
1. Kasvovesi, misellivesi, hoitovesi – minkä näistä tarvitsen?
Kasvo-, miselli- ja hoitovesien käyttötarkoitukset menevät monilla suloisesti sekaisin. Twistben perustaja ja ihonhoidon asiantuntija Veera Brückler nostaa ykköseksi kasvoveden, kunhan sitä käyttää oikein.
”Moni lorauttaa kasvovettä vanulappuun ja viimeistelee sillä ihon puhdistuksen, vaikka kasvovesi tulisi olla ensimmäinen puhtaalle ja kuivalle iholle laitettava kosteuttaja.”
Suihkutettava kasvovesi on kätevin, jotta tuote imeytyy koko rahan edestä kasvoille eikä vanuun. Sen jälkeen iholle levitetään seerumi, voide tai kasvoöljy – mikä omiin rutiineihin kuuluukaan. Kasvovettä käytetään aamuin illoin.
Oma tuote löytyy ihon tarpeiden mukaan. Brückler neuvoo kurkkaamaan ainesosaluetteloa eli inci-listaa: jos etsii hoitavaa tuotetta, listan alussa tulisi olla veden sijasta tuhdimpia nesteitä, kuten kukkaisvesiä, aloe veraa tai vaikkapa koivunmahlaa.
”Se on sama kuin jauhelihakastikkeessa: jos pohjana olisi vesi tomaattikastikkeen sijaan, ruoka ei maistuisi yhtä hyvältä eikä se olisi niin ravinteikasta.”
Esimerkiksi ohuen, kuivan ja punoittavan ihon kosteuttavia kavereita ovat ruusuvesi, glyseriini ja hyaluronihappo. Helposti tukkeutuvalle sekaiholle sopii ihohuokosia puhtaana pitävä BHA eli salisyylihappo, jota on niin synteettisessä kuin luonnonkosmetiikassa. Herkkää ja ärtynyttä ihoa voi lepytellä kasvovedellä, jossa on kaurauutetta.
Brückler ja toinen Twistben perustaja Kati Partanen näkevät miselliveden paljon mölyä tyhjästä -tuotteena.
”Mainosvideoilla misellihiukkaset imevät meikin ja lian lähes maagisesti pois, vaikka todellisuudessa kasvoja täytyy hangata puhtaaksi, mikä taas ei ole hyväksi iholle”, Partanen sanoo.
Partanen käyttäisi misellivettä vain meikittömien päivien puhdistajana. Jos taas tykkää koostumukseltaan paksummista hoitovesistä ja -nesteistä, niitä kannattaa Partasen mukaan annostella käsien kautta kasvoille, jottei tuotetta mene hukkaan.
2. C-vitamiinista on tullut ihon ihmeaine. Kannattaako sitä syöttää iholle seerumina vai voiteena?
C-vitamiini on kuin nuorennuseliksiiriä, joka kirkastaa ihoa, häivyttää pigmenttiläiskiä ja buustaa kollageenin tuotantoa.
C-vitamiinissa on kuitenkin yksi kinkkisyys. Antioksidanttina se alkaa hapettua purkittamisen jälkeen. Suomeksi sanottuna: tehot häviävät pikkuhiljaa. Brücklerin mukaan tuote voi odotella valmistajan hyllyssä kauppaan pääsyä parikin vuotta, joten on mahdotonta sanoa, paljonko C-vitamiinia on jäljellä siinä vaiheessa, kun sitä taputtelee kotona iholle. Kosmetiikkatuotteisiin kun ei merkitä valmistuspäivää.
C-vitamiiniseerumeissa pitoisuus on ainakin lähtökohtaisesti suurempi. Niitä voi hyödyntää vaikka kirkastavana ja heleyttävänä tehokuurina päivä- tai kosteusvoiteeseen yhdistettynä.
Brücklerillä on myös toinen idea: tyrniöljyä ja -uutetta sisältävät voiteet ja seerumit tekevät iholle samaa nuorennusta kuin C-vitamiini. Tyrni puolestaan säilyy hyvin, joten se voi olla tehojen kannalta varmempi valinta.
3. Seerumi vai boosteri, onko niillä eroja?
Ensisijaisesti ne ovat markkinointitermejä, sanoo Partanen.
”En tuijottaisi termejä, vaan katsoisin sisältöä eli inci-listaa. Seerumit ja boosterit ovat ihonhoidon ravintolisiä, joita käytetään tarpeen mukaan.”
Tyypillisesti boosterit sisältävät öljyä ja seerumit vesiliukoisia raaka-aineita. Niillä voi tuoda ihonhoitorutiineihin jonkin yksittäisen tehoaineen, vaikkapa ennen kuukautisia teepuuöljyä estämään finnejä ja rasvoittumista.
Bernerin innovaatiojohtaja Anni Linnavirta suosittelee käyttämään erityisesti kosteuttavia seerumeita ja boostereita 4–6 viikon tehokuureina kesän ja talven jälkeen. Molempia voi sekoittaa kasvovoiteeseen tai -öljyyn tai taputella niiden päälle, mieluusti iltaisin, jotta ne saavat vaikuttaa yön yli.
”Puhdistusgeelit ja vaahdot räjäyttävät lian pois, mutta samalla kadottavat ihon luontaisia rasvoja ja suojakerrosta.”
4. Tarvitaanko yöksi ja päiväksi eri voide?
Niin kuin keholla, myös iholla on vuorokausirytmi: päivällä iho suojautuu, yöllä se uudistuu. Yöllä iho ei altistu saasteille, auringonvalolle ja muille ulkoisille stressitekijöille, joten silloin sillä on paras mahdollisuus nauttia hoitotuotteiden tehoaineista rauhassa.
