Stressaatko sinäkin leukaperäsi kipeiksi? Hoida narskuttelua 7 ohjeella, jotka voivat auttaa myös pääkipuun, niskajumeihin ja jopa tinnitukseen
Konstit haltuun
Stressaatko sinäkin leukaperäsi kipeiksi? Hoida narskuttelua 7 ohjeella, jotka voivat auttaa myös pääkipuun, niskajumeihin ja jopa tinnitukseen
Kun stressi iskee, rentouta leukaperäsi. Niin voit ennaltaehkäistä ja hoitaa hampaiden narskuttelua eli bruksismia ja siitä johtuvia ikäviä vaivoja.
Teksti

Kuvat

27.3.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Särkeekö ohimoitasi tai humiseeko korvissasi? Ongelmien aiheuttaja voi löytyä leukaperistäsi. Leuka liikkuu aina, kun puhut ja syöt, mutta yllättävän monella purentaelimistö on hommissa ympäri vuorokauden – täysin turhaan.

Turhaa puremista harrastaa noin joka viides suomalainen. Fysioterapeutti Petri Korhonen Premius Kuntoutuksesta sanoo, että leuka jännittyy herkästi keskittymistä vaativissa tilanteissa, kuten autolla ajaessa.

Jos kiire ja stressi iskevät töissä, hampaat napauttaa vaistomaisesti tiukkaan purentaan. Kauhuleffaa katsoessasi saatat jännittää myös leukaperilläsi.

Korhosen mukaan leuka on osa kehon tukirakennetta ja sen pitääkin pystyä jännittymään esimerkiksi raskaita esineitä nostaessa tai kuntosalilla maastavetoa tehdessä.

Jatkuva jännittäminen puolestaan aiheuttaa kiputiloja, jotka voivat heijastua niskaan, hartioihin ja muualle kehoon. Tiedetään myös, että päivä­aikainen leukojen kiristely lisää yöllistä hampaiden yhteen puremista ja narskuttelua.

Korhosen mukaan samalla ihmisellä on tyypillisesti sekä purentavaivoja, niska-hartia­kipuja ja uniongelmia. Yhteisinä taustasyinä ovat usein työstressi tai muutoin kuormittava elämäntilanne sekä ahdistuneisuus.

Purentaelimistön kivut ja vaivat sekä narskuttelu ovat yleisiä etenkin 35–50-vuotiailla naisilla. Syyksi arvellaan estrogeenia, jonka on todettu aiheuttavan myös leukanivelen yliliikkuvuutta.

Vaihdevuosi-iässä unenlaatu usein heikkenee, mikä voi osaltaan lisätä yöllistä narskuttelua ja puremista.

Näin onnistut bruksismin ennaltaehkäisyssä ja hoidossa

1. Roikota leukaa

Jos leuka tuntuu väsyneeltä ja rasittuneelta, opettele palauttamaan se rentoon perus­asentoon. Pidä huulet yhdessä ja ylä- ja alahampaat hieman erillään toisistaan. Näin leuka ikään kuin roikkuu rennosti ripustimissaan.

2. Hengitä syvään, hiero ja venytä

Unohda leukanivelten ja purentalihasten voimakuurit ja jätä myös purukumin jauhaminen, sillä leukasi on kovalla rasituksella muutenkin. Huolehdi hampaistasi mieluummin ksylitolipastilleilla, joita ei tarvitse pureskella.

Leukaan pätee sääntö: kaikki, mikä huoltaa kehoa, helpottaa myös leuan alueen pinnistelyä.

Pidä päivittäin taukoja, joiden aikana hengität mahdollisimman hitaasti sisään ja ulos. Myös rauhallinen yin-jooga rentouttaa kehoa, ja sen aikana voivat leuankin kiristykset laueta.

Työpäivän aikana liikuttele leukaa kevyesti ja hitaasti sivulta toiselle sekä eteen ja taakse. Venytä välillä kireitä lihaksia avaamalla suu haukotukseen pari kertaa.

Voit myös kokeilla itsehierontaa. Istu tuolille, pane kyynärpäät polviin ja nojaa käsillä leukaasi siten, että sormenpäät tulevat poskipäiden reunaan. Kun pään paino on käsien varassa, niskakin rentoutuu. Keskity syvään hengitykseen ja pyörittele sormenpäillä purenta- lihaksia ja avaa suuta muutaman kerran.

3. Vahvista kehoa, älä leukaa

Jos teet heikoilla vatsalihaksilla rutistuksia, jännität herkästi leukaa ja kaulan lihaksia. Myös kurkkupurkkia avatessa moni kompensoi käsivoimia puremalla hampaita.

4. Kokeile hierontaa

Puremalihashieronnassa käsitellään poskien sisäpinnat, kaula ja niska- hartiaseutu. Hoito avaa kireyksiä ja rentouttaa hermostoa, muttei poista kivun alkuperäistä syytä. Siihen kannattaa hakea apua purentaelimistöön erikoistuneelta fysioterapeutilta.

5. Tsekkauta lihastasapainosi

Kehon lihasepätasapaino voi näkyä leuassa. Jos jaloissa on selvä voimaero, kehon muut lihakset, kuten purentalihakset, pyrkivät tasoittamaan sitä. Se voi altistaa purenta­ongelmille.

6. Selvitä kivun syy

Puremalihasten ja leukanivelten kipu ja jäykkyys ovat yleisimpiä leuan alueen vaivoja. Viimeistään, kun kipu säteilee ohimoihin ja muualle päähän, apua haetaan lääkäriltä tai fysioterapeutilta. Tavallista on se, että leuan alueelta löytyy voimakkaita jännitys­tiloja ja niskat ja hartiatkin ovat jännittyneet.

Valtaosalla kipujen syynä on työstressi tai kuormittava elämäntilanne, jolloin purenta­lihakset ovat olleet jännitystilassa yötä päivää. Leuka­nivelistä voi kuulua naksumista ja rahinaa. Paras apu oireisiin on hieronta, rentoutus ja jumppa (kokeile kohtien 1, 2 ja 4 ohjeita).

Joskus leuan alueen kipu ja kireydet voivat johtua purentavirheistä, joita ei ole lapsena hoidettu. Tällöin edessä voivat olla hammas­remontti ja oikomishoito.

7. Tunnista ja hoida narskuttelu

Narskuttelu eli bruksismi on yleinen perinnöllinen vaiva. Aikuisista 5–10 prosentille se on haittaavaa. Narskuttelulle altistavat stressi ja runsas savukkeiden, alkoholin ja kahvin käyttö sekä uni­apnea, refluksi ja suun kuivuminen.

Jatkuva narskuttelu vaurioittaa hampaiden kiillettä ja aiheuttaa lohkeamia. Seurauksena voi olla myös suun kipuja, limakalvohaavaumia, kasvojen lihasjumeja ja pääkipua. Kova pureminen aiheuttaa painetta välikorvaan, mikä voi oireilla tinnituksena ja korvakipuna.

Stressin hallinta, rentoutus ja mindfulness saattavat vähentää kipuja. Tarvittaessa hampaat voidaan suojata öisin purentakiskoilla ja purentalihaksiin pistää lamaavaa botoksia.

Juttua varten on haastateltu Premius Kuntoutus Tampereen fysioterapeutti Petri Korhosta. Juttu on alun perin julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 3/23.

Kommentoi +