5 syytä, miksi kannattaa laiskotella
Hyvinvointi
5 syytä, miksi kannattaa laiskotella
Kun tuijotat tapettia, saat iloa elämääsi ja potkua töihisi.
Teksti

Kuvat

5.8.2020
 |
Kauneus ja Terveys

1. Parannat oppimista

Laiskottelu auttaa oppimaan ja kehittämään ajattelua. Kun elämässä on tyhjiä hetkiä, aivojen on helpompi omaksua uutta tietoa. Oppi kiinnittyy aivorihmastoon herkemmin. Aivot muotoutuvat 25-vuotiaaksi asti. Siksi etenkin lasten on tärkeää saada välillä vain olla.

Tiesitkö, että käsin kirjoittamalla oppiminen tehostuu? Lue lisää kirjoittamisen hyödyistä

2. Olet tehokkaampi

Seisoskeleeko kollegasi kädet taskussa ja saa silti hommat hoidettua? Hän ehkä korvaa määrän laadulla. Kun keskityt olennaiseen ja otat välillä rennosti, kiireen tuntu helpottaa ja työnteko tehostuu. Laiskottelija voi keksiä, miten hommasta selviytyy minimivaivalla.

3. Suhtaudut asioihin myönteisemmin

Kun aivot saavat välillä levätä, mieli on joustavampi. Kun saat perspektiiviä, vastoinkäymiset eivät tunnu enää katastrofeilta. Mokasitko töissä? Siitä tuskin seurasi mitään oikeasti vakavaa!

Laiskottelijan pitää sietää tylsyyttä. Sitä voi harjoitella: Istu sohvalla tekemättä mitään 5–10 minuuttia joka päivä. Saatat hämmästyä, miten olosi muuttuu.

4. Teet tilaa luovuudelle

Laiskottelu on välttämätöntä luovuudelle. Kun otat rennosti ja päästät ajatukset harhailemaan, saatat saada yllättäviä oivalluksia, jopa keksiä jotain uutta! Ajatusten täytyy marinoitua rauhassa, jotta ne voivat jalostua.

5. Nautit enemmän elämästäsi

Kun laiskottelet, mielesi kevenee ja rauhoittuu. Elämässä on taas tilaa myös huumorille. Väkisin vääntäminen tappaa paitsi luovuuden myös elämänilon. Jos osaat nauraa itsellesi, onnittelut! Itseironia on luovuuden huipentuma. Olet ehkä laiskotellut riittävästi.

Asiantuntija: kasvatustieteen professori ja filosofi Juha T. Hakala/Jyväskylän yliopisto

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys-lehdessä 4/2020.

Kommentoi +