Kiusaako sitkeä turvotus vaikka syöt fiksusti ja liikut? Syynä voi olla ruokavalio, sairaus tai lapsena saatu tartunta - tietyt merkit on syytä ottaa vakavasti
Hyvinvointi
Kiusaako sitkeä turvotus vaikka syöt fiksusti ja liikut? Syynä voi olla ruokavalio, sairaus tai lapsena saatu tartunta - tietyt merkit on syytä ottaa vakavasti
Vatsan turvotus ei välttämättä johdu epäterveellisistä elämäntavoista. Vaikka tekisi kaiken oikein, olo voi silti olla raskas. Syypäänä voivat fodmap-hiilihydraatit, kilpirauhasen vajaatoiminta tai harvinaisempi vaiva, kuten lapsuudessa saatu helikobakteeritartunta.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 26.12.2022
Kauneus ja Terveys

Miksi olo on turvonnut ja raskas, vaikka lautasella on paljon kasviksia ja täysviljatuotteita? Edes liikunta ja riittävä vedenjuonti eivät auta tukalaan oloon.

”Epämääräisten vatsavaivojen ja turvotuksen syy on tavallisimmin ärtyneen suolen oireyhtymä eli IBS. Se on toiminnallinen vatsavaiva, josta kärsii 20–30 prosenttia naisista”, työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta sanoo.

IBS-oireiden taustalla ovat usein huonosti sulavat fodmap-hiilihydraatit. Ne fermentoituvat paksusuolessa ja aiheuttavat muun muassa bakteerien käymistä, lisääntynyttä kaasunmuodostusta ja suolen venymistä. Seurauksena voi olla kipua, usein iltaa kohti pahenevaa turvotusta, ummetusta tai ripulia.

Fodmap-hiilihydraatteja on runsaasti esimerkiksi ruisleivässä ja monissa hedelmissä, kuten omenassa ja päärynässä. Yleensä oireet helpottuvat, kun niitä aiheuttavat ruoat karsitaan lautaselta.

”Mikäli oireet tulevat pian syömisen jälkeen, kyse on todennäköisesti ruoansulatusvaivoista. Aterian jälkeisestä turvotuksesta kärsivillä ruoansulatuskanavan lihakset ja pallea saattavat reagoida tavallista herkemmin paksusuolen seinämän venytykselle. Ruokavaliomuutoksista voi olla jälleen apua.”

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa turvotusta

Joskus oireilun aiheuttaja on ­laktoosi-intoleranssi tai keliakia. Molemmissa oireet ovat samankaltaisia kuin IBS:ssä. Keliakiaa sairastavista vain puolella on diagnoosi.

”On myös mahdollista, että lievä laktoosi-­intoleranssi havaitaan vasta keski-iässä tai myöhemmin. Se on aiemmin saatettu kuitata ärtyvänä suolena tai muina vatsavaivoina.”

Laktoosi-intoleranssista aiheutuvia oireita ehkäistään vähentämällä tai välttämällä laktoosia. Keliakian hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio.

Myös kilpirauhasen vajaatoiminta voi oirehtia muun muassa vatsan turvotteluna ja painonnousuna. Kilpirauhasen toimiessa vajaasti perusaineenvaihdunta hidastuu. Tauti ­todetaan verikokeella ja hoitona käytetään tyroksiinihormonia.

Jos turvotus on vain ajoittaista, se voi liittyä kuukautiskiertoon. Ennen kuukautisia kehon nestemäärä kasvaa.

Naisten perusaineenvaihdunta hidastuu vaihdevuosissa, koska lihasmassan hupeneminen kiihtyy. Silloin paino alkaa usein hiipiä ylöspäin, vaikka ruokavalio ei muuttuisi.

Lapsuudessa saatu helikobakteerikin saattaa olla turvotuksen taustalla

Harvinaisempi syy vatsan turvotukseen on mahan limakalvon pinnalla elävä helikobakteeri.

Suomessa sitä on eniten vanhemmilla ihmisillä, jotka ovat viettäneet lapsuutensa vähemmän hygieenisissä oloissa. 30–50-vuotiaista helikobakteeria on noin neljänneksellä ja nuoremmilla vähemmän kuin yhdellä kymmenestä.

Tartunta saadaan usein lapsuudessa, yleensä perheenjäseneltä. Tartuntareittejä ei kunnolla tunneta. Yleensä infektio on oireeton, mutta joskus se aiheuttaa epämääräisiä vatsaoireita, kuten turvotusta.

Hoitona on häätöhoito. Se tarkoittaa mahan haponeritystä salpaavaa lääkettä ja kahta antibioottia. Hoito on tärkeää, koska helikobakteeri-infektio aiheuttaa mahatulehduksen ja voi johtaa mahahaavan kehittymiseen. Se lisää myös mahasyövän vaaraa.

Muita harvinaisia turvotuksen syitä ovat munasarjojen, suoliston ja vatsanalueen kasvaimet, sillä nekin voivat kerätä elimistöön nestettä. Myös maksan ja munuaisten toimintahäiriöt sekä sappikivet saattavat aiheuttaa vatsan turvotusta.

”Jos turvotukseen liittyy kovaa kipua, mustaa ulostetta, verenvuotoa ulostaessa tai korkeaa kuumetta, on hakeuduttava heti lääkäriin. Myös se, että oireiden luonne äkisti muuttuu, on syy mennä vastaanotolle.”

Hae apua turvotukseen

Mikäli vatsan turvotus aiheuttaa huolta, käänny lääkärin puoleen. Ärtyvän suolen toteamiseksi ei ole olemassa mitään laboratoriokoetta tai muuta tutkimusta. Diagnoosi syntyy oireiden perusteella. Saat lääkäriltä tarkat hoito-ohjeet. Jos on syytä epäillä jotain sairautta, saat lähetteen tarvittaviin tutkimuksiin, kuten verikokeisiin, tähystykseen tai vatsanalueen ultraan.

Helpota turvotusta ja tukalaa oloa

  1. Istu vähemmän ja liiku enemmän. Liikunta nopeuttaa suolikaasun ja ulosteen läpikulkuaikaa paksusuolessa. Jo 20 minuutin päivittäinen kävely auttaa. Kuntosalitreenistäkin on apua. Lihasmassa tehostaa aineenvaihduntaa.
  2. Unohda rajut dieetit. Vaarana on, että elimistö alkaa käydä säästöliekillä, koska se tulkitsee liian vähäisen ravinnon viestivän nälkäkuoleman uhasta. Säästöliekin seurauksena paino voi junnata paikallaan ja olo tuntua raskaalta.
  3. Syö vähän kerrallaan useita kertoja päivässä. Säännöllinen ruokarytmi rauhoittaa ärtynyttä suolta. Voit saada apua myös apteekin piparminttuöljykapseleista.
  4. Vältä hotkimista, sillä se kerryttää vatsaan ilmaa. Sitä kulkeutuu suolistoon tavallista enemmän myös ksylitolipurkkaa jauhaessa. Ksylitolissa ja monissa muissa makeutusaineissa on fodmap-hiilihydraatteja, jotka myös aiheuttavat vatsan oireilua.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 13/2022.

Kommentoi +