
Myytti 1: Pimpin pitää olla nätti
Ensimmäiset asiat ensiksi. Kun puhutaan pimpistä, mistä puhutaan? Vaginasta, vulvasta, klitoriksesta vai niistä kaikista yhdessä? Ja missä mikäkin tarkalleen sijaitsee? Jos sinullekaan vaginan ja vulvan ero ei ole ihan selvä, et ole ainut.
Lantionpohjan fysioterapeutti Maria Nemlander ei ylläty ihmisten heikosta anatomian tuntemuksesta. Intiimiasioista puhumista vältellään, joten ei ole ihme, että pimpin maantiede on hukassa.
”Vulva on kaikki, mikä näkyy ulospäin. Ulommat ja sisemmät häpyhuulet, klitoriksen nypykkä, virtsaputken ja vaginan suu sekä immenkalvo. Vagina taas on sisällä.”
Nemlander kertoo, että pimppihäpeä on totta. Se näkyy tavassa, jolla hänen vastaanotolleen tulevat anteeksipyytelevät vulvansa ulkonäköä ja karvaisuutta – ja aivan turhaan. Nättiä pimppiä ei oikeastaan edes ole olemassa, sillä jokainen on omanlaisensa.
”Vulvat ovat keskenään todella erinäköisiä, ja niitä on aivan laidasta laitaan. Eikä lantionpohjan fysioterapeuttia varten tarvitse todellakaan sheivata tai jättää sheivaamatta.”
Myytti 2: Pimpin pitää olla tiukka
Nemlanderin vastaanotolle tullaan yleensä silloin, kun lantionpohjassa on jokin toiminnallinen häiriö: virtsan tai ulosteen karkailua, tai seksin harrastamiseen liittyviä tai lantionpohjan kireydestä aiheutuvia kipuja.
Syyt näihin häiriöihin ovat Nemlanderin mukaan hyvin yksilöllisiä eivätkä tavallisesti liity lainkaan lantionpohjan heikkoon kuntoon.
Tiukan pillun myytti onkin hänen mukaansa eräs suurimpia esteitä seksuaalisen nautinnon tiellä.
”Kun puhutaan tiukasta pillusta, puhutaan tiukoista lantionpohjan lihaksista. Minulle on mysteeri, miten sellainen lihas, jota käytetään jatkuvasti hengittämiseen, juoksemiseen ja nauramiseen, voisi olla löysä.”
”Lantionpohjaan voi tosin tulla esimerkiksi synnytyksen seurauksena kudosvaurioita, mutta silloinkaan kyse ei välttämättä ole lihaksen löysyydestä vaan toiminnallisesta häiriöstä, joka voidaan hoitaa.”
Löysä pillu on Nemlanderin mukaan ennen kaikkea mielikuva. Joku ehkä ajattelee, että hänen pillunsa on löysä. Yleistä on sekin, että löysä pillu on jonkun toisen –esimerkiksi entisen kumppanin – määritelmä.
Jos yhdyntä tuntuu laimealta, voi tulla kiusaus syyttää toisen genitaaleja vääränlaisiksi. Lantionpohjan lihasten heikko kunto tai vaginan tai peniksen koko ei kuitenkaan ole ilmeisin selitys sille, että nautinto jää vajaaksi.
Nemlanderin mukaan muun muassa stressi ja lihasten kireydestä johtuva verenkierron häiriö voivat heikentää tuntoaistia – sekä peniksellisille että vaginallisille.
”Peniksen tuntoaisti ei ole vaginan tilan mittari. Kaikki lihakset toimivat niin, että ne rentoutuvat ja supistuvat. Ei missään nimessä kannata tähdätä tiukkaan eli koko ajan supistuneeseen lihaksistoon. Kroonisesti kireässä lihaksessa verenkierto ja tuntoaisti muuttuu, ja yhdyntä voi sattua.”
”Lantionpohjan pumppaamista voi hyvin käyttää penetraation aikana oman ja partnerin nautinnon tuottamiseen, mutta jatkuvasta supistamisesta on vain haittaa.”
Myytti 3: Vaginaorgasmi on parempi kuin klitorisorgasmi
Huonoa omaatuntoa podetaan muustakin kuin karvaisuuden oikeasta asteesta ja lantionpohjan oletetusta tiukkuudesta.
Nemlander kuulee paljon pohdintaa siitä, miksi orgasmin saaminen on niin vaikeaa. Moni ajattelee, ettei saa ikinä ”sitä oikeaa” orgasmia, eli penetraatiossa saatua vaginaorgasmia.
Nemlanderin mielestä vaginaorgasmeja on turha mystifioida. Siinä missä lähes jokaisella naisella on klitoris, heillä on myös tietyt hermokimput vaginan sisällä ja peräukon ympärillä, joiden stimulointi tuottaa nautintoa. Niiden sijainnin löytäminen auttaa ohjaamaan partnerin sormia, dildoa tai penistä oikeisiin kohtiin.
”Suurin osa vulvallisista ja vaginallisista saa orgasmin kun klitorista stimuloidaan. Klitoris on suuri elin, jonka haarat kulkevat vaginan suuaukon ympärille, ja peniksen tavoin se paisuu kiihottuessa.”
”Itse asiassa jokainen vaginaorgasmi on myös klitorisorgasmi, koska klitoriksen hieromista penetraation aikana on lähes mahdoton välttää.”
Paras tapa tutustua omaan anatomiaan on tutkia pimppiään kaikessa rauhassa. Kosketuksen ei kuulu sattua, eikä vaginan seinämissä kuulu olla kipeitä kohtia. Jos niitä on, ei huolta. Kuten kipeää niskaa, myös kipeää vaginaa voidaan helposti hoitaa.
Silti Nemlander muistuttaa, että jos esimerkiksi kostuminen ja orgasmi ei onnistu, vika ei ole välttämättä pimpissä.
”Kiihottuminen tapahtuu valtaosin korvien välissä. Omien kelojen ja parisuhteen vuorovaikutuksen käsitteleminen terapiassa on palvelus myös pimpin hyvinvoinnille.”
Psst!
Klitoriksen ja vaginan tuntoaisti paranee hengittämällä syvään. Lantionpohjan lihakset ja pallea liikkuvat luonnostaan ylös ja alas samassa tahdissa hengityksen mukana. Ehkäpä se lahnaksi haukuttu nainen yrittikin vain saavuttaa voimakkaamman orgasmin makaamalla rennosti ja hengittämällä syvään?
Juttu on julkaistu Trendissä 7/2022.