Räppäri Yeboyah oppi hoitamaan ja rakastamaan afroaan: "Ennen pelkäsin laittaa hiuksia, koska tummia naisia saatetaan kiusata hiustenlaitosta"
Ihmiset
Räppäri Yeboyah oppi hoitamaan ja rakastamaan afroaan: "Ennen pelkäsin laittaa hiuksia, koska tummia naisia saatetaan kiusata hiustenlaitosta"
Rebekka Kuukka on artisti Yeboyah ja YleX:n radiojuontaja, joka oppi rakastumaan afroonsa ja hoitamaan sitä Ruskeiden Tyttöjen avulla.
Teksti

Kuvat

29.6.2020
 |
Trendi

Kuvaile hiuksiasi.

Ne ovat pehmeät, ruskeat, kiharat ja ihanat. Kiharoita luokitellaan 2A–4C-luokituksella, joista 2A on vähiten kiharin. Minulla taitaa olla tyyppien 3A ja 3B sekoitus, joka on jo tosi kihara.

Millainen suhde sinulla on hiuksiisi?

Hiuksiini liittyy paljon kokemuksia. Kun olin pieni, hiuksiani ei osattu käsitellä oikein. Pitkät hiukseni menivät aina takkuun, ja harjaaminen sattui. Teininä suoristin hiuksiani joka päivä kuuden vuoden ajan. Suomessa hiukseni on koettu eksoottisina, toiseuttavasti. Tuntemattomat ovat tulleet koskettamaan hiuksiani, ja niitä on kammoksuttu tai pidetty sotkuisina. Toisaalta hiuksiani on ihailtu – hiukseni eivät koskaan ole olleet neutraalit. Hiuslaadulleni ei ole myöskään ollut marketeissa myynnissä kosteuttavia sampoita tai hoitoaineita.

Miten opit laittamaan hiuksiasi?

Kun löysin Ruskeat Tytöt -median muutama vuosi sitten, tapasin ihmisiä, joiden hiuslaatu on lähempänä omaani. Kampaaja Meri Milash leikkasi hiukseni tuolloin ensimmäistä kertaa ja neuvoi niiden laittamisessa. Se tuntui uskomattomalta. Hiukseni olivat vahingoittuneet, ja niitä alettiin leikata niin, että terve hius kasvaisi esiin.

Ruskeiden Tyttöjen kautta olen saanut vinkkejä hiuksieni hoitamiseen. Löysin Helsingistä Natural Beauty Shopin, jossa myydään afrohiuksille sopivia tuotteita. Lisäksi tutustuin Hiustrendi-kampaamon Afroakatemiaan, jossa opetetaan käsittelemään afrohiuksia. Kampaaja Meron Laine on opettanut siellä minua laittamaan hiuksiani ja tehnyt minulle upeita kampauksia.

Miten hoidat hiuksiasi?

Kuivat hiukseni tarvitsevat kosteutta, hoitoainetta ja öljyä. Pesen hiukseni kerran viikossa ja avaan ne kosteina sormilla. Käytän öljyä, joka sitoo hiuksiini kosteuden. Pesuvälin aikana suihkin hiuksiini suihkepullosta hoitoaine-vesi-sekoitusta. Nyt hiukseni ovat terveemmät kuin koskaan. Aiemmin kosteat päivät olivat kauheita, koska suoristettu tukkani meni pörröön. Nyt nautin kosteudesta, koska se tekee hyvää kiharoilleni.

Sinulla on ollut hiuskriisi. Miten pääsit siitä eroon?

On hullua, että minulla on ollut kriisi koko elämäni hiusteni ja ulkonäköni kanssa. Kaikki johtuu siitä, että olen ruskea. On ollut voimaannuttavaa ymmärtää, että hiuskriisini eivät ole olleet minun syytäni, vaan ongelma yhteiskunnassa. Vaikka minulla on ollut ruskeita esikuvia, kuten Rihanna ja Beyoncé, en ole nähnyt luonnollisia afrohiuksia mediassa. Kun olen oppinut tapoja käsitellä hiuksiani, olen alkanut nähdä, että hiukseni ovat kauniit. Olen ymmärtänyt, että minun pitää itse päättää, että kaikki minussa on jo kaunista.

Vakiokampauksesi?

En osaa vielä tehdä itse kampauksia! Pidän hiuksiani auki tai sidon puolet hiuksista tupsulle päälaelle. Joskus asettelen vauvahiukseni otsalle edgeiksi geelillä ja harjan avulla. Monille kiharahiuksiin liittyville termeille ei ole suomenkielistä sanaa. Etsin kampausideoita Instagramista esimerkiksi @naturalsncurls-tililtä ja näytän niitä kampaajalle.

Panostatko keikoilla esiintymistukkaan?

Tykkään leikitellä muutoksella, koska siitä tulee voimakas olo. Joskus menen keikoille ilman meikkiä ja hiukset auki. Joskus näytän joltain hahmolta, kuten Halloweenina, kun käytin New Yorkin Harlemista ostamaani valkoista peruukkia.

Sinulla on usein lettejä. Miten ne tehdään?

Aluksi pelkäsin laittaa hiuksia, koska kuulin kiusaamista siitä, että tummat naiset käyttävät muovia hiuksissaan. Oli jännittävää, kun laitoin ensimmäisen kerran valkoiset letit. Sain kuitenkin vain myönteisiä kommentteja.

Jos haluan letit, käyn ostamassa 5-6 pakettia hiuskuituja, jotka maksavat alle 10 euroa. Pitkien box braidsien teko kestää 3-7 tuntia riippuen siitä, kuinka pitkät niistä tekee, ja kuinka monta letittäjää on. Hiustenlaittaminen on myös kulttuurinen juttu: saatan mennä jonkun sukulaistädin luokse, missä vilisee lapsia. Siellä on kiva chillata ja katsoa leffaa samalla kun hiuksia letitetään, ja letitän hiuksia silloin itsekin.

Kerro muutama jippo afrohiuksiselle!

Jotta hiukset eivät takkuunnu yöllä, suosittelen mikrokuitupyyhettä ja silkkityynyliinaa. Itse sidon hiukset yöksi silkkihuiville, jotta niitä ei tarvitse selvittää niin paljon.

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kommentoi +