Cameron Diaz uupui kesken suositun uransa – tähän hän haluaa keskittyä nyt viisikymppisenä
Henkilökuva
Cameron Diaz uupui kesken suositun uransa – tähän hän haluaa keskittyä nyt viisikymppisenä
Cameron Diaz vaihtoi mallintyöt näyttelemiseen ja ampaisi elokuvayleisön suosikiksi yhdessä yössä. Seurasi sarja rakastettuja komedioita, kunnes supertähti päätti yllättäen lopettaa näyttelemisen. Nyt elämän keskiössä on lapsenhoidon lisäksi oma hyvinvointi.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 2.6.2023
Eeva

CAMERON DIAZ oli hyvin väsynyt. Hän oli viettänyt 40-vuotispäiväänsä muutamaa vuotta aiemmin, ja peilistä katsoi yksi Hollywoodin parhaiten palkattuja naisnäyttelijöitä. Elämä ei silti tuntunut hyvältä.

Cameronilla oli talo, josta hän ei ehtinyt pitää huolta. Hänellä oli koiria, joita hän ei itse hoitanut. Hän ehti tavata perheenjäseniään vain, kun he tulivat hänen luokseen. Koska Cameron oli niin keskittynyt tekemään huikeita roolisuorituksia Hollywoodin kassamagneettikomedioissa – kuten hän oli tehnyt 20 vuotta – hänellä ei ollut aikaa eikä voimia pyörittää omaa elämäänsä.

Vaativa työ vei mahdollisuudet pitää mielessä elämän pienet asiat, tehdä oikeita päätöksiä ja nauttia siitä, mitä oli saavuttanut. Ja pohtia välillä sitä, mitä hän syvällä sisimmässään oli ja halusi olla.

Cameron oli juuri tavannut kitaristi Benji Maddenin, ja molemmilla oli herännyt kiihkeä halu tulla vanhemmiksi. Cameron päätti keskittyä siihen, mikä oli hänelle nyt tärkeintä. Itsestä huolehtiminen, parisuhde, mahdollinen äitiys, oma elämä. Näytteleminen sai jäädä. Hollywood ja fanit ympäri maailman hämmästyivät uutisesta.

Leonardo di Caprion rinnalla Martin Scorsesen elokuvassa Gangs of New York.
Kesällä 2014 Cameron lomaili uuden miesystävänsä Benji Maddenin kanssa Ranskassa.

CAMERIN DIAZ SYNTYI elokuussa 1972 San Diegossa, Kaliforniassa. Isä oli öljy-yhtiön työnjohtaja, amerikankuubalainen Emilio Diaz. Äiti Billie oli taustaltaan englantilais-saksalainen ja työskenteli kaupan alalla. Perheen esikoistyttö Chimene on Cameronia kaksi vuotta vanhempi.

Cameron on kuvaillut lapsuuttaan vaatimattomaksi ja vanhempiaan upeiksi. Perhe ei ollut mitenkään varakas, päinvastoin.

Seikkailunhaluinen ja luonteeltaan itsenäinen Cameron varttui Long Beachin kaupungissa Los Angelesin kupeessa. Hän haaveili eläintieteen opiskelusta, mutta viihtyi kameran edessä. Jo teininä hän aloitti mallintyöt ja esiintyi mainoksissa. 17-vuotiaana hänen kasvonsa koristivat nuortenlehden kantta.

Cameron teki mallintöitä myös ulkomailla: Ranskassa, Japanissa, Marokossa, Meksikossa ja Australiassa. Rahan ansaitseminen tuntui hyvältä, sillä hän oli tottunut niukkuuteen. 19-vuotiaana Cameron esiintyi puolen tunnin mittaisessa pehmopornoelokuvassa. Myöhemmin hän yritti saada videota pois netistä, mutta se osoittautui hyvin vaikeaksi.

Palatessaan Kaliforniaan 21-vuotiaalla Cameronilla ei ollut kokemusta näyttelijäntyöstä. Hänet houkuteltiin siitä huolimatta Naamio-elokuvan koekuvauksiin. Yllätyksekseen hän tuli valituksi naispääosaan Jim Carreyn rinnalle.

Elokuvasta tuli hänen näytönpaikkansa, ja hän onnistui: tähti oli syttynyt. Naamio oli myös kassamagneetti, se tuotti 350 miljoonaa dollaria.

Naamion jälkeen Cameron esiintyi muutamassa pienemmässä elokuvassa, joita hän piti kiinnostavampina kuin isojen tuotantojen stereotyyppisiä naisrooleja.

Myöhemmin Cameron kertoi sulkeneensa silmänsä elokuvateollisuuden naisvihalta ja siltä, että naisille tarjottiin yleensä vain jollain tavoin yliseksualisoituja rooleja. Hän päätti nauraa asialle, sillä halusi pärjätä.

