Saako masentuneen puolison jättää? Käy läpi nämä asiat, jos pohdit eroa
Rakkaudella me -podcast
Saako masentuneen puolison jättää? Käy läpi nämä asiat, jos pohdit eroa
Rakkaudella me -podcastin parisuhdeasiantuntijat Antti Ervasti ja Marianna Stolbow kertovat, että masennus koskettaa parisuhteessa aina kumpaakin osapuolta. Lue, miten vaikeasta tilanteesta voi selviytyä yhdessä.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 16.7.2023

Rakkaudella me -podcastissa on kuusi jaksoa, kuusi kirjettä ja kuusi tuttua, kiperää parisuhdepulmaa, joihin parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow ja psykoterapeutti Antti Ervasti antavat ratkaisuehdotuksensa.

Nimimerkki Yksinäinen kertoo kirjeessään, että kumppanin masennuskaudet ovat saaneet hänet pelkäämään, että itsekin sairastuu, eikä hän ole varma, jaksaako suhdetta enää:

Olemme olleet yhdessä kohta kymmenen vuotta. Suuren osan tästä ajasta puolisoni on ollut masentunut. Masennus tulee jaksoissa: hän saattaa olla ok aika pitkään, kunnes taas jossain vaiheessa hän ei jaksa enää harrastaa, suunnitella viikonlopulle tekemistä, nähdä ystäviä.

Hän vain käy töissä ja makaa illat sohvalla puhelimen kanssa, nukkuu liikaa tai ei ollenkaan. Kun pyydän, hän vie ehkä roskat, mutta ei tee mitään oma-aloitteisesti. Parisuhdetta ei käytännössä ole masennusvaiheessa.

Pahinta on, että hänestä tulee vihainen. Hän ruotii ikivanhoja asioita eikä näe missään mitään hyvää. Yritän auttaa häntä näkemään hyviä asioita, mutta se on suoraan sanottuna aika paljon vaadittu. Olen itsekin väsynyt ja turhautunut, vaikka näen ystäviä, käyn harrastuksissa ja liikun.

Puolisoni terapia päättyi vuosi sitten. Terapia auttoi häntä. Nyt hän on taas ollut ärtyisä, väsynyt ja hymytön. Pelkään, että masennus tulee takaisin enkä ole varma, jaksanko sitä enää. Pelkään, että itse masennun. Mutta voisinko antaa itselleni anteeksi, jos jättäisin hänet tämän vuoksi?

Saako masentuneen puolison jättää?

Antti Ervasti: Jos puhutaan yleisesti, saako parisuhteen lopettaa, saa minun mielestäni. Toivoisin, että ihmiset aina kokisivat, vaikka he olisivat miten sitoutuneita suhteeseensa, että heillä on myös mahdollisuus olla olematta tässä suhteessa.

Jos on suhteessa velvollisuuden tunteesta tai muun ulkoa tulleen asian takia, silloinhan suhde on helposti kuin pallo jalassa. Vapauttaa yllättävän paljon energiaa tunnetasolla, kun oikeasti sisäistää, ettei minun välttämättä tarvitse olla tässä suhteessa, mutta minä haluan.

Jos haluaa erota, ennen päätöstä on tärkeää miettiä, onko kaikki kivet käännetty. Onko kaikki tukimuodot hankittu? Jos vastaus on, että kyllä nyt on tehty kaikki mahdollinen eikä mikään enää auta, parisuhteen jättäminen voi olla hyvä ratkaisu.

Marianna Stolbow: Myös masentuneen ihmisen dynamiikka muuttuu sillä hetkellä, kun hän ei ole enää siinä parisuhteessa. Se ei automaattisesti ole aina huono asia.

Tämä ei tarkoita, että syyllistettäisiin sitä toista osapuolta, että hän olisi jotenkin aiheuttanut masennuksen. Mutta dynamiikassa tapahtuu niin suuri muutos, että se tavallaan pakottaa myös masentuneen ihmisen uuteen asentoon oman elämänsä kanssa.

Me kaikki teemme koko ajan virheitä, pieniä mutta joskus isojakin. Jälkikäteen on tärkeä ymmärtää, mistä lähtökohdista käsin tein sen, mikä tuntui silloin oikealta.

Usein sanon niille, joilla on pieniä lapsia, että on vain hetki, kun teillä istuu pöydässä vastapäätä aikuisena ne samat lapset. He kysyvät, miksi äiti muuten teit silloin, kun oltiin pieniä niin tai näin. On hyvä elää niin, että pystyy vastaamaan, että siinä kohdassa minusta tuntui tältä. Kauheasti äkkikäännöksiä ei kannata tämmöisissä asioissa tehdä.

Miksi on niin kauhean vaikeaa katsoa kumppanin masentunutta naamaa?

Marianna Stolbow: Me kaikki olemme parisuhteessa sillä tavalla itsekkäitä, että teemme tiedostamatonta laskelmointia. Esimerkiksi ajatellaan, että elämäni on kivempaa tuon toisen kanssa ja jos annan tiettyä asiaa suhteeseen, niin saan taas vaihtoehtoisesti jotain muuta. Esimerkiksi jos teen näin, minusta pidetään ja saan sitä arvostetuksi ja hyväksytyksi tulemista. Jokuhan voi kokea itsensä tärkeäksi ja tarpeelliseksi pelastajana ja hoitajana.

Antti Ervasti: On tärkeä miettiä omaa kiintymyssuhdehistoriaa, jos tunnistaa tämmöistä toimintaa itsestään, ja työstää sitä. Kukaan meistä ei voi pelastaa toista. Pelastajat, ensihoitajat ja palomiehet tietysti pelastavat sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta muuten toista ihmistä ei voi pelastaa. Toista voi tukea, jotta hän saa apua ja jaksaa vaikeissa tilanteissa, mutta ihmisellä itsellään on aina vastuu omasta hyvinvoinnistaan.

Kuuntele Rakkaudella me -podcastin viides jakso

Miten kumppanin masennus vaikuttaa parisuhteeseen? Mitä masentuneelta voi odottaa ja pitääkö häntä kohdella silkkihansikkain? Mitä jos sairastun itsekin? Miksi masennus saattaa herkästi tarttua?

Voiko puoliso pahentaa masentuneen tilannetta jotenkin? Mitä kannattaa harkita, jos omat voimat eivät enää riitä? Miten myös kumppanin toipuminen voi keikauttaa parisuhteen dynamiikan uuteen uskoon?

Antti Ervastin ja Marianna Stolbowin kanssa keskustelemassa on Kauneus ja Terveys -lehden toimituspäällikkö Elisa Helavuori.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Kuuntele: Spotify ja Apple Podcasts

Kommentoi +