Miksi seksistä pitää edelleen kirjoittaa kolumneja, eikö siitä ole puhuttu jo riittävästi? Seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen vastaa
Ihmiset
Miksi seksistä pitää edelleen kirjoittaa kolumneja, eikö siitä ole puhuttu jo riittävästi? Seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen vastaa
Eeva.fin kolumnisti Elina Tanskanen kirjoittaa seksistä ja seksuaalisuudesta, koska uskoo, että lempeää ja hyväksyvää seksipuhetta tarvitaan. Nyt Tanskanen kertoo, mikä suomalaisia mietityttää seksissä eniten ja miksi avoimet suhteet kiinnostavat tällä hetkellä niin paljon.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 16.11.2022
Eeva

Elina Tanskanen, aloitit hiljattain eeva.fin kolumnistina. Millaisia aiheita haluat kolumneissasi käsitellä?

”Seksuaalinen hyvinvointi ja suhteiden hyvinvointi ovat minulle tosi tärkeitä teemoja. Työssäni seksuaaliterapeuttina olen nähnyt, että seksuaalisen halun eriparisuus tai puute on yksi tavallisimpia seksuaalisen hyvinvoinnin kipukohtia. Hyvillä ihmissuhteilla ja parisuhteilla taas on tutkitusti iso vaikutus hyvinvointiin. Moni tunnistaa omasta elämästään, miten syvästi huonossa suhteessa oleminen itseen vaikuttaa.

On ihanaa päästä kertomaan näistä teemoista myös terapiatyötä laajemmalle joukolle. Parhaimmillaan voin antaa ihmisille ajatuksia, inspiraatiota, tukea ja apua ja lisätä heidän hyvinvointiaan.”

Joku saattaa ajatella, että eikö seksistä puhuta jo ihan riittävästi. Miksi siitä pitää edelleen kirjoittaa?

”Tavoitan sen tunteen, että eikö seksistä puhuta jo ihan riittävästi. Ajattelen, että on erilaisia tapoja puhua seksistä. Osa ihmisistä on kyllästynyt lööppiotsikoihin ja kohahduttaviin, kuohuttaviin, reaktiota hakeviin seksijuttuihin. Osa taas on väsynyt seksivinkkeihin ja paineita luoviin seksijuttuihin.

Seksuaalisuus ei ole loppuun kulutettu aihe, mutta on olennaista, miten siitä puhutaan. Yritän kolumneja kirjoittaessani välttää sitä, että ihmisille tulisi paineita.”

Mikä suomalaisia seksissä eniten huolettaa?

”Ehdottomasti halujen eriparisuus. Vastaanotollani käy paljon pareja ja yksilöitä pohtimassa sitä, että suhteen osapuolet haluavat eri verran seksiä. Halujen eriparisuus voi tuottaa merkittävää kärsimystä kaikille osapuolille.”

Miksi haluttomuus mietityttää ihmisiä niin paljon?

”Varmasti siksi, että halujen eriparisuus on tosi yleistä ja tavallista etenkin pidempään kestäneissä suhteissa.

Suhteessa ei tarvitse eikä pidä olla seksiä mitenkään automaattisesti. Jos osapuolet ovat tyytyväisiä, seksi ei ole mikään kansalaisvelvollisuus. Monelle seksi kuitenkin on tosi tärkeä osa elämää, ja moni toivoisi, että suhteessa olisi sitä.

Halujen eriparisuus voikin aiheuttaa paljon riitoja ja erilaisia kommunikaatio-ongelmia. Tutkimusten mukaan seksiongelmat ovat yleisiä riitojen ja erojen syitä.”

Seksipuhe on vapautunut monista normeista, ja esimerkiksi seksuaalisesta nautinnosta puhutaan julkisesti aiempaa avoimemmin. Onko enää tabuja?

”Asiat ovat menossa parempaan suuntaan, mutta seksiin liittyvät kokemukset, toiveet ja tarpeet, jotka poikkeavat niin sanotusti tavallisena pidetystä seksistä, herättävät osassa ihmisiä edelleen hämmennystä ja ahdistusta.

