Voiko tunnesyömisestä parantua? Voi, psykologi Ilona Rauhala vastaa ja kertoo oman tarinansa: ”Syömisongelma kumpuaa lapsuudesta”
Hyvinvointi
Voiko tunnesyömisestä parantua? Voi, psykologi Ilona Rauhala vastaa ja kertoo oman tarinansa: ”Syömisongelma kumpuaa lapsuudesta”
Lukija ahmii pahaan oloonsa eikä saa siihen terveydenhuollosta apua. Psykologi Ilona Rauhalalla on ongelmasta omakohtaista kokemusta. Miten hän neuvoo lukijaa?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 8.10.2021
Kauneus ja Terveys

Lukijan kysymys:

Makeanhimo ja ahmiminen ovat aiheuttaneet minulle ylipainon, suolistovaivoja ja kakkostyypin diabeteksen. Olen yrittänyt saada terveydenhuollosta apua, mutta sieltä vain tyrkytetään lääkkeitä sairauksiin. Vuosien terapioiden jälkeen olen ymmärtänyt, että syömisongelma kumpuaa lapsuudestani. Miten voisin löytää ratkaisuja?

Psykologi Ilona Rauhala vastaa:

Ruoka on rakkauden symboli. Se symboloi sitä, miten pidät itsestäsi huolta ja miten annat itsesi nauttia. Kun ahmit, et nauti ravitsevasta, hyvää tekevästä ruoasta, vaan työnnät sisääsi tavaraa, joka turruttaa ja tuo huonoa oloa.

Tiedän, mistä puhut, sillä tunne­syöminen on itsellenikin tuttua.

En ole lääkäri, terveydenhoitaja enkä ravitsemusterapeutti. Annan näkökulmani psykologina ja kokemusasiantuntijana siltä pohjalta, miten olen itse asiaa ratkaissut.

Makea on tunnesyöjälle huumetta. Siksi ajattelen, että siinä missä alkoholistin ei ole mahdollista juoda ”vähän”, yhtä lailla tunnesyöjän voi olla vaikeaa osata syödä makeaa ”vähän”.

Kamppailin itse makean syömisen kanssa yli kymmenen vuotta. Olen nyt kahdessa vuodessa pudottanut yli kaksikymmentä kiloa.

Olen jättänyt ruokavaliostani pois alkoholin ja lähes kokonaan valkoisen sokerin. Olen entistä virkeämpi, ja hoidan turvattomuuttani muilla keinoilla kuin ruoalla.

Minua auttaa, kun käyn terveydenhoitajan luona säännöllisesti. Harrastan hidasta liikuntaa taijia. Myös vertaistuki on tärkeää.

Sokerin jättäminen ei ole helppoa, mutta kun siitä luopuu, sitä ei kohta enää tee edes mieli.

Saan nykyään nautinnon jo siitä, kun katson makeisten kuvia. Ajatuskin herkkujen syömisestä on lähes vastenmielinen.

En usko, että ratkaisu on tietty dieetti, terapia tai ajattelutapa. Ratkaisevaa on ymmärtää, että et välttämättä koskaan parannu makeanhimosta täysin, mutta voit löytää asian kanssa tasapainon. Tarvitset monipuolista tukea. Rakenna tukiverkosto, jotta et ole asian kanssa yksin.

Hanna Brotheruksen Ainoa kotini (WSOY 2021) on koskettava romaani suhteesta omaan kehoon. Voin suositella sitä lämpimästi.

Onko sinulla ongelmia? Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi. Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi ”Rauhala”. Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisesti.

1 kommentti