Virve Fredman oli entinen kosmetiikan suurkuluttaja, mutta sitten hän lopetti meikkaamisen – ”Kosmetiikasta on tullut pikamuotia”
Kauneus
Virve Fredman oli entinen kosmetiikan suurkuluttaja, mutta sitten hän lopetti meikkaamisen – ”Kosmetiikasta on tullut pikamuotia”
Kosmetiikkaa kulutetaan ihan liikaa, sanoo kauneusalan yrittäjä Virve Fredman. Pelottelu ja syyllistäminen eivät auta, vaan kosmetiikasta on lupa nauttia – fiksusti, hän sanoo.
Teksti

Kuvat

5.12.2022
 |
Trendi

Kun Virve Fredman asteli kesäkuussa kosmetiikka-alan yrityksen palaveriin ilman meikkiä, hän pohti, pitävätkö muut häntä epäpätevänä. Voiko kosmetiikkaa rakastaa mutta käyttää sitä silti minimaalisesti?

Voi, ja samalla se saattaa olla vastaus kosmetiikan käytössä vallitsevaan ongelmaan, hän ajattelee.

Entinen purkkihamstraaja tietää, mistä puhuu: pitkään aikaan Fredman ei ole meikannut. Sen lisäksi, että hän halusi oppia hyväksymään meikkaamattoman peilikuvansa, hän halusi kiinnittää huomiota kosmetiikan kulutukseen.

”Uskon, että ongelma on ylikulutus. Tein sitä aiemmin itsekin. Kosmetiikasta on tullut pikamuotia, ja sitä ostetaan tuomaan hyvää fiilistä.”

Usein vastuullisen kuluttamisen ratkaisuksi tarjotaan luonnonkosmetiikkaa, mutta Fredmanin mukaan se on harha. Ratkaisu on pikemminkin itsetuntemuksessa.

Sata kiloa kosmetiikkaa

Fredman perusti Ostolakossa-bloginsa yli 10 vuotta sitten. Aluksi hän kirjoitti siitä, mikä tuote häneltä oli loppunut, sillä hän halusi päästä eroon purnukoista, joita oli kertynyt vuosien varrella kosmetiikka-alalla työskennellessä.

Pian hänelle alettiin tarjota tuotteita testattavaksi.

”Homma kääntyi ylösalaisin. Sain paljon tuotteita työn puolesta. Olin jumittunut ajatukseen, että jotta voin blogata kosmetiikasta, minun täytyy jatkuvasti kokeilla uutta.”

Pahimmillaan kosmetiikkaa oli yli sadan kilon edestä. Kaksi vuotta sitten Bangkokin matkalla Fredman huomasi, miten vähällä tulee toimeen. Kotiin palattuaan hän alkoi karsia tavaraa, ja minimalismista tuli elämäntapa.

Samalla hän sai yhä työssään kosmetiikkaverkkokaupan maapäällikönä Ruotsissa palkan siitä, että yritti keksiä, kuinka saada ihmiset kuluttamaan enemmän.

”Usein ajatellaan, että minimalismi ja kiinnostus kosmetiikkaa kohtaan eivät voi mennä käsi kädessä. Mutta ei minimalismi tarkoita sitä, että pitäisi luopua asioista, jotka tuovat nautintoa.”

Vuosi sitten Fredman ei enää sietänyt ristiriitaa vaan irtisanoutui. Nyt blogi on päätyö, ja lisäksi Fredman tekee kosmetiikka-alan yrityksille konsultointia. Hän myös opiskelee kauneudenhoitoalan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

Hänellä on edelleen kosmetiikkaa enemmän kuin tavallisella kuluttajalla, mutta hänen tavoitteenaan on omistaa vain sellaisia tuotteita, joita hän käyttää aktiivisesti.

”Usein ajatellaan, että minimalismi ja kiinnostus kosmetiikkaa kohtaan eivät voi mennä käsi kädessä. Mutta ei minimalismi tarkoita sitä, että pitäisi luopua asioista, jotka tuovat nautintoa.”

Omaan meikittömään peilikuvaan tottuminen on vienyt aikaa mutta lisännyt itsetuntoa. Aiemmin hän osteli meikkejä huoletta. Nyt ne mahtuvat yhteen meikkipussiin.

”Olin aina ajatellut, että meikattu minä on parempi minä. Halusin oppia hyväksymään itseni meikkaamattomana ja näyttää esimerkilläni, että jokainen voi halutessaan meikata, mutta se ei ole pakollista.”

Onko kemikaalitonta kosmetiikkaa?

Turhan kulutuksen välttämisen lähtökohta on oman ihon tarpeiden tunteminen. Vuonna 2019 Fredmanilta ilmestyi kirja Täydellinen iho.

”Monilta katoaa pelottelun myötä perusymmärrys siitä, miten iho toimii.”

Pelottelulla hän tarkoittaa esimerkiksi yritysten markkinointia, jossa luonnonkosmetiikka asetetaan vastakkain muun kosmetiikan kanssa. Yksi Fredmanin painajais­sanoista on kemikaaliton kosmetiikka.

”Kaikki kosmetiikka on tehty kemikaaleista!”

Suurimpia ongelmia kosmetiikka-alalla on Fredmanin mielestä se, että on paljon ihmisiä, joilla ei ole alan koulutusta eikä tuntemusta lainsäädännöstä.

Hän myös näkee clean beauty -ilmiön kaksiteräisenä miekkana. Kuluttajia pelotellaan esimerkiksi säilöntä­aineilla, vaikka ne estävät tuotetta pilaantumasta.

”Monet pelkäävät säilöntäaineita ymmärtämättä, että turvattomin tuote on vesipohjainen tuote, jossa ei ole säilöntäaineita.”

Suurimpia ongelmia kosmetiikka-alalla on Fredmanin mielestä se, että on paljon ihmisiä, joilla ei ole alan koulutusta eikä tuntemusta lainsäädännöstä. Vaikuttajat toistelevat tietämättään asioita, jotka eivät ole faktoja.

Hän toivoo, että jyrkkä vastakkainasettelu luonnonkosmetiikan ja muun kosmetiikan välillä lakkaisi.

”Jos hyvä tuote löytyy sarjalta, joka ei ole luonnonkosmetiikkaa, se on vain hieno juttu.”

Artikkeli on julkaistu Trendissä 9/2020. Tekstissä editoitu kirjan julkaisuajankohta.

Kommentoi +