”Kaikki hiuksiin laitettu työ menee hukkaan, jos niitä kaltoinkohtelee yöllä”, sanoo hiusmuotoilija Meri Milash
Kiharat hiukset
”Kaikki hiuksiin laitettu työ menee hukkaan, jos niitä kaltoinkohtelee yöllä”, sanoo hiusmuotoilija Meri Milash
Afrokiharat eivät tarvitse kovia otteita vaan enemmänkin kärsivällisyyttä, muistuttaa stailaaja ja hiusmuotoilija Meri Milash. Hän hellii hiuksiaan muun muassa silkkityynyliinalla.
1Kommenttia
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 27.2.2023
Trendi

Millainen kauneudenhoitaja olet?

”Suhteeni meikkaamiseen on ihan erilainen kuin hiuksiin: niihin panostan paljon enemmän. Se ei johdu vain siitä, että olen hiusmuotoilija, vaan hiukset ovat aina olleet intohimoni. Minun on pitänyt nähdä vaivaa Suomessa, jotta olen löytänyt oikeat tuotteet afrolleni. Hiukset ovat myös isoin asusteeni – niistä minut muistetaan.

Rakastan ihonhoitoa, mutta olen laiska meikkaaja. Olen suurimman osan ajasta ilman meikkiä. Uskon, että kun hoidan ihoani hyvin, meikkiä on halutessaan helppo lisätä, jos haluaa – se on kiva pieni ekstra. Minusta jokaisen pitäisi tykätä omasta naamastaan ilman meikkiä.

Kun meikkaan, tykkään esimerkiksi Beauty Actin luomiväreistä ja Danessa Myricsin meikeistä.

Kynsistäni olen tarkka. Aiemmin tykkäsin käyttää Yves Rocherin kynsilakkoja – ne ovat parhaita! Ne kestävät hyvin ja ovat edullisia. Nykyisin käyn ottamassa säännöllisesti geelikynnet.”

Millaisia hiusrutiineja sinulla on?

”Pidän hiustenpesupäivän kerran viikossa. Pesen hiukset sampoolla ja hoidan pestävällä hoitoaineella. Jos hiukseni kaipaavat ekstraa, levitän niihin poispestävän naamion. Usein niissä lukee, että naamion pitää antaa vaikuttaa viidestä kymmeneen minuuttia, mutta minä pidän sitä hiuksissa ainakin puoli tuntia. Lopuksi laitan aina jätettävää hoitoainetta ja muotoilen kiharat.

Sanon aina, että kaikki hiuksiin laitettu työ menee hukkaan, jos niitä kaltoinkohtelee yöllä. Minusta silkkityynyliina on ehdoton. Silkki on luontaisesti sellainen materiaali, että se ei ime kosteutta ihosta eikä hankaa tai jätä painaumia iholle tai hiuksiin. Minusta on ihan sama, mitä muuta tekee hiuksille, mutta kannattaa panostaa niiden hoitamiseen ja silkkityynyliinaan.”

Mitä afron hoitamisessa pitää huomioida?

”Moni suhtautuu afroon niin, että koska hiukset ovat paksut, niitä käsitellään rajusti ja harjatessa revitään auki. Oikeasti afro on superherkkä, ja sen käsitteleminen ja selvittäminen vaatii kärsivällisyyttä. Kiharat elävät omaa elämäänsä, eikä niitä voi pakottaa. Tämä on iso kulttuurillinen asia: afrohiuksia on syrjitty kautta aikojen, ja moni on peitellyt tai suoristanut niitä.

Harva kampaaja ymmärtää afrohiusten hoitoa, ja moni ei luota muihin kuin afrohiuksisiin kampaajiin. Oma kampaajani on Meron Laine. Saan välillä villejä ideoita, ja sitten istun Meronin letitettävänä 13 tuntia.

Minulla on on ollut vuosien varrella monia hiustyylejä, enkä kadu mitään niistä. Kerran esimerkiksi kokeilin hiuksissani UV-väriä. Menimme samana vuonna Lux Helsinki -valotaidetapahtumaan, ja ystäväni otti minusta valokuvia kadulla valojen loisteessa. Hiukseni alkoivat hehkua UV-väreissä, ja ohikulkijat alkoivat myös kuvata minua – he luulivat, että olin osa näyttelyä!”

Mistä pihistät, mihin panostat?

”Olen valmis metsästämään ja testaamaan tuotteita. En usko marketti–luksusjaotteluun, vaan tärkeintä on, että tuote toimii. Hintakaan ei kerro tuotteen toimivuudesta mitään, ja minulla on niin viiden euron kuin viidenkymmenen euron hiustuotteita. Silkki-scrunchiet ovat esimerkki tuotteesta, johon voin laittaa rahaa.”

Millainen suhde sinulla on ulkonäköösi?

”Olen nuoresta asti tajunnut, että jos en tykkää itsestäni tällaisena, en voi odottaa, että kukaan muukaan tykkää. Esimerkiksi afrostani sain nuorena paljon paskaa niskaan, mutta kannoin itseni ylpeydellä enkä ikinä suostunut esimerkiksi kemiallisesti suoristamaan hiuksiani.

”On epäreilua, että moni ei vieläkään uskalla pitää afroaan siksi, koska pelkää, ettei tule otetuksi vakavasti työelämässä.”
Meri Milash

On epäreilua, että moni ei vieläkään uskalla pitää afroaan siksi, koska pelkää, ettei tule otetuksi vakavasti työelämässä. Minullekin usein sanotaan, että olenpa rohkea. Sekö muka on kannanotto, että annan hiusteni kasvaa päästäni sellaisina kuin ne kasvavat luonnostaan!”

Mikä meikkiniksi on helpottanut elämääsi?

”Olen kikkojen mestari, koska en halua käyttää aikaa meikkaamiseen. Jos aikaa on vain viisi minuuttia – ja hiukseni olen jo laittanut, koska se yksi pesupäivä viikossa riittää – teen punaiset huulet, laitan vähän poskipunaa ja harjaan kulmani. Punaiset huulet ovat niin näyttävät, että pelkästään niillä näyttää jo siltä, että on panostanut. Parhaat huulipunat saa YSL:ltä.”

Mitä asiaa kauneudenhoidossa et haluaisi paljastaa kaikille?

”Olen kiitollinen, että minulla on hyvät geenit. Olen nimittäin se tyyppi, joka saattaa nukkua meikit naamassa, mutta iholleni ei käy mitään.”

Meri Milashin suosikkituotteet:

Kérastasen Curl Manifesto -hiusnaamio ja Briogeon Be gentle, Be kind -hiusnaamio, 47,90 e ja 32 e. ”Suosittelen hiusnaamion käyttöä kaikille hiustyypeille. Moni unohtaa tehokosteutuksen, mutta jokainen sampoopesu pesee pois myös hyviä asioita hiuksista. Näitä kahta vaihtelen.”

Lumenen Instant Glow -sävyseerumi, 34,90 e. ”Odotin paljon sitä, että sarjaan tuli tänä vuonna uusia sävyjä. Tykkään meikata niin, ettei meikkipohjasta tule liian peittävä, ja tämä on siihen täydellinen ja helppo. Silkkityynyliina, 69,90 e, ja -scrunchiet, 19,90 e– 24,90 e, Bontail.com. ”Rakastan silkkityynyliinaa. Ihonikin olisi varmasti rutikuiva ilman tätä. Käytän myös silkkisiä hiusdonitseja.”
1 kommentti