Tämä huono tapa voi kertoa älystä ja rehellisyydestä – tutkimukset vahvistavat, että kiroilu tekee oikeasti hyvää
Hyvinvointi
Tämä huono tapa voi kertoa älystä ja rehellisyydestä – tutkimukset vahvistavat, että kiroilu tekee oikeasti hyvää
Ärräpäät tekevät helvetin hyvää, paljastavat tutkimukset. Lue viisi hyvää syytä, miksi kiroilu kannattaa.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 20.10.2020
Kauneus ja Terveys

1. Kiroilu helpottaa kipua

Kiroilu auttaa kestämään kipua. Tutkimuksissa sadattelijat pystyivät pitämään kättään jääkylmässä vedessä 50 prosenttia pidempään kuin siistisuiset. Perussanat eivät tepsi, vaikka ne lausuisi tunteella. Kirosanan mahti näyttää olevan sitä voimakkaampi, mitä kielletympää kiroilu on lapsena ollut.

2. Kiroilu kertoo rehellisyydestä

Amerikkalaistutkimuksen mukaan totta puhuvat ihmiset kiroilevat enemmän kuin siistiä kieltä käyttävät. Tutkijat sekä testasivat koehenkilöitä että tarkkailivat Facebook-viestintää ja huomasivat vahvan yhteyden rehellisyyden ja kiroilun välillä.

3. Kiroilu ilmentää älykkyyttä

Toisin kuin voisi luulla, kiroilevan ihmisen sanavarasto on yleensä laajempi kuin ei-kiroilevan. Kiroilija käyttää kieltä muutenkin joustavammin ja älykkäämmin kuin hän, joka hillitsee itsensä.

4. Kiroilu tehostaa viestintää

Kiroilija ei vain kerro asiaansa, vaan ilmaisee myös siihen liittyvän tunnetilansa. Kiroilu viestii vihaa, inhoa tai kipua, ja se auttaa puhujaa vetämään rajan ilman fyysistä väkivaltaa.

5. Kiroilu lujittaa yhteisöä

Samojen kirosanojen käyttö vahvistaa ryhmän yhteenkuuluvuutta, väittää uusiseelantilainen tutkimus. Työyhteisössä kiroilu voi olla kohteliaisuuden muoto: tunnen sinut niin hyvin, että voin puhua rumasti.

Lähteet: Emma Byrne: Swearing is good for you (2017). Feldman, Lian, Kosinski, Stillwell: Frankly, we do give a damn (2017.

Kommentoi +