Cameronilla on aina ollut hyvät välit lapsuudenperheensä kanssa. Hänen isänsä Emilio Diaz menehtyi vain 59-vuotiaana.

ROMANTTINEN KOMEDIA Kuka sanoo tahdon yhdessä Julia Robertsin ja Dermot Mulroneyn kanssa oli jälleen suurtuotanto. Se antoi esimakua siitä, mitä oli tulossa.

Seuraavana vuonna tapahtui lopullinen läpimurto: Cameronista tuli supertähti elokuvassa Sekaisin Marista. Hän sai roolista ensimmäisen Golden Globe -ehdokkuutensa ja komedia oli sijaluvulla 27, kun listattiin Amerikan sata hauskinta elokuvaa.

Komediat sopivat pirteälle Cameronille, jolla oli luontainen kyky loistaa huumorin kyllästämissä tarinoissa. Cameronille tarjottiin lisää rooleja komedioissa, ja edessä oli lisää onnistumisia.

Kun 1970-luvun televisiosarjasta Charlien enkelit tehtiin ensimmäinen pitkä elokuva vuosituhannen vaihteessa, Cameron kiinnitettiin Natalie Cookin rooliin Drew Barrymoren ja Lucy Liun rinnalle. Kolmikko esitti kovanahkaisia tietokonehakkereita ja taistelulajien mestareita.

Myöhemmin tehtiin toinenkin Charlien enkelit -elokuva samoilla päänäyttelijöillä. Cameron nautti, ettei hänen tarvinnut näytellä perinteistä ulkonäkökeskeistä naisroolia. Sama koski 2000-luvun alun Shrek-elokuvia, joissa Cameron lainasi äänensä prinsessa Fionalle.

Uransa ensimmäisen kahdenkymmenen vuoden aikana Cameron ahkeroi yli 50 elokuvassa. Hän on saanut urallaan lukuisia palkintoja ja palkintoehdokkuuksia, mutta kaikkein suurimmat palkinnot eivät ole osuneet kohdalle. Kaiken muun ohella Cameron juontaa ympäristödokumenttisarjaa Music Television -kanavalla.

Tähti paahtoi töitä vuoteen 2014 asti, jolloin ensi-iltansa sai musikaalista tehty elokuva Annie. Edellisenä vuonna oli ilmestynyt Cameronin kirja The Body Book. Kirjassa puhutaan itsestä huolehtimisesta ja oman kehon kunnioittamisesta.

Kirja olikin enne: Cameron alkoi olla kyllästynyt uransa pinnallisuuteen. Pahinta oli, että ura oli vienyt vuosia kaiken hänen aikansa.

Elokuva Sekaisin Marista (1998) teki Cameronista lopullisesti tähden. Toisena vastanäyttelijänä Matt Dillon. Elokuva Sekaisin Marista (1998) teki Cameronista lopullisesti tähden. Toisena vastanäyttelijänä Matt Dillon.
Charlien enkelit Drew Barrymore, Cameron ja Lucy Liu kohtasivat jälleen vuonna 2019.

Hollywoodissa rakastetaan julkkisjuoruja, ja Cameron oli filmitähtipiirien tavoitelluimpia naisia. 1990-luvun alussa hän asui videotuottaja Carlos de la Torren kanssa. Myöhemmin hän seurusteli näyttelijöiden Vincent D’Onofrion, Matt Dillonin ja Jared Leton kanssa. Leton kanssa hän meni jopa kihloihin.

Eniten lehdistöä kiinnosti kolme vuotta jatkunut hengailu laulaja Justin Timberlaken kanssa. Kumpaakin vaivasi kuitenkin sitoutumiskammo. Myös jatkuva paparazzien pakoilu oli rasittavaa, eikä Cameron jaksanut aina olla heille ystävällinen.

Kun eräs kuvaaja sai pariskunnasta suutelukuvan Havaijilla, Cameronin väitetään tokaisseen tälle: ”Toivottavasti saat syövän.”

Myöhemmin hän tapaili baseball­tähti Alex Rodríguezia. Cameron oli ajatellut, ettei menisi koskaan naimisiin, kunnes tapasi Benji Maddenin, punkyhtye Good Charlotten kitaristin. Heidät esitteli toisilleen laulaja Nicole Richie, joka on Benjin kaksosveljen Joel Maddenin vaimo. Cameronin ja Benjin seurustelu paljastui keväällä 2014 ja häät pidettiin alkuvuodesta 2015 kotona Beverly Hillsissä.

