Marianna Stolbow kuulee usein sanottavan, että erosimme kuin kaksi fiksua aikuista – "On huijausta, että pitäisi erota ystävinä"
Ihmissuhteet
Marianna Stolbow kuulee usein sanottavan, että erosimme kuin kaksi fiksua aikuista – "On huijausta, että pitäisi erota ystävinä"
Ex-kumppanista ei tule hetkessä ystävää, eikä siihen tarvitse tähdätä, sanoo parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 14.1.2021
Trendi

”Erotilanteissa kuulen usein sanottavan, että erosimme kuin kaksi fiksua aikuista. Oikeasti tämä tarkoittaa usein sitä, ettei tunteille haluttaisi antaa valtaa. On ajan hengelle tyypillistä, ja vaikea sanoa, että sattuu. Mutta tunteet eivät katoa sillä, ettei niiden anneta tulla tai että ne järkeillään pois päiväjärjestyksestä.

On hirvittävää huijausta, että pitäisi erota ystävinä. Se on hyvä loppupäämäärä, mutta omasta rakastajasta – eli ihmisestä, jonka kanssa on harrastanut seksiä vuosia – ei tule ystävää tuossa tuokiossa.

Eroon kuuluu surua, pettymystä ja suuttumusta. Nämä tunteet ovat voineet ilmetä jo ennen eropäätöstä, koska suhde ei ole enää vastannut toiveita. Tai sitten suuttumusta aiheuttaa se, ettei niin tärkeässä hankkeessa onnistunut.

Jos näitä tunteita ei käsittele, ne voivat jopa sairastuttaa fyysisesti. Tunteiden päästäminen pintaan on myös osa sitä prosessia, jolla entisestä kumppanista pääsee irti. Ennen kuin voi olla ystäviä, on opeteltava irti toisesta. Se vaatii vaikeiden tunteiden paljastamista etenkin itselle, ja niiden päästämistä ulos.

Erolle kannattaisi antaa aikaa kirjoittamalla tai muuten tekemällä tai puhumalla. Esimerkiksi päiväkirjaan voi kirjata ylös, mitkä asiat raivostuttavat toisessa tai itsessä, mitkä surettavat ja mitkä pelottavat. Toiset taas tanssivat tai maalaavat surunsa ja raivonsa pois.

Itselleen ei pidä asettaa aikarajoja, että esimerkiksi ensi kesään mennessä asia on käsitelty.

Ero voi tuntua epäonnistumiselta. Ajattelemme usein, että on epäsuotavaa epäonnistua, siksi asiaa on vaikea myöntää ja se paketoidaan milloin miksikin. Jokainen toivoo tulevansa arvostetuksi ja rakastetuksi, ja kun tämä ei toteudu, petytään, tunnetaan ärtymystä ja surua.

Harvaa asiaa aikuiset kadehtivat toisiltaan niin paljon kuin pitkää ja tyydyttävää elämänkumppanuutta, jossa tulee kohdatuksi ja arvostetuksi haluamallaan tavalla. Mutta onko elämän mittaisesta parisuhteesta tullut jotain, jolla on turhaan jonkinlainen itseisarvo?

Mutta kun suhde, johon molemmat ovat lähteneet täysillä mukaan, päättyy, voisi olla terveellistä sanoa, että harmittaa ihan pirusti.”

Marianna Stolbow, 55, on parisuhdekouluttaja, kirjailija ja Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija. Hän on tehnyt eroauttamistyötä yli kymmenen vuotta ja kehittänyt Suomalaisen ero­seminaarin.

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kommentoi +