1. Voit tehdä hyvää
Lapsen suhde omiin vanhempiin on yleensä hyvin erilainen kuin suhde vanhempien sisaruksiin. Suomalaistutkimuksen mukaan täti, jolla ei ole päivittäistä hoivavastuuta, voi tarjota lapselle ystävyyttä ja erityislaatuista tukea eri elämänvaiheissa. Se voi tuntua tädistäkin palkitsevalta.
2. Saat innokasta seuraa
Tätinä voit päästä nauttimaan lapsen parhaista puolista: innokkaasta seurasta kulttuuritapahtumissa ja esimerkiksi lahjojen antamisen ja saamisen ilosta. Lasta (ja itseä!) voi hemmotella vailla kasvatusvastuuta: tädin kanssa on ok syödä herkkuja arkisin toisin kuin usein kotona.
3. Pääset loistamaan
Löytyykö sinulta hyviä neuvoja? Omat elämänkokemuksesi voivat olla erilaiset kuin vanhemmilla, mikä avaa lapselle uusia horisontteja. Voit tulla tätinä hätiin, jos vanhemmat eivät osaa neuvoa virkkauksessa tai kärrynpyörässä tai tehdä hollantilaista lettiä.
4. Käsittelet suvun tarinaa
Tädillä on suuri merkitys siinä, miten lapsi näkee oman sukunsa tarinan, käy ilmi amerikkalaistutkimuksesta. Tädillä on eri näkökulma lähisukuun kuin lapsella tai tämän vanhemmilla. Joskus tädin muistelut voivat avata tapahtumia uudella tavalla kaikille.
5. Tunnet itsesi tärkeäksi
Voit vallan mainiosti olla täti, vaikka sisaruksillasi ei olisi lapsia. Kummitäti tai muu täti-ihminen on usein läheiselle lapselle tärkeä esikuva. Voit antaa lapselle mahdollisuuden hypätä kotiympyröistä toviksi toisenlaiseen maailmaan. Lämmin suhde voi kantaa pitkälle aikuisuuteen ja seuraavaan sukupolveen asti.
Lähteet: Sukupolvien ketju -tutkimus, sharp.com ja Chicagon yliopisto