Voiko iho ottaa nokkiinsa liiasta kosmetiikasta? Näin hoidat herkistynyttä ihoa
Herkkä iho
Voiko iho ottaa nokkiinsa liiasta kosmetiikasta? Näin hoidat herkistynyttä ihoa
Vähemmän on enemmän, ajattelee moni herkän ihon hoitamisesta. Uskaltaako herkkäihoinen siis vaihdella kosmetiikkatuotteita tai testailla uutuuksia?
Teksti

Kuvat
,

28.3.2023
 |
Trendi

Voiko ihonsa herkistää itse liikaa tai liian monenlaista kosmetiikkaa käyttämällä? Pohdinta on varmasti tuttu, jos sinulla on herkkä iho, allergioita tai taipumusta atopiaan – ja olet innokas kosmetiikkauutuuksien testaaja.

Kosmetiikka onkin samaan aikaan ystävä ja vihollinen: se voi helpottaa oireita, mutta vain oikein käytettynä.

”Kosmetiikkatuotteiden vaihteleminen ei ole niinkään usein ongelma, vaan se, jos käyttää iholle sopimattomia tuotteita”, sanoo asiantuntija Katariina Ijäs Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta.

Monella skandilla on herkkä, vaalea ja ohut iho, ja jopa 20–30 prosenttia aikuisista kärsii välillä atooppisesta ihottumasta. Ehkä iho ei vaivaa koko ajan: kesällä tuoksut ja erilaiset voiteet sopivat, mutta talvella iho alkaa oireilla.

”Jos iho on hieman ärtynyt ja sille vielä läträtään herkistäviä ainesosia, ei ihme, että se reagoi.”

Ihon tarpeet muuttuvat, ja kosmetiikkatuotteiden vaihtaminen voi auttaa iho-ongelmiin.

Mistä sitten tietää, mikä kosmetiikka sopii ja mikä ei? Vain kokeilemalla, sanoo Ijäs. Herkistää tai allergisoida kun voi jokin hajuste tai säilöntäaine. Herkkäihoiselle voi olla turvallisinta asioita apteekin kosmetiikkaosastolla ja kysyä neuvoa, mitkä tuotteet auttavat.

”Moni ei tiedä, että apteekeissa on farmaseutteja ja kosmetologeja, joilta voi saada henkilökohtaista palvelua.

Ammattilaisen kanssa juttelu kannattaa siksikin, ettei jumiudu vanhoihin rasvausrutiineihin. Iho kun muuttuu iän myötä. Joskus ratkaisu on vaihtaa tuotteita, joskus raivata niitä pois kaapeista ja vähentää siten kemikaalikuormaa.

”Moni ajattelee ihon oireillessa, että se johtuu vanhasta ongelmasta. Mutta ihon tarpeet muuttuvat, ja toisenlainen kosmetiikka voikin auttaa.”

Ijäs myös kehottaa tarkistamaan, käyttääkö tuotteita oikein. Kuinka usein naamiota käytetään? Tarvitsetko sekä entsymaattista että rakeista kuorinta-ainetta? Liika määrä vaikuttavia ainesosia ärsyttää, eikä enää hoida.

Psst! Ärtynyt iho? Hyvä keino on vähentää kosmetiikkatuotteiden käyttöä ja lukea niiden inci-listat läpi. Herkistävän ainesosan selvittäminen on helpompaa, kun käytössä ei ole lukuisia tuotteita.

6 × uutuus herkälle iholle apteekista

Vihreää pigmenttiä sisältävä päivävoide sopii ruusufinni- tai couperosaiholle. AntiRedness Concealing Day Care SPF 25, 19,50 e/50 ml, Eucerin. Akneiholle sopiva voide supistaa ihohuokosia, tekee mattapinnan ja imee ylimääräistä talia. Sebiaclear Mat+Pores -voide 16,50 e/40 ml, Svr. Korjaava sampoo sisältää pantenolia ja vehnäproteiinia. Sopii käsitellyille hiuksille sekä herkälle päänahalle. Repairing Shampoo 9,90 e/250 ml, ACO.
Vartalovoide lievittää kutinaa ja kosteuttaa jättämättä ihoa tahmeaksi. Lipikar Baume Light AP+M -hoitovoide 21,90 e/200 ml, La Roche-Posay. Aikuiselle, herkälle iholle tarkoitettu anti-age-puhdistusvoide tukee ihon suojakerrosta ja jättää ihon pehmeäksi. 18,50 e/200 ml, Atopik. Salisyylihapposeerumi lupaa vähentää syviä epäpuhtauksia ja vähentää akne­ihon punoitusta. Deep Relief Blemish Treatment 56,95 e / 30 ml, Murad.

Juttu on julkaistu Trendissä 2/2023.

Kommentoi +