Näin pääset turvotuksesta eroon: 10 ratkaisua
Hyvinvointi
Näin pääset turvotuksesta eroon: 10 ratkaisua
Turvotus on tukala vaiva, johon on monia syitä. Mitä eri tilanteissa kannattaa tehdä?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 11.7.2018
Kauneus ja Terveys

1. Kuukautiskiertoon liittyvät PMS-oireet turvottavat.

Totta. ­Luonnollinen kuukautiskierto voi aiheuttaa naiselle premenstruaalioireyhtymän eli PMS-oireita. Niitä ovat ärtyneisyys, päänsärky, mielialan heilahtelut, rintojen aristus ja vatsan turpoaminen.

Jos käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä, munasolu ei irtoa eli ovulaatiota ei tapahdu. Tällöin PMS-oireitakaan ei tule. E-pillereillä ja hormonikierukalla voidaankin lievittää PMS-oireita. Keltarauhashormoni sen sijaan ei tepsi, sillä se on osasyy vaivaan.

Jos nestettä kertyy useita kiloja ja olo on tukala, nesteenpoistolääkitystä voi käyttää muutamia päiviä ennen kuukautisia. Se auttaa parhaiten sormien ja raajojen turvotukseen. Vatsan pullotukseen teho on kuitenkin heikko.

Kierron loppuvaiheessa erittyvä keltarauhashormoni saa jotkut syömään epäterveellisesti. Moni syö ennen kuukautisia enemmän höttöisiä, sokerisia ja suolaisia hiilihydraatteja, kuten suklaata, leivonnaisia, pastaa tai sipsejä. On hyvä miettiä, kuinka paljon suolaa ruoasta oikein saa.

Kannattaa suosia kasviksia, marjoja ja hedelmiä, jotka lievittävät turvottavaa oloa. Myös saunominen voi helpottaa PMS-turvotusta, mutta siitä ei ole tieteellistä näyttöä.

2. Lymfahoito tehoaa turvotukseen.

Osittain totta. Rintasyöpäleikkauksen jälkeen voi esiintyä turvotusta käsivarsissa kainalon imusolmukkeiden poistamisen ja mahdollisen sädehoidon vuoksi. Imusuoniston toimintaa tehostava lymfahoito auttaa siihen.

Tavallinen vatsan turpoamisen syy on kaasujen ja ilman kertyminen suolistoon.

3 .Vatsan turvotus johtuu elämäntavoista, kuten ruokavaliosta, stressistä, alkoholista tai kahvista.

Osittain totta. Tavallinen vatsan turpoamisen syy on kaasujen ja ilman kertyminen suolistoon. Kun syö, saattaa ­herkästi niellä ilmaa. Siksi ei kannata syödä kiireessä tai hotkia.

Joskus tiettyjen hiili­hydraattien välttäminen eli fodmap-ruoka­valio voi auttaa. Stressikin voi lisätä kaasunmuodostusta.

Runsas alkoholin juominen ensin kuivattaa ja sitten turvottaa. Alkoholi heikentää verenpaineen säätelyä ja horjuttaa elimistön suola­tasapainoa.

Kahvi puolestaan on diureetti, eli se poistaa nestettä kehosta. Se ei ole suositeltava keino turvotuksen hoitoon.

Säännöllinen liikunta laittaa suolistokaasut liikkeelle ja lievittää turvottavaa oloa.

Jos vatsa tuntuu usein ilmapallolta, kannattaa selvittää syy. Myös keliakia ja laktoosi-­intoleranssi turvottavat.

4. Turvotusta voi estää, kun juo paljon vettä ja ­välttää kiristäviä vaatteita.

Osittain totta. Vesi poistuu kehosta ja ottaa mukaansa hieman suolaa, mutta veden juominen ei ole kovin tehokas keino ehkäistä turvotusta. Terveen ihmisen turvotus menee ohi aikanaan eikä sitä tarvitse erityisesti hoitaa.

5. Jos kärsii sydämen vajaa­toiminnasta, voi tulla niin paha turvotus, että kudosnestettä tihkuu ihon läpi. ­Silloin pitää syödä suolaa.

Totta ja tarua. Sydämen vajaatoiminta on vakava tila. Kun sairas sydän ei jaksa pumpata verta tehokkaasti eteenpäin, paine verisuonissa kasvaa. Silloin neste siirtyy kudoksiin, solujen väliseen tilaan. Alaraajat, sääret ja nilkat saattavat turvota ja tuntua pölkyiltä. Iho päästää nestettä ja kosteutta läpi niin sisä- kuin ulkopuolelta. Sydämen vajaatoimintaakin sairastavilla on silti harvinaista, että nestettä tihkuu ihon läpi.

Veden juominen ei ole kovin tehokas keino estää turvotusta.