Lisäksi maailma on yhä paikoitellen hyvin hetero-, cis- ja mononormatiivinen. Seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja suhteiden moninaisuuden eteen on vielä paljon tekemistä.”

Mistä pitäisi puhua lisää?

”Siitä, että halujen eriparisuus on tavallista ja että sitä voi työstää. Usein, kun puhutaan seksuaalisesta halusta, puhutaan spontaanista halusta, joka tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta. On olemassa myös responsiivista seksuaalista halua, joka herää ikään kuin reaktiona johonkin. Esimerkiksi jälkeen, kun on käynyt syvällisen keskustelun kumppanin kanssa tai kumppani on hieronut jalkoja.

”Seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja suhteiden moninaisuuden eteen on vielä paljon tekemistä.”

On tärkeää ymmärtää, että seksuaalisella halulla on erilaisia sävyjä. Usein kun ihmiset sanovat, että he eivät tunne seksuaalista halua, se tarkoittaa oikeasti sitä, että he eivät tunne spontaania halua. Kun omaa haluaan ruotii, saa lisää itseymmärrystä ja tilaa toimia.”

Ensimmäisessä kolumnissasi käsiteltiin avoimia suhteita. Miksi ne kiinnostavat ihmisiä nyt niin paljon?

”Olemme havahtuneet yhä enenevässä määrin ihmisyyden moninaisuuteen. Ihmiset kyseenalaistavat normeja ja tutkivat, mikä on heidän näköistään elämää. Yksi vahva normi on ollut se, että jokaiselle on yksi ainoa oikea, jonka kanssa ollaan elämän loppuun asti.

Sen lisäksi, että moni pohtii, mitä itse toivoo suhteiltaan, myös yhteiskunnallinen kehitys antaa liikkumatilaa. Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten eroaminen oli huomattavasti nykyistä hankalampaa. Ihmisiä pitivät yhdessä esimerkiksi taloudelliset ja sosiaaliset syyt.

Ihmisillä on edelleen erilaisia yksilöllisiä tilanteita, mutta yleisellä tasolla lähtökohta on se, että kenenkään ei ole pakko olla kenenkään kanssa. Suhteet pohjautuvat vapaaehtoisuuteen ja siihen, että toiveet ja tarpeet kohtaavat.”

Mitä sanoisit ihmisille, jotka miettivät, sopiiko avoin suhde heille?

”Suosittelen ylipäänsä miettimään näitä asioita. On antoisaa pohtia ja pyöritellä näitä asioita, eikä se tarkoita sitä, että pitäisi ryhtyä mihinkään toimiin. Kaikki tietoisuus siitä, mikä on itsen näköistä elämää, on arvokasta.”

Olit aiemmin asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa. Mitä se opetti ihmissuhteista ja seksuaalisuudesta?

”Syvähaastattelin Ensitreffit-vuosina satoja kumppania etsiviä ihmisiä. Kyseessä ei toki ole tieteellinen otos, mutta jos pitäisi yleistää, nostaisin esille nämä asiat:

Jos ei ole löytänyt kumppania, kyse ei todennäköisesti ole siitä, että itsessä olisi jotain vikaa. Luultavasti tilannetta selittävät monet ymmärrettävät tekijät.

Toisekseen ihmiset toivovat suhteiltaan hyvin arkisia, tavallisia asioita. Stereotypia krantusta nykysinkusta, joka haluaa kuun taivaalta, ei pidä paikkaansa.”

Kolumnisti Elina Tanskanen

  • Erityistason seksuaaliterapeutti, toimintaterapeutti, psykoterapiakoulutettava, työnohjaaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri.
  • Asuu Helsingissä. Kirjoittanut useita kirjoja ihmissuhteista ja seksuaalisuudesta.
  • Muistetaan myös Ensitreffit alttarilla -sarjasta, jonka asiantuntijana toimi kuusi vuotta.

Kommentoi +