”Iho rakentaa yöllä suojamuuria, joten sen vuoksi aamuihoa ei kannata pestä”, Brückler vinkkaa.
Linnavirta neuvoo satsaamaan yöllä korjaaviin ja rakentaviin ja päivällä suojaaviin ja kosteuttaviin voiteisiin. Talvisin, kun UV-suojaa ei tarvita, kuivaihoinen voi käyttää samaa tuhdimpaa voidetta päivin ja öin.
”Päivävoiteen suojan merkitys kasvaa iän myötä, kun ihon oma kosteuttavuus ja rasvasuoja vähenevät”, Linnavirta lisää.
Brückler ehdottaa kokeilemaan yöksi kasvoöljyä, myös rasvaiselle iholle.
”Rasvoittuva iho yrittää kosteuttaa itseään talintuotannolla. Kun iholle annetaan öljyä, se voi hillitä kosteutustoimiaan.”
5. Voiko yönaamiota käyttää joka yö?
Yön yli jätettävissä naamioissa voi olla aktivoivia raaka-aineita sen verran runsaasti, ettei jokaöinen käyttö ole välttämättä hyväksi.
”Yleensä ihonhoidon isoin ongelma on se, että käytämme liikaa tuotteita. Jos iholle tunkee joka yö aktiiviaineita, se voi vastareaktiona puskea rasvaa tai kutista ja kirvellä”, Partanen sanoo.
Hän ehdottaa naamiota 1–2 yönä viikossa. Linnavirta lisää, että naamio kannattaa valita ratkaisemaan jotain ihon ongelmaa, kuten kosteuden puutetta.
6. Mikä on tehokas mutta hellävarainen kuorintatuote?
Unohda ensimmäisenä ainakin voimakkaat happokuorinnat, sanoo Partanen. Kovakouraiset hapot voivat pahimmillaan aiheuttaa pigmenttivaurioita. Happokuorinta kuuluu ammattilaisen tehtäväksi. Ylipäätään, jos iho kihelmöi tai kiristää kuorinnan jälkeen, tuote on liian raju.
Partanen lisää, että voimakas kuorinta, olipa kyse rakeista tai hapoista, voi pikavoittona antaa pehmeän ja kimmoisan ihon, mutta vuosien käytössä aiheuttaa uurteita ja ryppyjä. Hän suosittelee hellävaraista raekuorintaa kerran kuukaudessa. Herkkäihoiselle puolestaan sopii mieto entsyymikuorinta kerran kaksi kuukaudessa.
Partasella on kuitenkin myös ässäehdotus hihassaan.
”Kuorinnalla halutaan yleensä apua epäpuhtauksiin, joten tehokas mutta hellävarainen vaihtoehto on syväpuhdistava aktiivihiili- tai savinaamio.”
7. Mikä puhdistaa parhaiten: puhdistusöljy, -maito, -vaahto vai -geeli?
Älä käytä liian peseviä tuotteita ja vältä voimakkaita sulfaatteja, on Linnavirran ykkösneuvo. Sulfaatit ovat pinta-aktiivisia aineita, jotka pesevät pois myös ihoa suojaavaa mikrobiomia ja pintaa kosteuttavaa rasvavaippaa.
”Geelit ja vaahdot räjäyttävät lian pois, mutta samalla kadottavat ihon luontaisia rasvoja ja suojakerrosta. Silloin päädytään more is more -mankeliin eli tarvitaan jokin hoitava tuote paikkaamaan vaurioita”, Brückler kuvaa.
Kuulostele ihoa pesun jälkeen: kiristääkö poskista, pystytkö hymyilemään? Jos hymy on jumissa, tuote on liian pesevä.
”Tutkimusten mukaan iholla voi mennä liian pesevästä putsarista toipumiseen jopa 16 tuntia”, Partanen huomauttaa.
Hän suosittelee puhdistusöljyä tai puhdistusmaitoa, jossa on lisänä öljyjä. Ne nielevät meikin ja liat tehokkaasti, mutta säilyttävät ihon pehmeyden ja kosteuden.
Näin luet inci-listaa
Inci-lista (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) on tuotteen ainesosaluettelo. Siinä raaka-aineet on lueteltu pitoisuusjärjestyksessä suurimmasta pienimpään. Raaka-aineet, joita on alle prosentti, voivat olla listassa keskenään missä järjestyksessä tahansa.
1. Unohda markkinointiväittämät. Olipa tuote vegaaninen, hajusteeton tai hellävarainen,
se ei vielä kerro mitään sisällöstä. Vain raaka-aineet kertovat, millainen tuote on.
2. Ainesosat ilmoitetaan englanniksi, latinaksi tai kemiallisten yhdisteiden nimillä. Voit käyttää tulkkaamisen apuna incihaku.fi-sivustoa.
3. Tarkista ensin, millä raaka-aineella tuotetta markkinoidaan. Jos se on ruusuvesi tai arganöljy, onhan tuote listan kärkipäässä eli sitä on tuotteessa suhteellisen paljon?
4. Monesti ”aqua” eli vesi on listan ensimmäisenä. Katso suurennuslasilla seuraavat ainesosat ja puntaroi, ovatko ne laadukkaita: onko hinta kohtuullinen tuotteen sisältöön nähden?
5. Mieti, mitä et halua ihollesi. Muoveja, silikoneja, sulfaatteja, turhia hajusteita ja väriaineita? Iho ei esimerkiksi hyödy siitä, että kasvovesi on vihreää. Lisä- ja säilöntäaineitakin saisi olla mahdollisimman vähän.