Teriina löysi laitepilateksesta vyötärönsä sekä itsensä takaisin: ”Laitepilateksesta tulee voimakas ja kaikkivoipainen olo”
Hyvinvointi
Teriina löysi laitepilateksesta vyötärönsä sekä itsensä takaisin: ”Laitepilateksesta tulee voimakas ja kaikkivoipainen olo”
Teriina Lindblom kärsi vatsalihasten erkaumasta. Kun hän tutustui laitepilatekseen, keho alkoi tuntua taas omalta.
Teksti

Kuvat

28.7.2021
 |
Kauneus ja Terveys

Merinäköala, tiiliseinät, bambuhuonekalut, mattamustat kaapistot ja vanhan makasiinirakennuksen upeat hirret. Helsingin Katajanokalla sijaitseva jooga- ja pilatesstudio on kuin sekoitus Balia, New Yorkia ja Australiaa.

– Tämä on kuin pieni paratiisi­saari. Tunnelmallisempaa treenipaikkaa saa hakea, sanoo Teriina Lindblom, joka on tullut BAY Helsinkiin viikoittaiselle laitepilatestunnilleen.

Suomessa laji on vielä melko tuntematon, vaikka laite­pilates sai alkunsa jo ensimmäisen maailmansodan aikaan. Joseph Pilates keksi hyödyntää sairaalasänkyjä potilaiden kuntoutuksessa. Lajissa käytetty reformer- laite kieltämättä muistuttaa lääkärin vastaanottolaveria.

Reformer-laite tukee kehoa, jolloin oikeiden lihasten aktivoiminen helpottuu. Sen avulla ikään kuin eristetään treenattava lihasryhmä, joka joutuu tekemään koko työn.

– Siksi tämä on mattopilatekseen verrattuna tehokkaampaa ja helpompaa, Teriina selittää.

Silti useita ensikertalaisia jännittää. Millaiseen solmuun laitteella oikein mennään? Voiko sieltä pudota – tai jäädä jumiin? Nämä ajatukset pyörivät myös Teriinan mielessä kolme vuotta sitten, kun hän testasi lajia.

Jo ensimmäisen kokeilukerta osoitti huolet turhiksi.

– Ohjaaja näytti laitteen toiminnot, jousivastusten säätelyn sekä opasti jokaisessa liikkeessä oikean tekniikan.

Itsevarmuus treenaamiseen löytyi jo parin kerran jälkeen, ja Teriina alkoi käydä tunneilla kerran viikossa.

Yksi ongelma tosin oli.

– Kun ohjaaja pyysi aktivoimaan vatsalihakset, ne eivät totelleet, Teriina nauraa.

Reformer-laitteesta saa hyvän tuen, mikä pitää harjoittelun ergonomisena. ”Treeni menee sinne, minne pitääkin, eikä pysty fuskaamaan”, Teriina sanoo.

Teriina kärsi kahden raskauden jälkeen vatsa­lihasten erkaumasta. Perheen kuopus oli nelivuotias, kun Teriina vihdoin uskalsi alkaa treenata kunnolla. Hän halusi löytää lempeän mutta tehokkaan lajin.

– Satuin kuuntelemaan ranskalaista podcastia, jossa kerrottiin laitepilateksesta. Finanssialalla työskennellyt nainen oli koukuttunut lajiin niin, että oli vaihtanut alaa ja perustanut oman pilatesstudion Pariisiin.

Treenatessaan reformer-laitteella Teriina ymmärsi heti, mistä pariisitar oli podcastissa puhunut: treenaaminenkin voi olla nautinnollista.

Ei ihme, että lajiin hurahtavat myös he, jotka eivät ole aiemmin tykänneet liikunnasta. Vaikka laitepilates on tehokasta, se ei tunnu liian kuormittavalta.

– Tässä tehdään lihastyötä huomaamattomasti. Puurtamisen sijasta treeni on kuin ihana pilvi, jonka mukana soljuu liikkeestä toiseen. Haluan tehdä vain sellaista, mikä tuntuu ihanalta.

Teriina oli käynyt vuosia säännöllisen epäsäännöllisesti mattopilateksessa.

– Laitepilateksessa tajusin, että olin tehnyt kaikki ne vuodet osan liikkeistä väärin. Sain ahaa-elämyksiä siitä, mitä eri liikkeillä oikeasti haettiin. Tajusin myös, etten ollut koskaan oikeasti käyttänyt pakaroitani mihinkään.

Tunnilla käydään läpi koko kehon lihasryhmät. Venyttelyt ujutetaan liikeratoihin, joten kehonhuolto kuuluu samaan pakettiin.

– Täällä ei ehkä saa samanlaista endorfiiniryöppyä kuin kovilla painoilla kuntosalilla, mutta tunnin jälkeen todellakin tietää treenanneensa.

Laitteella voi rakastua inhokkiliikkeisiinsä.

– En esimerkiksi pysty tekemään leuanvetoa muuten kuin laitteella.

