Ikääntyessä ihokudokset löystyvät, solutuotanto hidastuu ja painovoima vetää piirteitä alaspäin. Plastiikkakirurgit ympäri maailman ovat raportoineet kauneustoimenpiteiden määrän kasvusta. Syyksi on arveltu Zoom-boomia: kun etätöitä tekevät ihmiset tuijottavat videopalveluissa kasvojaan päivät pitkät, huomio kiinnittyy epäkohtiin.
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Timo Pakkanen sairaala Siluetista kertoo, mitä veitsettömillä vaihtoehdoilla voidaan saada aikaan.
Nuorekkuutta laitehoidoilla
Energiaan pohjautuvat laitehoidot, kuten mikrofokusoidut ultraääni-, radiofrekvenssi- ja infrapunataajuushoidot kiinteyttävät ja stimuloivat kollageenin muodostumista, minkä seurauksena kasvonpiirteet napakoituvat.
– Kun energiaa viedään lihaskalvoon, ihokudos lämpiää ja se ikään kuin kutistuu, mikä kohottaa ilmettä. Laitehoidot soveltuvat parhaiten kolmi-nelikymppiselle, jolla on alkavaa iholöysyyttä. Leikkaukseen verrattavaa kasvojenkohotusta niillä ei saa.
Laitehoidon jälkeinen ihopunoitus häviää yleensä muutamassa päivässä. Veitsettömyys ei silti tarkoita riskittömyyttä.
– Ihonalaisia ultraäänihoitoja tekevän tulee tietää hermojen sijainti, jotta vältytään hermovaurioilta. Diagnostinen ultraääniosa näyttää, kuinka syvälle hoito kohdistuu, Pakkanen sanoo.
Kipu on merkki siitä, että hoitoalue on väärä. Ihonalaiset laserhoidot voivat aiheuttaa palohaavoja ja arpia, jos tekijällä ei ole riittävää ammattitaitoa.
Pakkasen mielestä varovaisuus toimenpiteitä kohtaan on tervettä, sillä kauneudenhoitoalalta puuttuu valvonta. Veitsettömiä hoitoja voi tehdä periaatteessa kuka tahansa.
Muokkausta pistoksilla
Pistokset ovat Pakkasen mukaan veitsettömistä hoidoista suosituimpia.
– Kun ihonalaiskudoksen tilavuus pienenee ja lihasten kiinnitykset löystyvät ikääntyessä, ihminen alkaa rypistellä kasvojensa lihaksia tahattomasti. Se saa ilmeen näyttämään vihaiselta. Pistoksena annettava botuliinitoksiini vaikuttaa hermolihasliitokseen ja estää hermosignaalia välittymästä lihakseen.
Botuliinilla voi myös kohottaa laskeutuneita kulmakarvoja.
Täyteaineet palauttavat nuoruuden pyöreyttä ja napakkuutta. Niistä turvallisin ja yleisimmin käytetty on hyaluronihappo.
Täyteaineiden avulla voi palauttaa menetettyä ihonalaistilavuutta. Niitä voi myös käyttää botuliinitoksiinin kanssa yhdistelmähoitona.
Toipumisaika on pistoshoitojen jälkeen lyhyt, ja tulos kestää puolisen vuotta.
Pitempiaikaisen tuloksen voi saada rasvansiirrolla. Siinä kehosta otetaan omia rasvasoluja, jotka viedään pienen kanyylin avulla kasvojen ihonalaiskudokseen haluttuun kohtaan.
Kohennusta langoilla
Kevythoitoihin lasketaan myös lankakiinnitykset, kuten meso-, kartio- ja väkäslangat.
Lanka viedään neulan avulla kasvojen ihonalaiskerrokseen, jossa langan pienet väkäset tai kartiot kannattelevat veltostuneita kudoksia painovoimaa vastaan.
Pakkasen mukaan lankakiinnityksillä voi saada aikaan pientä kohotusta, joka yleensä kestää alle vuoden. Kuten laite- ja pistoshoidoissa myös lankakiinnityksissä tekijän on tiedettävä hermojen sijainti.
– Klinikasta ja tekijän koulutuksesta on hyvä ottaa selvää ennen toimenpiteisiin hakeutumista. Jokaisella on vain yksi terveys, jota ei voi rahalla korvata.
Mitä kasvojen kohotushoidot maksavat?
1. Kasvojen ihoa kohottava ja kiinteyttävä ultraäänihoito maksaa sadoista euroista tuhansiin euroihin hoidettavan alueen mukaan. Ihon syvempää kerrosta lämmittävä, kiinteyttävä infrapunavalohoito maksaa hieman alle tuhat euroa per kerta. Kollageenin tuotantoa stimuloiva radiofrekvenssi- eli RF-hoito maksaa noin sata euroa kerralta. Parhaan tuloksen saa sarjahoidolla.
2. Kasvojen täyteaine- tai botuliinihoitojen hinnat alkavat 300–700 eurosta, rasvansiirron 2000 eurosta.
3. Lankakiinnitysten hinnat alkavat 200–400 eurosta. Hintaan vaikuttavat käytettyjen lankojen määrä ja käsitelty alue.
Mitä sinä haluat kysyä? Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvä kysymys.