Suolaa ei pidä missään tapauksessa syödä lisää vaan vähentää reippaasti. Koska suola sitoo nestettä, liiallinen saanti verottaa jopa nesteenpoistolääkkeiden tehoa.

Vaikeassa sydämen vajaatoiminnassa pitää usein vähentää nestepitoisten ­ruokien syömistä. Jos joutuu lisäksi käyttämään ­nesteenpoistolääkitystä, saattaa tulla jano ja virtsaamistarve kasvaa. Se voi tehdä elämästä vaikeaa.

6. Turvotus on paha, jos ihoon jää painettaessa kuoppa.

Tarua. Kuoppaturvotusta ja nilkkaturvotusta voi esiintyä, jos käyttää kalsiumsalpaajaa kohonneen verenpaineen hoitoon tai seisoo ja istuu töissä koko päivän. Pitkän lentomatkan jälkeen jalat ovat turvoksissa ja niihin voi jäädä painettaessa kuoppa. Se on kuitenkin ohimenevää ja täysin vaaratonta.

7. Jos on taipumusta turvotukseen, suolan käyttö pitää lopettaa kokonaan.

Tarua. Tarvitsemme hieman suolaa, mutta saamme sitä helposti myös ilman lisättyä suolaa. Suolan käyttöä on hyvä vähentää. Ravitsemussuositusten mukaan suolaa saisi saada päivässä alle viisi grammaa. Määrä voi melkein täyttyä jo yhdestä valmisruoka-ateriasta. Piilosuolaa saa vaivihkaa myös juustoista, savukalasta, oliiveista ja leikkeleistä. Tuotteiden suolamääriä kannattaa vertailla.

8. Lentokoneessa voi saada laskimotukoksen, jos ei käytä tukisukkia.

Osittain tarua. Lento­koneessa turvottaa herkästi, koska siellä istutaan pitkään ja alaraajat ovat sydämen alapuolella. Myös alipaine turvottaa. Alaraajojen laskimoissa on säännöllisin välein läppiä. Kun lihas supistuu, veri siirtyy aina seuraavan läpän yläpuolelle. Kun istuu pitkään paikallaan polvet koukussa, alaraajojen lihaspumput eivät toimi. Ne eivät auta siirtämään verta kohti sydäntä yhtä tehokkaasti kuin normaalisti. Se saa nesteen kertymään jalkoihin ja aiheuttaa turvotusta.

Alaraajojen verenkierron häiriintyminen altistaa myös verihyytymien eli laskimotukosten muodostumiselle. Lentosukkia voi käyttää, jos ei koe niitä epämiellyttäviksi eikä halua jalkojen turpoavan. Tärkeintä on kuitenkin jumpata jalkoja ja jaloitella lentomatkan aikana, jotta lihaspumppujen toiminta vilkastuu.

9. Suonikohjut ja ylipaino altistavat turvotukselle.

Totta. Molemmat voivat aiheuttaa turvotusta. Suonikohjut ovat ihonalaisia ­laskimolaajentumia, jotka ­johtuvat kasvaneesta laskimo­paineesta ja ­laskimoiden huonosta toiminnasta. Ylimääräinen rasva­kudos aiheuttaa painetta kudoksiin ja hidastaa siten neste­kiertoa. Ylipainoisilla turvotusta tulee herkemmin.

10. Turvotus ei ole vaarallista. Sitä voi hoitaa kotikonstein.

Totta ja tarua. Jos terve ihminen syö paljon lakritsia, suolaa ja nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja tai tekee pitkän lentomatkan, turpoaminen on luonnollista. Myös helteellä turvottaa herkästi, koska suolatasapaino vaihtelee ja tulee juotua enemmän. Joskus turvotus voi olla sairauden merkki, mutta yleensä se ei ole ainoa oire. Jos turvotuksen lisäksi ilmenee rintakipua tai hengenahdistusta rasituksessa, pitää mennä lääkäriin.

Sydämen vajaatoiminnasta voi kertoa se, että herää yöllä eikä pysty olemaan makuuasennossa. Toisaalta vaikeastakaan sydämen vajaatoiminnasta kärsivälle ei aina tule turvotusta.

Joskus vatsa voi turvota vakavan sairauden, kuten maksakirroosin tai pitkälle edenneen munasarjasyövän vuoksi, kun vatsaonteloon kertyy nestettä. Munasarjasyövässä on myös muita oireita, kuten laihtumista, väsymystä ja painon tunnetta. Munasarjasyöpä on onneksi harvinainen sairaus. Siihen sairastuu noin 1-2 prosenttia naisista.

Ampiaisen tai kyyn pisto tai jokin ruoka-aine, kuten pähkinät, voi joskus aiheuttaa allergiselle anafylaktisen sokin. Siinä kieli ja nielu turpoavat. Hoitoon pitää mennä heti.

Kommentoi +