”Naimisiin meno on suurinta, mitä olen 40 vuoden aikana tehnyt. Se tuli minulle täydellisenä yllätyksenä ja avasi minua monella tavalla”, Cameron on sanonut.

Hän on hehkuttanut aviomiehensä upeutta ja suhteen lujuutta.

”Kukaan ei pärjää miehelleni vertailussa. Tavattuani hänet tajusin, mitä oikea rakkaus ja sitoutuminen merkitsevät. Kaikki edelliset suhteet huuhtoutuivat mielestäni.”

Eräs Cameronin kuuluisista poikaystävistä oli näyttelijä Jared Leto.
Justin Timberlake, Cameron ja Antonio Banderas antoivat äänensä Shrek-elokuvan hahmoille.

VAIKKA CAMERON EI SUORAAN PUHUNUT lapsihaaveistaan ilmoittaessaan lopettavansa näyttelemisen, se lienee vaikuttanut päätökseen.

Pari yritti saada lasta viiden vuoden ajan. Kerrotaan, että he turvautuivat koeputkihedelmöitykseen ja etsivät apua akupunktiostaja muista luonnonlääkinnän muodoista.

Lopulta joulukuussa 2019 päivänvalon näki tytär Raddix, joidenkin tietojen mukaan sijaissynnyttäjän avulla.

47-vuotiaan Cameronin ei huomattu olleen raskaana, mutta toisaalta hän on pitänyt yksityisyydestään kaikin keinoin kiinni. Raddixistä ei ole nähty kuvia. Vanhemmat haluavat suojella häntä, mutta äitiyden onnestaan Cameron on puhunut avoimesti.

”Rakastan äitinä oloa, eikä minua haittaa, että olen äiti-lapsiryhmäni vanhin. Äitiys on parasta elämässäni. Olen hyvin onnellinen ja kiitollinen, että saan jakaa vanhemmuuden kokemuksen Benjin kanssa.”

Vastavihityt Cameron Diaz ja Benji Madden rentoutuvat koripallo-ottelun katsomossa tammikuussa 2015.

LAPSENHOIDON OHELLA Cameron keskittyy omaan hyvinvointiinsa. Kun 50-vuotispäivä lähestyi viime elokuussa, hän paljasti, ettei enää tuhlaa aikaansa kauneudenhoitoon.

”Kirjaimellisesti, en tee mitään. Pesen kasvoni ehkä kaksi kertaa kuukaudessa. Käytän kasvovoidetta kerran kuukaudessa ja mietin, että se varmasti riittää”, hän kertoi pilke silmässä.

”Elämäni ei nyt ole sellaista, että käyttäisin energiaani turhuuteen, kuten ulkonäköni miettimiseen.

”Yksinkertaisuus on tärkeää. Cameron tunnustaa saaneensa aiemmin osansa ulkonäköstandardien aiheuttamista paineista, eikä niistä ole helppo päästä eroon.

”Olin ehdottomasti kaiken sen objektiksi joutumisen uhri, mihin naiset yleensä joutuvat. Mutta kun lähdin Hollywoodista, myös ulkonäköni muuttui. Enää en istu tuntikausia peilin edessä, sillä sellainen on myrkyllistä.”

Äiti Billie ja isosisko Chimene perheineen juhlistivat Cameronin saamaa tähteä Hollywoodin Walk of Famelle.Scorsesen elokuva sai ensi-iltansa Cannesissa 2002.

TOISESSA KIRJASSAAN The Longevity Book Cameron käsittelee ikääntymistä ja pitkäikäisyyttä. Hän toivoo elävänsä vielä ainakin 60 vuotta, jotta saa viettää paljon aikaa perheensä kanssa.

”Vanheneminen on siunaus, ei kirous.”

Vaikka Cameron on omien sanojensa mukaan jo eläkkeellä, hän tekee nyt, kahdeksan vuoden tauon jälkeen, paluuta elokuvantekoon. Hän on mukana toimintakomediassa Back in Action, jossa nähdään myös Jamie Foxx.

”Ikävöin näyttelemistä. Elokuvan tekeminen on erityinen haaste, johon osallistuminen on hauskaa.”

Cameron on kuitenkin kertonut joutuneensa uransa huipulla painimaan mielenterveytensä kanssa. Hän myönsi jälkikäteen, että menestystä voi olla vaikea käsitellä psyykkisesti.

Nyt hän kokee olevansa valmis siihen. Tällä kertaa Cameron joutuu tasapainottelemaan äidin roolin kanssa.

”Minun pitää vain yrittää jakaa aikani sen kaiken kesken, mikä on tärkeää. On ihanaa nähdä, kun lapsi tekee jotain ensimmäistä kertaa.”

Juttu on julkaistu Eevassa 3/23

Kommentoi +