta eri syistä.

Jonain päivänä voit rakastua kumppanissasi siihen, että kukaan ei rakasta lastasi yhtä paljon kuin hän, ja toisena päivänä siihen, että on yhdessä selätetty kaikki vaikeudet.

Minun mielestäni meidän ei ole tarkoituskaan palata alun ihastumisen tunteeseen vaan löytää hyvien hetkien tuoma vau-kokemus ihmisestä, joka on pysynyt siinä rinnalla.

Kuuntele Rakkaudella me -podcastin toinen jakso

Miksi ihastun toiseen, vaikka rakastan kumppaniani? Mitä jos olen sarjaihastuja? Entä onko olemassa sukulaissieluja, jonka voi tunnistaa jo lyhyen tapaamisen perusteella? Mitä kannattaa tehdä, jos seksi oman kumppanin kanssa ei enää kiinnosta? Kannattaako pysyä yhdessä lasten takia tai siksi, että arki toimii?

Antti Ervastin ja Marianna Stolbowin kanssa keskustelemassa on Kauneus ja Terveys -lehden toimituspäällikkö Elisa Helavuori.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Kuuntele: Spotify ja Apple Podcasts

Kommentoi +