Ihanaa olla täti! Löysimme 5 syytä, miksi tätiys tekee hyvää niin sinulle, lapselle kuin suvullesi
Ihmissuhteet
Ihanaa olla täti! Löysimme 5 syytä, miksi tätiys tekee hyvää niin sinulle, lapselle kuin suvullesi
Elä lapsuus uudestaan lainalapsen kanssa. Pääset pätemään ja huomaat, että arki voi olla juhlaa.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 21.6.2022
Kauneus ja Terveys

1. Voit tehdä hyvää

Lapsen suhde omiin vanhempiin on yleensä hyvin erilainen kuin suhde vanhempien sisaruksiin. Suomalaistutkimuksen mukaan täti, jolla ei ole päivittäistä hoivavastuuta, voi tarjota lapselle ystävyyttä ja erityislaatuista tukea eri elämänvaiheissa. Se voi tuntua tädistäkin palkitsevalta.

2. Saat innokasta seuraa

Tätinä voit päästä nauttimaan lapsen parhaista puolista: innokkaasta seurasta kulttuuritapahtumissa ja esimerkiksi lahjojen antamisen ja saamisen ilosta. Lasta (ja itseä!) voi hemmotella vailla kasvatusvastuuta: tädin kanssa on ok syödä herkkuja arkisin toisin kuin usein kotona.

3. Pääset loistamaan

Löytyykö sinulta hyviä neuvoja? Omat elämän­kokemuksesi voivat olla erilaiset kuin vanhemmilla, mikä avaa lapselle uusia horisontteja. Voit tulla tätinä hätiin, jos vanhemmat eivät osaa neuvoa virkkauksessa tai kärrynpyörässä tai tehdä hollantilaista lettiä.

4. Käsittelet suvun tarinaa

Tädillä on suuri merkitys siinä, miten lapsi näkee oman sukunsa tarinan, käy ilmi amerikkalaistutkimuksesta. Tädillä on eri näkökulma lähisukuun kuin lapsella tai tämän vanhemmilla. Joskus tädin muistelut voivat avata tapahtumia uudella tavalla kaikille.

5. Tunnet itsesi tärkeäksi

Voit vallan mainiosti olla täti, vaikka sisaruksillasi ei olisi lapsia. Kummitäti tai muu täti-ihminen on usein läheiselle lapselle tärkeä esikuva. Voit antaa lapselle mahdollisuuden hypätä kotiympyröistä toviksi toisenlaiseen maailmaan. Lämmin suhde voi kantaa pitkälle aikuisuuteen ja seuraavaan sukupolveen asti.

Lähteet: Sukupolvien ketju -tutkimus, sharp.com ja Chicagon yliopisto

Kommentoi +