
Pää painaa kevyen kahvakuulan verran eli neljästä viiteen kiloa. Sen pelkkä kannattelu on raskas kokopäivätyö niskalle ja kaulalle. Lisäkuormaa tulee usein siitä, kun päätä pidetään etukenossa näyttöpäätetyössä ja kännykkää räplätessä.
Tosin puheet someniskasta saattavat olla hieman liioiteltuja. Päätä roikottava kumara asento aiheuttaa tutkimusten mukaan lähinnä lyhytkestoista niska-hartiaseudun kipua.
Hieroksen urheiluhieroja ja osteopaatti Heikki Pirhonen sanoo, että isompi ongelma on lisääntynyt etätyö. Yksi tekee töitä liian korkean keittiön pöydän ääressä hartiat koholla, toinen löhöää sohvalla läppäri vatsan päällä.
Niska-hartiaseudun kivuille altistavat vähäinen liikunta, liiallinen istuminen sekä ylipaino, jotka liittyvät usein toisiinsa. Myös purentaviat, huono nukkuma-asento liian littanan tai pullean tyynyn kera ja heikentynyt näkö voivat aiheuttaa kipuja ja jumituntemuksia.
Stressaantuneena ja jännittyneenä hartioita nostaa vaistomaisesti korviin ja toiset myös purevat hampaitaan yhteen, mikä voi säteillä hartioihin. Stressi, masennus ja muut kuormitustekijät voivat vahvistaa kivun aistimista.
Testaa niska-hartiaseutusi kunto:
1. Asetu selinmakuulle ja nosta päätä irti lattiasta. Jos liike tuntuu raskaalta ja aiheuttaa tärinää kehossa, niskasi lihakset ovat heikossa kunnossa.
2. Nosta kädet ylös korvien viereen. Menikö? Jos se ei onnistunut tai aiheutti kipua, niska-hartoissa on jumeja tai lihasheikoutta.
Peli ei ole silti menetetty. Lue, miten saat niskastasi vahvan ja kivuttoman.
1. Rillit huurussa?
Kaksiteholasit ja näyttöpäätetyö rasittavat niskaa. Jotta näet lähelle rillien alareunasta, joudut jatkuvasti nostamaan ja kallistamaan päätä. Säästät niskaasi asentamalla näytön alemmas tai hankkimalla näyttöpäätelasit.
2. Aloita voimakuuri
Venytteleminen ja pään kallisteleminen puolelta toiselle voivat auttaa hetkellisesti hartiaseudun kipuihin, mutta lähes jokainen niska ja kaula kiittäisivät, jos saisivat lihaksiinsa lisää vahvistusta.
Vastuskuminauha on tehokas apuväline. Kiinnitä se tankoon tai puolapuuhun ja käänny selin siten, että kuminauha tulee otsaan. Vie niska keskiasentoon ja askella eteen ja sivuille ja pidä pää koko ajan paikallaan. Vaihda kuminauha takaraivolle ja askella taaksepäin.
Toinen vaihtoehto on jännittää päätä kättä vasten kolme sekuntia vasemmalle, oikealle, eteen ja taakse. Jännitys-rentoutus purkaa niska-hartiaseudun jännityksiä ja vahvistaa heikkoja lihaksia. Treenaa niskalihaksi 2–3 kertaa viikossa. Tee 10 toistoa liikesuuntaa kohti ja kaksi kierrosta.
Ja vielä kolme parasta vinkkiä istumatyöläiselle: nosta pylly ylös penkistä, pyörittele hartioita ja tee niiden kohautusliikettä ylös-alas.
3. Liiku oikein
Eetvarttia niskalle ja hartioille tekevät sauvakävely, hiihto, nyrkkeily ja uinti hyvällä tekniikalla. Pää pinnalla polskien saat niskasi entistä kipeämmäksi. Suosi salilla pystypunnerruksia ja kulmasoutua.
4. Kesytä kyttyrä
Jos niskassasi on niin sanottu emännän kyhmy, tee tätä liikettä: Pidä pää pystyssä ja katso suoraan eteen. Liikuta päätä taakse hartioiden väliin siten, että tunnet kaksoisleuan muodostuvan. Pidä pari sekuntia. Toista liikettä päivittäin.
5. Muista kaula!
Päännyökkääjälihas tulee korvan takaa kaulan eteen ja jumiutuessaan taivuttaa alaniskaa eteen ja yläniskaa taakse. Vahvista kaulaa vastuskuminauhalla ja käy hierojalla.
6. Hoidata triggerit
Hartioita juilii, niskaa jomottaa ja päätä särkee. Tuttu juttu monelle. Kyse on lihasperäisestä kivusta, joka säteilee esimerkiksi ohimoon ja takaraivoon. Puhutaan myös triggerpisteistä eli kivuliaista, jumissa olevista lihaksista.
Triggerpiste tuntuu yleensä pattina lihaksessa, joka on ylirasittunut. Harvoin kyse on liiallisesta niska-hartiaseudun treenistä vaan ennemminkin staattisesta jännityksestä.
Monet urheiluhierojat, fysioterapeutit ja osteopaatit osaavat lievittää triggereitä painelemalla. Käsittely voi ensialkuun tuntua ilkeältä, mutta se helpottaa yleensä nopeasti.
Mene lääkäriin, jos niskakipuun liittyy lihasheikkoutta, pahoinvointia, kuumetta tai rintakipua tai jos kipu käy sietämättömäksi.
7. Huomaa puutuminen
Puutuminen on niska-hartiajumeihin liittyvä yleinen oire. Jos puutuminen on vain toispuoleista eikä jatku pitkään, oire on yleensä vaaraton.
Useimmiten kyseessä on hartioiden, kaularangan tai käden alueen hermopinne tai puristustila. Se voi johtua hermon kulkuradan pitkäaikaisesta ahtautumisesta tai hetkellisestä puristuksesta vaikka nukkuessa.
Hoidata pinne osteopaatin, naprapaatin tai omt-fysioterapeutin vastaanotolla. Jos kipu on molemmilla puolilla ja kovaa ja siihen liittyy lihasheikkoutta, mene lääkäriin.
Asiantuntija: osteopaatti ja urheiluhieroja Heikki Pirhonen Hieroksesta. Lähteenä myös Selkäliitto.