Elämässä on monia tilanteita, joissa hyvät elintavat auttavat, mutta musiikki oikeasti toimii
Kolumni
Elämässä on monia tilanteita, joissa hyvät elintavat auttavat, mutta musiikki oikeasti toimii
Turboahdetussa elämässä kävely- tai juoksulenkitkin on omistettu äänikirjoille ja podcasteille. Jos aivot saisivat valita, kuuntelisimme paljon enemmän musiikkia, kirjoittaa Elisa Helavuori Kauneus ja Terveys -lehden pääkirjoituksessaan.
Teksti

Kuvat

1.10.2022
 |
Kauneus ja Terveys

Pitkään luulin, että supervoimani on uni. Pari-kolmekymppisenä nukuin missä vain, kirjastossa, vieruskaveria vasten bussissa. Sitten minusta tuli nelikymppinen ja hiukan aiempaa stressaantuneempi.

Ymmärsin, että hyväunisuuteni oli ollut järjetöntä tuuria. Mitä enemmän aloin arvostaa unta, sitä useammin se minua pakeni.

Seuraavaksi uskoin, että jaksamiseni salaisuus on liikunta. Juoksen, kunnes jaksan. No, ei siinäkään käynyt kovin hyvin. Olin illalla liian virkeä nukahtaakseni, ja kipeät koipeni herättivät yöllä. Lopulta päädyin siihen, että hyvinvointini salaisuus on varmaan se klassinen unen, liikunnan ja hyvän syömisen tasapaino, kunnes tajusin, ettei sekään riitä mihinkään. Tarvitaan musiikkia.

Elämän alussa, lopussa ja yhtä lailla siinä keskellä on monia tilanteita, joissa liikunta, terveellinen ruoka ja uni auttavat, mutta musiikki oikeasti toimii.

Laula taaperolle tuutulaulua ja rauhoitut itsekin. Soita tai laula muistisairaalle läheiselle Oi muistatko vielä sen virren, ja hän alkaa yhtäkkiä jutella. Vie sureva ystävä hänen lempiartistinsa konserttiin, ja hän saattaa löytää itse sanat, joita on kaivannut.

Musiikki aktivoi paitsi useita aivoalueita myös tunteet. Syntyy yhteys, joka ohittaa ja usein ylittää sanat.

Jos elät turboahdettua elämää, jossa kävelytkin on omistettu podcasteille ja kirjoille, kokeile vaihteeksi musiikkia, kuuntele vain. Seuraukset voivat olla mullistavia.

Lempimusiikin kuuntelu rauhoittaa ahdistusta tuoreen tutkimuksen mukaan. Tutkitusti musiikki myös parantaa muistia, lievittää kipua ja antaa mielihyvää. Syy? Musiikki aktivoi paitsi useita aivoalueita myös tunteet. Syntyy yhteys, joka ohittaa ja usein ylittää sanat.

Huomaan tämän joka kerta, kun vain saan nostettua peffani koneen äärestä. Upotan napit korviin ja suljen ulko-oven perässäni. Kokeile: saatat huomata, että jo korttelin kierrettyäsi olet kuin uusi ihminen.

Pääkirjoitus on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 12/22.

Kommentoi +