Verestävätkö silmät? Asiantuntija neuvoo, miten saat kirkkaat silmät (edes meikillä)
Kauneus
Verestävätkö silmät? Asiantuntija neuvoo, miten saat kirkkaat silmät (edes meikillä)
Jos silmäsi ovat väsyneet tai punakat, kokeile tippoja ja hierontaa. Sitten voitkin tarttua peiteväriin ja nudesukkahousujen sävyiseen rajauskynään.
Teksti

Kuvat

23.11.2020
 |
Kauneus ja Terveys

Se tunne, kun peilistä katsoo sinänsä aivan ihastuttava basset hound, jonka silmät verestävät? Vai näyttävätkö silmät hautautuneen jonnekin Skotlannin nummille, eli kumpua on vähän yllä ja alla?

Silmiä voi kirkastaa ja virkistää monella tavalla. Jos silmät rähmivät, niihin sattuu tai näkö heikkenee, pitää silti mennä lääkäriin. Tämän jutun vinkkejä ei tule kokeilla tulehtuneisiin silmiin.

Kosteuta reilusti

Punoitus johtuu yleensä valvomisesta, näyttöpäätetyöskentelystä tai alkoholista. Verestyksen syy voivat olla myös kuivat silmät. Niissä kyynelnestettä erittyy liian vähän tai se on heikkolaatuista.

Kuivasilmäisyyden muita oireita ovat vetistely ja roskan tai hiekan tunne silmissä. Näkökenttä voi olla välillä sumea.

Kuivat silmät ovat yleinen ja yleensä vaaraton vaiva. Siitä kärsii tutkimustavasta riippuen 5–50 prosenttia suomalaisista. Silmien kuivumiselle altistaa jo se, että on nainen ja ikääntyy. Kuiva sisäilma, näyttöpäätetyö ja ilmastointi sekä tietyt sairaudet ja lääkitykset pahentavat oireita.

Paras apu kuiviin silmiin ovat kosteuttavat silmätipat. Niillä pitää tosin läträtä: käytä vähintään 4–6 kertaa päivässä kuukauden ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Sanoiko joku myyrä? Harmahtava luomivärikin terästää katsetta.

Peittele elämän jäljet

Väsyneiden silmien ulkonäköä virkistää myös meikki. Ihan ensin on hyvä kiinnittää huomiota silmänympärysihoon.

– Kirkasta silmänalusia peitevoiteella, ennen kuin suunnittelet muuta meikkiä. Jos iho punoittaa tai on tumma, silmämeikki ei riitä kirkastamaan katsetta, meikkaaja Riia Koivisto sanoo. Hän on itse herkkäsilmäinen, joten tietää, mistä puhuu.

Peitevoide huijaa silmänympärykset tasaisen värisiksi ja kirkastaa ihoa. Tummuutta häivyttää parhaiten oranssi sävy.

– Paras peitevoide on ohut ja hiukan valoaheijastava. Älä silti käytä valokynää, se ennemminkin korostaa pulmia.

Väsynyt silmänympärysiho on usein myös kuiva. Megapeittävä, kakkumainen koostumus korostaa kuivuutta, joten hoitava, pehmeämpi peitevoide on parempi.

Koiviston mukaan se on hyvä levittää iholle siveltimellä ja viimeistellä sormin.

– Ihon painelu laittaa myös nesteet kiertämään. Se helpottaa turvotusta.

Silmänympäryksiä virkistää myös gua sha -rullaus tai -kivihieronta. Myös pakastimessa pidetyt teelusikat toimivat.

Kokeile näitä virkistäjiä

  1. Käytä kosteuttavia silmätippoja. Kokeile myös rauhoittavaa silmänympäryssuihketta, kuten Yves Rocher Pur Bleuet The Soothing Cornflower Floral Wateria. 23,90 e.
  2. Huolittele silmänympärysiho peitevoiteella. Muista riittävän pieni määrä ja häivytys. Loistava, riittoisa tuote tähän tarkoitukseen on La Roche-Posay Toleriance Teint Concealer Dark Circles 19 e.
  3. Piirrä alaluomen sisäluomille rajaukset nudenvärisellä rajauskynällä. Kokeile varoen: sisärajaus voi ärsyttää kaikista herkimpiä silmiä. Pysyvä ja oikeansävyinen kynä on IsaDora Inliner Kajal 56 Blond. 11,90 e.

Kylmennä luomivärisi

Monen suosikkiluomivärisävy ruskea ei ole paras väsyneille silmille. Varsinkin lämmin ruskea korostaa silmien punoitusta. Katsetta kirkastavat paremmin kylmät sävyt: tummanharmaa, musta, luumu ja kanerva. Myös harmahtavan ruskea myyrän sävy käy.

Nykyään ei ole suurta väliä, valitsetko vedenkestävän vai vesiliukoisen ripsivärin. Molempien koostumukset ovat kehittyneet, eivätkä ne valu silmiin. Tarvittaessa voit valita herkille silmille tarkoitetun maskaran. Olennaisempaa on, miten poistat meikin.

– Poista silmämeikki aina silmämeikinpoistoaineella. Valitse tehokas mutta hellävarainen tuote, äläkä hankaa. Misellivettä tai muuta kasvoputsaria ei ole tarkoitettu päivittäiseen silmämeikin poistoon.

Kunnollinen meikinpoistoaine säästää sekä silmiä että ihoa, sillä se vähentää hankaustarvetta. Kasvojenpuhdistusaineissa on harvoin tarpeeksi tehoa vahvan silmämeikin irrotukseen.

Alaluomien limakalvoille piirrettävä vaalea sisärajaus on klassinen tapa kirkastaa katsetta ja piilottaa punoitusta. 

– Käytä nudesukkahousujen väristä kynää, älä valkoista. Myös musta sisärajaus terästää ja kirkastaa katsetta.

Mitä sinä haluat kysyä? Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvä kysymys.

Kommentoi +