Turhaan mollattu televisio! 5 syytä, miksi joskus on hyvä olla sohvaperuna
Hyvinvointi
Turhaan mollattu televisio! 5 syytä, miksi joskus on hyvä olla sohvaperuna
Televisionkatselua parjataan välillä turhaan. Kun katselu pysyy kohtuudessa, siitä voi olla jopa terveydelle hyötyä. Kurkkaa ja nauti!
Teksti

Kuvat

Julkaistu 22.4.2021
Kauneus ja Terveys

1. Se vähentää stressiä

Television katselu tutkitusti käy nollauksesta. Yhdysvaltalaistutkimuksessa huomattiin, että mitä pidempään naiset katsoivat televisiota, sitä alhaisempi stressihormoni kortisolin pitoisuus heillä oli. Syyn arvellaan liittyvän siihen, että puuha on sekä passiivista että viihdyttävää.

2. Se voi opastaa elämään terveellisesti

Pitkään paikallaan oleminen ei ole terveellistä, mutta silti tv:n katselulla voi olla tervehdyttävä vaikutus. Televisio on halpa ja tärkeä terveyden edistäjä. Tv-sarjojen on osoitettu lisänneen ihmisten tietoisuutta esimerkiksi sukupuoli­taudeista.

3. Se lähentää parisuhdetta

Hyvän suhteen edellytys on se, että parilla on edes jossain määrin samat piirit. Myös sarjojen päähenkilöt ja muut yhteiset ”tv-tutut” lasketaan. Ei siis ihme, jos yhteisen sarjan seuraaminen yksin tuntuu liki petokselta.

4. Se piristää

Milloin olet viimeksi nauranut kunnolla? Moni saa hyvät naurut television ääressä. Harva asia tekee yhtä hyvää kuin kunnon hekottelu. Se parantaa mieli­alaa, lievittää kipuja, suitsii stressiä ja jopa vahvistaa vastustuskykyä.

5. Se voi lievittää yksinäisyyden tunnetta

Tutkimusten mukaan yksin ­asuvat katsovat enemmän televisiota kuin parisuhteessa olevat – ja hyvästä syystä. Kun ruudussa halataan, nauretaan tai koetaan muita lämpimiä tunteita, katsojakin saa osan väristyksistä. Syynä on ihmisen upea kyky eläytyä toisten kokemuksiin.

Lähteet: Psychology Today, Huffpost, kff.org, Mayo Clinic ja The Guardian

Kommentoi +