Epämääräinen kipu kasvoissa pelottaa mutta johtuu harvoin vakavasta sairaudesta – helpot niksit kasvojen rentouttamiseen
Terveys
Epämääräinen kipu kasvoissa pelottaa mutta johtuu harvoin vakavasta sairaudesta – helpot niksit kasvojen rentouttamiseen
Kasvokivun syytä voi olla vaikea paikallistaa. Yleensä taustalla on purentaan, hampaisiin tai leukaniveleen liittyvä vaiva.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 7.6.2023
Kauneus ja Terveys

Kasvojen alueella tuntuva kipu voi hämmentää ja jopa pelottaa. Mistä on kyse?

”Yleisin kasvokivun syy on kasvoihin sattunut vamma tai sen jälkitila. Tavallisesti kasvo­kivun taustalta löytyy myös purentaelimistön tai leukanivelen toimintahäiriöitä tai hammasperäisiä ongelmia”, neurologian professori Seppo Soinila Turun yliopistollisesta keskussairaalasta sanoo.

Stressin aiheuttama lihasjännitys tuntuu yleensä päänsärkynä tai niskakipuna mutta myös kasvolihasten kireytenä. Usein se johtuu purentaelimistön yliaktiivisuudesta, johon liittyy tahdoton hampaiden yhteen pureminen tai narskuttelu eli bruksismi. Bruksismissa osa myös jännittää alaleukaa tai työntää sitä eteenpäin nukkuessa. Kipu säteilee erityisesti leukaperiin aamuisin.

Leukaperän päällä olevien lihasten lisäksi purentalihaksia on ohimoilla ja leukaluun sisäpuolella kallonpohjassa. Purentalihasten kireys saattaa aiheuttaa poikkeavan leuan liike­radan ja tuntua kipuna eri kohdissa kasvoja, esimerkiksi ohimoilla. Purentalihasjännitys ja jännitysniskaoireet voivat tuntua myös silmän seudun särkynä.

Bruksismia hoidetaan esimerkiksi purentakiskon tai leuan alueen lihasharjoitteiden avulla, joskus botuliinipistoksilla. Jännitysniskaan tepsivät hieronta, venytykset ja rentoutusharjoitteet.

”Erilaisten hammasoperaatioiden jälkitilana noin kuudelle prosentille potilaista kehittyy pitkittynyt kiputila, joka voi tuntua kasvoilla.”

Parodontiittikin voi aiheuttaa kasvokipua

Myös hampaiden ongelmat voivat ilmetä kasvokipuna. Jos esimerkiksi purenta on virheellinen, yksittäiset hammasparit kuormittuvat ja kasvojen ja kallon lihakset joutuvat koville etsiessään leuoille sopivaa asentoa.

”Erilaisten hammasoperaatioiden jälkitilana noin kuudelle prosentille potilaista kehittyy pitkittynyt kiputila, joka voi tuntua kasvoilla, sillä hampaita hermottaa sama kolmoishermo kuin kasvojen ihoa”, Soinila kertoo.

Pitkäaikaisen ientulehduksen seurauksena kehittyvä parodontiittikin voi aiheuttaa kipua kasvojen alueella.

Hae apua!

Jos olet huolissasi epämääräisestä kasvokivusta, varaa aika ensin yleislääkärille. Tämä kartoittaa oireesi ja sairaushistoriasi. Usein tutkitaan myös purennan, hampaiston ja niskalihasten tilanne sekä neurologinen tila eli esimerkiksi tuntoaistin ja silmien toiminta. Tarvittaessa saat lähetteen neurologille tai ohjeistuksen käydä hammaslääkärissä.

Kolmoshermosärky aiheuttaa sähköiskumaista kipua

Hieman harvinaisempi syy on kolmoishermosärky, joka eroaa lihasjännityksen ­aiheuttamasta kivusta monella tapaa. Kolmoishermo on kasvojen alueen tuntohermo, joka vastaa tuntoaistista muun muassa otsalla, poskissa, ala- ja yläleuassa, poskionteloissa ja hampaissa.

Kolmoishermosärky aiheuttaa kasvojen alueelle sähköiskumaisen, enintään pari minuuttia kestävän voimakkaan kipusarjan.

”Se voi toistua useita kertoja päivässä. Yleensä kipu tuntuu kasvoissa tarkkarajaisesti ja vain toispuoleisesti. Kohtauksen aikana kasvojen tunto on herkistynyt”, Soinila sanoo.

Migreeniinkin voi liittyä kasvojen alueelle paikantuvia kipuja varsinkin kohtauksen alussa. Joillakin kipu tuntuu silmien takana jopa niin kovana, että tuntuu kuin silmää kiskottaisiin ulos päästä.

”Migreeni on ensisijaisesti kohtauksellinen päänsärky, eikä se ilmene ainoastaan kasvojen alueen kipuna. Bruksismi on yksi migreeniä ylläpitävä tekijä.”

Myös nenän ja poskionteloiden sekä korvien sairaudet voivat heijastua kipuna kasvoilla. Joskus myös silmänpainetauti glaukooma aiheuttaa äkillisen kipukohtauksen laajemmin kasvojen alueella.

Jos mikään mainituista vaivoista ei selitä kasvojen tuntemuksia, diagnoosina voi olla epätyypillinen kasvokipu. Sen oireet vaihtelevat jonkin verran, mutta jäytävä särky tuntuu yleensä suun ja nenän molemmin puolin sekä kasvojen keskiosassa syvällä.

Moni pelkää, että tuntemusten taustalla on aivokasvain. Onko pelko relevantti?

”Se on ymmärrettävä mutta erittäin harvinainen syy. Pelosta kannattaa puhua arastelematta kokeneelle neurologille, joka arvioi perusteellisen kliinisen tutkimuksen jälkeen, onko pään kuvantamistutkimukseen tarvetta.”

Näin rentoutat kasvoja

  1. Kokeile harjoituksia, joilla lauluharrastajat lämmittelevät: leuan pyörittelyä, ruuanjauhamisliikettä tyhjällä suulla, haukotteluliikkeitä ja kielijumppaa. Pyörittele kieltä pitkin hampaiden ulkopintoja venyttäen sitä ylä- ja alaleuan ja suun limakalvojen välissä, käy läpi koko kierros molempiin suuntiin. Kasvojen ilmelihaksia voi treenata myös ilmehtimällä: irvistele ja rypistele otsaa ja sitten rentouta.
  2. Jumppaa ja nuku. Niska- ja hartialihasten jännittyneisyys vaikuttaa kasvojen alueeseen, joten niskoja ja hartioiden seutua rentouttava treeni on eduksi kasvolihaksille. Kiinnitä huomiota riittävään nukkumiseen, sillä se rentouttaa yleisesti.
  3. Käy hieronnassa. Voice massage -hieronnassa käsitellään rintakehän, kaularangan, suun, kasvojen ja leuan lihaksia. Sillä voidaan rentouttaa muun muassa puremalihasten ja -alueen jännitystiloja. Myös purentafysioterapeutilta voi saada vinkit rentoutustreeniin.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 6/2023.

Kommentoi +