”Puurtamisen sijaan treeni on kuin ihana pilvi, jonka mukana soljuu liikkeestä toiseen.”

Kerta viikossa riitti aluksi. Kun Teriina puolen vuoden kuluttua alkoi käydä laitepilateksessa kahdesti viikossa, hän huomasi dramaattisen muutoksen niin treeneissä kuin peilin edessä.

– Vyötäröni kaventui entisiin mittoihin, ja koko keho alkoi tuntua jälleen omalta. Ryhti suoristui ja sain lisää lihasvoimaa.

Myös niskakivut katosivat.

– Kotona tulee tehtyä töitä epäergonomisissa asennoissa. Hartiat ovat pysyneet treenin takia vetreinä.

Laitepilateksesta on apua, jos kehossa on toispuoleisuutta. Heikommalle puolelle voi lisätä enemmän vastuksia ja siten korjata epätasapainoa.

– Olen saanut apua vähän kallellaan olevalle lantiolleni. Toispuoleisuuden takia polveni kipeytyi aina juoksulenkeillä. Kun olen saanut kehoa tasapainoon, olen myös päässyt takaisin lenkkipoluille.

Parasta on voimaantumisen tunne.

– Pystyn kantamaan itseni, ja minulla on voimakas ja kaikkivoipainen olo. Uskaltauduin pitkän tauon jälkeen tenniskentillekin.

Laitepilatestreenissä saa keskittyä vain itseensä ja unohtaa arkiruljanssit ja palaveriputket, Teriina sanoo. Treeni-illoista on syntynyt oma rutiininsa: kun Teriina kävelee töiden jälkeen kohti studiota, hän kuuntelee lempipodcastejaan. Laji on muistuttanut, kuinka tärkeää oma aika on.

– Tanssitunnilla saan energiaa muista, mutta laite­pilateksessa keskityn vain itseeni ja siihen, miltä liikkeet tuntuvat kehossani.

Muutosta on tapahtunut myös henkisellä puolella.

– Sain uudesta harrastuksesta tosi paljon hyvää fiilistä elämääni. Tuntui, että sain paitsi vyötäröni myös itseni takaisin.

Teriina Lindblom, 45

Työ: palvelumuotoilija

Asuu: Helsingissä

Perhe: 10- ja 4-vuotiaat lapset

3 syytä harrastaa laitepilatesta

1. Se on tehokasta koko kehon liikuntaa, joka sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille. Reformer-laitteella treenin tehoa säädetään värikoodatuilla jousivastuksilla.

2. Treeni on turvallista. Vastuksen lisäksi reformer- laitteesta saa tukea. Sen avulla liikkeet on helpompi tehdä puhtaasti.

3. Pilates vahvistaa syviä lihaksia, jotka ylläpitävät hyvää ryhtiä. Voiman lisäksi laji kehittää kestävyyttä, liikkuvuutta ja kehonhallintaa, mikä on hyvä pohja muillekin liikuntaharrastuksille.

Lähteet: pilatesohjaaja Julia Oravisto ja suomenpilatesyhdistys.fi

Innostuitko? Etsi paikkakuntasi reformer-pilatesta tarjoavia studioita tai saleja googlaamalla ”reformer-pilates” tai ”laitepilates”. Myös Instagram on hyvä tiedonlähde. Aloittelijoille suunnatuilla tunneilla on rauhallinen rytmi, ja niissä käydään läpi laitteen toiminnot ja säädöt. Erillistä alkeiskurssia ei tarvita.

Keskity olennaiseen

Laitepilateksessa keho pysyy ryhdikkäänä ja treenikassi kevyenä. Teriinan mukaan osa lajin viehätystä on, ettei kamojen kanssa tarvitse säätää.

1. Istuva ja joustava toppi pysyy paikoillaan vaativissakin liikkeissä. SOC W Light Seaml Bra 19,99 e, stadium.fi. 2. Korkeavyötäröiset leggingsit suojaavat ihoa, ettei se hankaa laitetta vasten. Better Bodies Soho Leggings 59,90 e, fit4you.fi. 3. Joogatrikoot sopivat loistavasti laitepilatekseen napakan istuvuutensa vuoksi. Zoe Leggings Venus 79 e, zalando.fi.

1. Istuva yläosa takaa, että ohjaaja näkee liikeradat ja osaa korjata tarvittaessa. Kari Traa Butterfly Top 39,99 e, stadium.fi. 2. Collegepaita lämmittää treenin jälkeen. Laitepilateksessa tulee hiki! Nike Performance Yoga Wrap Coverup 57,99 e, stadium.fi. 3. Treenikassin ei tarvitse olla iso, sillä tässä lajissa ei tarvita mattoja tai kenkiä. Puma-urheilukassi 21 e, zalando.fi. 4. Liukuestesukat estävät jalkojen lipsumisen. Gaiam Grippy Yoga-Barre Socks 14,99 e, fitnesstukku.fi.

Kuvatekstit: Riikka Väänänen, kuvat: valmistajat.

Kommentoi +