Kaipaatko parisuhteeseen lisää intohimoa? Tantraohjaaja, hypnoterapeutti ja filosofi kertovat, miten liekin saa roihumaan täysillä
Parisuhde
Kaipaatko parisuhteeseen lisää intohimoa? Tantraohjaaja, hypnoterapeutti ja filosofi kertovat, miten liekin saa roihumaan täysillä
Monet ovat suhteissaan aina kuin oven­raossa ja pelkäävät sitoutumista ja itsensä paljastumista. Kuitenkin vain heittäytymällä suhde voi parantua.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 20.3.2023
Kauneus ja Terveys

Hypnoterapeutti, valmentaja Minna Marsh: Siivoa sisältäsi turhat pois

Kliininen hypnoterapeutti ja mentaalivalmentaja Minna Marsh

Intohimo, englanniksi passion, tulee latinan sanasta, joka tarkoitti alun perin kärsimystä. Kärsimys on intohimossa yhä läsnä.

Jotta parisuhde toimii, pitää olla valmis kehittymään ja siivoamaan sisintään epäolennaisuuksista ja asioista, joita ei voi hallita. Vaikka työ olisi kivuliasta, kummankin on oltava siihen valmiita. Näin voi kohdata kumppanin yhä aidommin aina uudelleen.

Intohimolle ei tee hyvää, jos seksistä tulee rutiinia tai orgasmin tavoittelusta seuraa suorituspaineita. Seksi voi olla älyttömän kiihottavaa ja tyydyttävää, vaikka sitä ei vietäisi laukeamiseen asti.

Puhukaa aroista asioista ja asettakaa seksin ainoaksi tavoitteeksi toistenne kohtaaminen syvästi. Katsokaa, mitä tapahtuu.

Tantraohjaaja Mia Modig: Hyväksy se, mitä peität

tantraohjaaja Mia Modig. Kuva Jani Laukkanen

Intohimo on elävää yhteyttä elämään. Jos se katoaa, ihmisestä voi tulla väsynyt ja passiivinen, hän ikään kuin ajelehtii. On tärkeä tehdä asioita, joista nauttii.

Moni torjuu itsessään asioita, jotka eivät mahdu omaan ihannekuvaan. Tällöin ei esimerkiksi salli itselleen vihan tunteita tai yrittää aina olla reipas. Jos haluaa elää intohimoisesti, pitää hyväksyä itsessä kaikki, mikä on totta. Etsi yhteyttä tunteisiisi, tunnista reaktiosi ja ole kosketuksissa kehoosi.

Vaali yhteyttä myös suhteessa. Kuuntele keskeyttämättä ja kosketa rakastavasti sen sijaan että hierot vähän telkkarin ääressä. Tantrassa onni syntyy yhteydestä kaikkeen olevaan. Hidas rakastelu on pysähtymistä sen ihmeen äärelle, joka ihmisessä on.

Filosofi Samuel Salovuori: Pane itsesi likoon

Samuel Salovuori työskentelee asiantuntijana Mieli ry:ssä. Kuva Jani Laukkanen.

Monet ovat suhteissaan aina oven­raossa uskaltamatta astua sisään. Se suojelee pettymyksiltä mutta vie tilaisuuden intohimoon.

Intohimo on heittäytymistä. Kun suhteessa näkee tarpeeksi hyvää, herää halu omistautua.

Kun epäröit, mieti, mikä sinua estää. Onko kyse huonoista kokemuksista tai epävarmuudesta? Kuuntele ja tutki niitä. Usein ne estävät näkemästä hyviä asioita.

Avaudu, uskalla toista lähelle ja osoita kiintymyksesi. Intohimo on kuin onni, joka voi karata, kun sitä tavoittelee. Usein se onkin sivutuote, joka kasvaa sitoutuessa. Jos ei ole epävarmuutta, ei ole intohimoa, sanoi filosofi Søren Kierkegaard. Älä siis pelästy epävarmuutta. Se kuuluu asiaan.

Juttu on julkaistu alun perin Kauneus ja Terveys -lehdessä 14/2022.

Kommentoi +