5 syytä, miksi jokaisen kannattaa meditoida
Hyvinvointi
5 syytä, miksi jokaisen kannattaa meditoida
Voit nähdä nykyhetken kirkkaammin ilman oletuksia siitä, miten asioiden pitää olla. Koet iloa olemassaolostasi.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 18.2.2019
Kauneus ja Terveys

1. Pysäytät sisäisen kaaoksen

Stressi on usein psykologinen kaaos, jossa mietit nykyisyyttä, menneisyyttä ja tulevaisuutta yhtä aikaa pelon vallassa. Kun stressi ei pääse purkautumaan, se alkaa kuormittaa. Meditaatiolla voit irtautua ajatusten sekamelskasta.

2. Otat etäisyyttä

Kun meditaatio tuo stressittömiä hetkiä arkeen, pystyt ottamaan etäisyyttä ajatuksiin ja tunteisiin. Meditaatio antaa turvatyynyn törmäyksiin. Kun joku suuttuu sinulle vaikkapa työpaikalla, ehdit kenties pysähtyä ja tajuta, ettei siihen tarvitse vastata suuttumalla tai loukkaantumalla.

3. Irrottaudut tiukasta roolista

Moni ihminen on roolinsa vanki: olet hyvä myyjä, mahtava isä, ihana äiti. Meditoimisen avulla voit irtautua määritelmistä ja mitattavista omaisuuksista. Opit siirtymään pelkän olemisen tilaan – edes hetkeksi.

4. Parannat vuorovaikutustaitoja

Kun opit vapautumaan sinkoilevien ajatusten sekamelskasta, pystyt olemaan läsnä ainoassa hetkessä joka sinulla on: nykyhetkessä. Kun tapaat toisen ihmisen arjessa, huomaat hänet ja voit keskittyä häneen. Se todennäköisesti parantaa kommunikaatiotanne. Opit itsestäsi ja hänestä lisää.

5. Helpotat kipua ja masennusta

On tutkimusnäyttöä siitä, että meditaatio ja mindfulness voivat helpottaaaikuisten ahdistus- ja masennusoireita sekä lievittää toistuvaa masennusta ja kipua. Jos lääkäri harjoittaa itse mindfulnessia, hänen läsnäolonsa ja myötätuntonsa vastaanotolla voivat parantua ja potilas saa parempaa hoitoa.

Pieni harjoitus

  • Ota mukava asento. Sulje silmät ja päästä keho rennoksi.
  • Huomioi kehon aistimukset. Hyväksy sekä miellyttävät että epämiellyttävät tuntemukset.
  • Huomioi tunteet samalla tavalla hyväksyen.
  • Huomioi ajatukset hyväksyen.
  • Huomioi kaikki edellä mainitut hyväksyen vapaasti.
  • Seuraa hengitystä ja huomaa, että vain olet.
  • Avaa silmät. Venyttele.

Lähteet: Tietoisuustaitojen valmentaja Jarko Taivasmaan haastattelu ja Anu Raevuoren katsaus Mindfulnessin terveysvaikutukset – mitä lääkärin on hyvä tietää (Duodecim 2016).

Maaliskuussa 2019 ilmestyi Taivasmaan kirja Metsässä – Uppoudu metsään, itseesi ja elämään (Hidasta elämää 2019).

Kommentoi +