Haluaisitko olla luovempi? Hyödynnä autopilotti ja muut nerokkaat vinkit, joilla ruokit mielikuvitustasi
Hyvinvointi
Haluaisitko olla luovempi? Hyödynnä autopilotti ja muut nerokkaat vinkit, joilla ruokit mielikuvitustasi
Jokainen on luova, mutta omaa mielikuvitustaan voi myös tietoisesti ruokkia. Kolme luovaa työtä tekevää naista kertoo, mikä toimii heillä.
Teksti

Kuvat
,

1.12.2022
 |
Kauneus ja Terveys

Lisää luovuutta leikkimällä

Jenni Toivoniemi, ohjaaja Tuffi Filmsissä ja kirjailija:

Lisää luovuutta saa, kun keskittyy luovaan leikkiin eikä lopputulokseen, Jenni Toivoniemi sanoo.

"Täydellisyyden tavoittelu on kaiken luovuuden este. Oma paha piirteeni on, että alan aina uudessa harrastuksessa miettiä, miten hyväksi voin siinä kehittyä. Jos sisäinen perfektionistini saisi päättää, en ikinä tekisi mitään eikä mistään tulisi valmista.

Lisää luovuutta saat, kun annat itsellesi luvan tehdä ihan mitä vain kuraa syntyykään. Tällä tavalla keskityt luovaan leikkiin etkä lopputulokseen. Leikkiä voi yksin, mutta välillä on tärkeää leikkiä muiden kanssa. Yksin ei jaksa olla luova pitkään.

Sisäisestä perfektionistista on vaikea päästä eroon, mutta sen kanssa voi oppia elämään. Kun perfektionistini nostaa päätään, suitsin sitä sanomalla lempeästi, että sieltä sinä säälittävä perfektionisti taas yrität tulla esiin."

Lisää luovuutta hyödyntämällä autopilotti

Elina Ahokas, Bloom Agencyn toimitusjohtaja:

Hyödynnä autopilotti, niin saat lisää luovuutta, Elina Ahokas sanoo.

Ihminen tekee jopa 35 000 päätöstä päivässä. Aivot ylikuormittuisivat, jos jokainen päätös tehtäisiin tietoisesti. Autopilotti saa nappaamaan kaupassa tutut ostokset, ja se ohjaa töissä ja sosiaalisissa tilanteissa. Sitä pidetään luovuuden vastakohtana. Olen asiasta eri mieltä.

Irtisanouduin viime kesänä ja mietin, mitä tekisin jatkossa. Aloin kirjoittaa itselleni joka aamu kysymyksiä, joihin kaipasin vastauksia. Sen jälkeen lähdin kävelylle koiran kanssa. Tein näin joka aamu kahden kuukauden ajan.

Huomasin, että kysymykset, joihin en heti löytänyt vastausta, avautuivat lenkillä kuin itsestään. Kotona kirjasin vastaukset. Saavutin luovuuden autopilottitilan.

Lisää luovuutta altistamalla itsesi outoudelle

Emma Kantanen, Fived Oy:n graafikko ja kirjailija:

Emma Kantanen hakee lisää luovuutta oudoista paikoista.

Luovuutta pidetään usein henkimaailman juttuna. Sanon vähän vitsillä, että suurin inspiraationlähteeni on deadline. Saan valtavasti iloa, kun täytän odotukset ja teen asioita aikataulussa. Luon ulkoista painetta osallistumalla kilpailuihin ja apurahahakuihin.

Kaikki ovat luovia. Jos haluat kirjoittaa, lue. Jos haluat tehdä jotain visuaalista, seuraa kuvataidetta. Tutustu myös taiteilijoihin. He haluavat tutkia ja tulkita kaikkea, mikä vie outoihin, luovuutta ruokkiviin paikkoihin, kuten vieraiden taiteilijoiden avajaisiin, hylättyihin rakennuksiin tai puluharrastajien pariin. Pidän kirjoitus- ja piirustusvehkeitäni aina mukana.

Myös yleisö ruokkii luovuutta. En piirtelisi yhtä paljon ilman verkkoportfoliotani. Se on kuin pieni puutarha, jota hoidan.

Juttu on julkaistu alun perin Kauneus ja Terveys -lehden numerossa 8-9/22.

Kommentoi +