Houkuttaako julkkisten suosima HIFU? Veitsetön kasvojenkohotus lupaa tuloksia ilman leikkausta – tämä riskeistä on hyvä tietää
Kauneus
Houkuttaako julkkisten suosima HIFU? Veitsetön kasvojenkohotus lupaa tuloksia ilman leikkausta – tämä riskeistä on hyvä tietää
Helppous ja vähäinen toipumisaika yhdistävät kasvojen ja vartalon laitehoitoja, mutta niissäkin kannattaa hakeutua osaaviin käsiin.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 25.11.2022
Kauneus ja Terveys

Ultraääni, radiofrekvenssi, valoimpulssi ja laser. Ihonhoitoon ja kehon muokkaamiseen tarkoitettuja laitehoitoja on saatavilla koko ajan enemmän. Niin sanotuilla veitsettömillä hoidoilla kiinteytetään ja täyteläistetään ihoa sekä silotetaan ryppyjä. Ultraäänellä voidaan myös poistaa liiallista rasvaa kehosta ja laserilla arpia, tatuointeja ja ihokarvoja.

Veitsettömistä hoidoista HIFU on ollut myös julkkisten suosiossa. Muun muassa Vappu Pimiä, Virve Rosti ja Hanna Sumari ovat kertoneet sosiaalisessa mediassa tai haastattelussa kokeilleensa hoitoa.

HIFUssa houkuttavat hinta ja toipumisaika

Laitehoitoja markkinoidaan nopeilla ja tehokkailla tuloksilla. Esimerkiksi suosittu ultraäänihoito HIFU (high-intensity focused ultrasound) lupaa ”veitsettömän kasvojenkohotuksen”.

Käsittelyissä houkuttelee kauneusleikkauksia edullisempi hinta. Laitehoitojen toipumisaika on lyhyt tai sitä ei ole.

Säteilyä hyödyntävät laitehoidot eivät silti ole riskittömiä. Riskit kasvavat, kun käytettävän laitteen teho kasvaa tai jos käyttäjän ammattitaito on puutteellinen.

”Säteilyn lämpövaikutus voi aiheuttaa kudosvaurion eli palovamman, vaikka välitöntä kipua ei olisikaan. Iholle voi tulla pysyviä muutoksia, kuten arpeumia tai pigmenttimuutoksia. Voimakkaan altistuksen seurauksena iho voi punoittaa, turvota tai olla kipeä”, tarkastaja Antti Latomäki Säteilyturvakeskuksesta sanoo.

HIFUn luvataan kohdistuvan vain tiettyyn syvyyteen – onko se mahdollista?

Kasvojen laitehoitojen eli radiofrekvenssi-, valoimpulssi- ja laserhoitojen tavoite on kiinteyttää ihoa aiheuttamalla hallittu kudosvaurio tai vilkastamalla ihon omaa toimintaa.

Rasvanpoistohoidossa ultraäänellä hajotetaan kehon rasvasoluja, jotka poistuvat elimistöstä aineenvaihdunnan kautta.

Laitehoidossa käytetty aallonpituus tai taajuus valikoituu käyttötarkoituksen perusteella. Esimerkiksi rasvakudoksen vähentämiseen tähtäävissä ultraäänihoidoissa käytetään matalia taajuuksia, jolloin kudoksessa ­saadaan aikaan haluttu kavitaatiovaikutus.

HIFU-hoidossa ultraääni taas kohdistuu valmistajan mukaan niin sanottuun ­SMAS-syvyyteen (superficial muscular aponeurotic system), missä se kiihdyttää kollageenin uudistumista ja siten kiinteyttää ihoa.

”Käytännössä säteilyn kohdistaminen vain tiettyihin kudoksiin ei ole mahdollista, vaan myös ympäröivät kudokset saavat aina osansa.”

Näin paljon veitsettömät hoidot maksavat

HIFU kohdistaa voimakkaan ultraäänen jopa 4,5 millimetrin syvyyteen ja siten kiinteyttää ihoa. Hoito kahdelle alueelle (kuten poskiin ja leukaan) maksaa noin 420 e, koko kasvoille noin 1 600 e. Hoito voidaan uusia 3 kuukauden päästä.

Triniti yhdistää radio- frekvenssi- ja valoimpulssihoitoa. Se vilkastaa ihon kollageenin tuotantoa ja parantaa ihoalueen verenkiertoa. Hoito maksaa kasvoille noin 190 e. Usein suositellaan 3–5 hoidon sarjahoitoa.

Fraktioitu laser kohdistaa ihoon lasersäteitä pistemäisesti. Hoito lämmittää ihoa, jolloin se kiristyy. Laser kiihdyttää kollageenintuotantoa, mikä lisää ihon kimmoisuutta. Hoito maksaa koko kasvoille noin 1 280 e.

Voiko veitsettömiä hoitoja ottaa liikaa?

Hoitojen turvallisuuteen vaikuttaa käytetyn säteilyn voimakkuus ja hoitajan ammattitaito. Säteilyä hyödyntäviä hoitoja tekevät Suomessa niin lääkärit, sairaanhoitajat kuin kosmetologitkin.

”Kun hoidoissa käytetään maltillista säteilytehoa ja noudatetaan annettuja ohjeita, ne voidaan tehdä turvallisesti.”

Lukumäärällistä suositusta säteilyä hyödyntävien laitehoitojen enimmäismäärälle ei ole. Mahdolliset vauriot syntyvät hoidossa heti, joten sarjahoito ei kasvata riskiä. Hoitojen säteily ei kerry elimistöön. Sarjahoidoissa on silti hyvä noudattaa hoitokertojen väliin suositeltua taukoa.

Hammasimplantti on veitsettömän hoidon este

Riskeistä ja mahdollisista vasta-aiheista kannattaa kysyä hoidon tarjoajalta. Tiedottamisvelvollisuudesta on säädetty säteilylaissa.

Raskaus ja implantit, kuten hampaiden keinojuuret, ovat lähes aina määritelty esteiksi kosmeettisille laitehoidoille. Säteilyn vaikutuksia sikiöön tai implantteihin ei ole arvioitu. Riskinä voi olla implantin, sen kiinnityksen tai kudoksen vaurioituminen.

”Voi olla hälyttävää, jos hoitolan lupaukset hoitotuloksista ovat suuret mutta riskeistä ei osata kertoa mitään. Mitä voimakkaampaan kehon tai kasvojen muokkaamiseen hoidolla pyritään, sitä suuremmat ovat säteilyn käytön riskit. Vaativissa toimenpiteissä, kuten ihokarvojen tai tatuoinnin poistossa, on hyvä suosia terveydenhuollon ammattilaisia.”

Artikkeli on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä.

1 kommentti