Heidi Willman sai vaihdevuosioireita jo alle nelikymppisenä: ”Kun ärsyttää, annan ärsytyksen tulla”
Ihana juuri näin
Heidi Willman sai vaihdevuosioireita jo alle nelikymppisenä: ”Kun ärsyttää, annan ärsytyksen tulla”
Kun kuumat aallot ja myrskyävä mieli tuskastuttavat Heidi Willmania, hän tietää, että tämäkin tunne menee ohi. Vaihdevuosissa hänen supervoimiaan ovat itsensä hyväksyminen ja huumori.
Teksti

Kuvat

17.11.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Yrittäjä ja juontaja Heidi Willman, 42, kertoo minäkuvastaan, itsetunnostaan ja suhteestaan ulkonäköönsä Ihana juuri näin -juttusarjassa. Sarjassa haastatellaan ihmisiä, jotka tekevät somesta aidompaa.

”En olisi nuorempana uskonut, että saisin vaihdevuosioireita jo alle 40-vuotiaana. Niin kuitenkin kävi sen jälkeen kun minulta poistettiin munasarjat 38-vuotiaana.

Menin poistoleikkaukseen, koska minulla on munasarjasyövälle altistava geenivirhe. Ajattelin, että ilman toimenpidettä olisin kuin tikittävä aikapommi.

”Kuumat aallot olivat ainoa vaihdevuosioire, jonka tiesin entuudestaan. Yllätyksenä on tullut kaikki muu.”

Lääkärit varoittelivat etukäteen, että saattaisin saada leikkauksen jälkeen kovia vaihdevuosioireita. Olin valmis ottamaan riskin, koska minulle on jo suotu kaksi ihanaa lasta.

Kuumat aallot olivat ainoa vaihdevuosioire, jonka tiesin entuudestaan. Yllätyksenä on tullut kaikki muu, kuten mielialavaihtelut. Olen luonteeltani temperamenttinen, mutta hermostun nykyään arkisissa tilanteissa entistä korostuneemmin. Pyydän kyllä nopeasti anteeksi.

”Parisuhteemme salaisuus on se, että keskustelemme kaikesta avoimesti.”

Oireet ovat vaikuttaneet myös parisuhteeseeni. Olen ollut puolisoni Jarkan kanssa yhdessä yli kaksi vuotta ja naimisissa vuoden. Suhteen alkuaika oli ihanaa huumaa. Häiden jälkeen minusta alkoi tuntua, että pystyin kuulostelemaan henkistä ja fyysistä hyvinvointiani tarkemmin.

Kuumia aaltoja tulee myös öisin, ja haaveilen siitä, että nukkuisin edes kuusi tuntia ­putkeen. Silloin kun itse vain hikoilen, Jarkan pienikin kosketus ärsyttää. Vaihde­vuodet voivat lisätä ­haluttomuutta esimerkiksi limakalvojen kuivumisen takia. Onneksi omani eivät ole ­järjettömän kuivat, ja luonnonmukaisia hoitokeinojakin löytyy. Hormonikorvaushoitoa en voi käyttää sairastamani rintasyövän takia.

Parisuhteemme salaisuus on se, että keskustelemme kaikesta avoimesti. Jarkalla on ollut valtava vaikutus itsetuntooni. Hän kertoo minulle päivittäin, kuinka kaunis olen.

”Jos housut eivät mahdu päälle, ostan isommat.”

Hyväksyn itseni sellaisena kuin olen. Painoni on noussut viime vuosina, mutta en välitä siitä. Jos housut eivät mahdu päälle, ostan isommat. Minun ei tarvitse näyttää enää samanlaiselta kuin kaksikymppisenä missivuosien aikaan.

Voin hyvin, kun olen rehellinen itselleni ja kuuntelen kehoani ja mieltäni. Haluan näyttää itseni juuri sellaisena kuin olen. Rintasyöpähoitojen aikana näytin kaljuni. Nyt olen puhunut tilanteestani häpeilemättä ja huumorilla. Instagramissa vaihdevuosi-liveäni katsoi yli 700 seuraajaa. Toivon, ettei kukaan häpeäisi oireitaan.

Minulle hyvää oloa tuovat maantiepyöräily ja kylmässä vedessä uiminen. Lisäksi tykkään meditoida, kuunnella äänikirjoja ja matkustella. Vaikka olen Duracell-pupu, osaan rauhoittua, koska olen opetellut.

Olen oppinut omasta mielestäni ja kehostani todella paljon viime vuosina. Kun minua ärsyttää, annan ärsytyksen tulla mutta myös mietin, miksi minusta tuntuu tältä.

Olen alkanut ajatella, että tunteet ovat kuin junia, joita menee ohi. Itse olen juna-asema, johon juna pysähtyy vain hetkeksi.

Heidi Willman

on 42-vuotias yrittäjä ja juontaja, jolla on kaksi teini- ikäistä tytärtä edellisestä avioliitostaan. Heidi on naimisissa Jarkka Pikkaraisen kanssa. Perhe asuu Veikkolassa.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 13/2023.

Kommentoi +