Kulissirakkautta vai aitoa perheonnea? Victoria ja David Beckhamin liitto on kestänyt yli 20 vuotta, ja siihen on mahtunut lukuisia skandaaleja
Ihmiset
Kulissirakkautta vai aitoa perheonnea? Victoria ja David Beckhamin liitto on kestänyt yli 20 vuotta, ja siihen on mahtunut lukuisia skandaaleja
Lahjakkaan poptähden ja kuuluisan jalkapalloilijan rakkaustarina näytti tähtiin kirjoitetulta, mutta Victoria ja David Beckhamin liittoa ovat jo vuosikausia varjostaneet huhut Davidin uskottomuudesta. Perhe on avioparin menestyksen ydin ja heitä kriiseissä yhdistävä voima.
Teksti

Kuvat

7.11.2022
 |
Eeva

Lehtiotsikot lävähtävät laulaja Victoria Adamsin silmille yksi toisensa perään. Ne herkuttelevat paljastuksilla, joiden mukaan hänen kihlatullaan, jalkapalloilija David Beckhamilla oli suhde toiseen naiseen, kun Victoria oli Spice Girls -yhtyeen kiertueella kaukana kotoaan Englannista.

Viidennellä kuukaudella raskaana oleva, pariskunnan esikoista odottava Victoria lukee lehtiä järkyttyneenä ja raivoissaan. Hän kieltäytyy lähtemästä jalkapallostadionille katsomaan miehensä ja tämän joukkueen Manchester Unitedin peliä. Kun David tulee kotiin, Victoria lyö miestään päin naamaa.

Viisitoistavuotias Cruz ja yhdeksänvuotias Harper ovat Beckhamien lapsinelikon nuorimmat.

”En ollut koskaan aikaisemmin lyönyt ketään. Olin vihainen ja loukattu”, Victoria kertoo vuonna 2001 julkaistussa omaelämäkerrassaan Learning to fly.

David vakuuttaa syyttömyyttään. Vaikka Victoria lopulta uskoo miehensä syyttömyyteen hän on silti vihainen asemasta, johon on joutunut skandaalin takia.

Lehdistö päivystää yötä päivää parin kodin ulkopuolella. Victoria tietää, ettei voi pysyä ikuisesti sisällä.

”Meikkasin kasvoni ja ajattelin, että otan tämän vastaan työtehtävänä. Niinpä minä ja David astuimme ulos käsi kädessä. Minä hymyilin kuin mikäkin apina.”

Victoria ja David olivat haaveilleet tähteydestä lapsesta asti. Yhdessä heistä tuli entistäkin kuuluisampia ja vauraampia, mutta he ovat maksaneet siitä kalliin hinnan.

Halu menestyä on suuri

Kun Victoria näki kahdeksanvuotiaana musikaalielokuva Famen, hän häikäistyi. Vuonna 1974 syntynyt varakkaan, kolmilapsisen yrittäjäperheen esikoinen päätti, että hän haluaa elokuvan päähenkilöiden tapaan esiintyväksi taiteilijaksi ja tanssijaksi, ennen kaikkea kuuluisaksi.

”Menestyksen halu on ollut osa persoonallisuuttani. Olen aina tehnyt paljon töitä menestykseni eteen”, Victoria on kertonut BBC:n haastattelussa.

Koulussa Victorialla ei ollut ystäviä ja häntä kiusattiin. Hän tunsi itsensä ulkopuoliseksi ja keskittyi perheeseensä sekä tanssiharrastukseensa. Victoria halusi olla koulunäytelmien tähti.

Nuori Victoria Beckham haaveili tanssijan urasta ennen poptähteyttään.

”Luokassa kukaan ei halunnut istua vieressäni eikä välitunnilla leikkiä kanssani. Se sattui, vaikka teeskentelin muuta.”

Kuuluisuuteen Victoria ampaisi yhtenä Spice Girls -yhtyeen jäsenenä 1990-luvulla. Manageritoimiston ideoimaan yhtyeeseen haettiin jäseniä lehti-ilmoituksella, ja pääsy viiden nuoren naisen muodostamaan kokoonpanoon oli Victorialle unelmien täyttymys.

”Ensimmäistä kertaa sain olla se, mikä olin. Minusta tuntui kuin olisin tullut kotiin.”

Victorialle annettiin lempinimi Posh Spice, joka viittaa hänen ylelliseen makuunsa. Spice Girls myi yli 80 miljoonaa levyä ympäri maailman, ja yhtye on yhä eniten levyjä myynyt tyttöbändi kautta aikojen.

Spice Girls -yhtyeessä Victorian sai lempinimen Posh Spice. Se viittasi hänen ylelliseen makuunsa.

Jalkapallo veressä

Davidin työväenluokkaiset vanhemmat olivat intohimoisia Manchester United -joukkueen kannattajia. Niinpä rakkaus lajia kohtaan siirtyi vuonna 1975 syntyneelle pojalle äidinmaidossa.

David halusi vain pelata jalkapalloa ja oli pienestä pitäen intohimoinen harjoittelija. Isä ja poika treenasivat maalipotkuja tuntikausia iltojen hämärtyessä.

David Beckham halusi pienestä pitäen vain pelata jalkapalloa.

Davidista tuli sittemmin yksi maailman tunnetuimmista jalkapalloilijoista. Hän voitti joukkueineen kuusi kertaa Englannin valioliigan ja oli maajoukkueen kapteenina seitsemän vuoden ajan.

Hän on ensimmäinen englantilainen pelaaja, joka on voittanut liigamestaruuksia neljän eri maan joukkueissa: Englannissa, Espanjassa, Yhdysvalloissa ja Ranskassa.

David oli nuori, komea, menestynyt ja ulkonäöstään huolehtiva metroseksuaali, uudenlainen miehen malli. Hän vaihtoi kampauksiaan polkkatukasta mohikaaniin, käytti näyttäviä koruja ja joskus kynsilakkaa.

Davidista tuli kansainvälinen tähti myös urheilukenttien ulkopuolella.

David Beckhamista tuli timantti-korvakoruineen uudenlainen miehen malli.

Rakkautta ensisilmäyksellä

Victoria oli jo maailmantähti ja David vasta tulevaisuuden lupaus, kun he tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1997 jalkapallo-ottelussa, jolla kerättiin rahaa hyväntekeväisyyteen.

David oli ihastunut Posh Spiceen jo ennen ensikohtaamista. Hän oli nähnyt poptähden Spice Girlsien musiikkivideolla ja sanonut enteellisesti pelikaverilleen: ”Tuossa on nainen, jonka kanssa menen naimisiin.”

Victoria ja David saivat esikoisensa Brooklynin keväällä 1999. Heidät vihittiin saman vuoden kesällä. David oli nähnyt Victorian Spice Girlsien videolla ja sanonut pelikaverilleen: ”Tuossa on nainen, jonka kanssa menen naimisiin.”

Tavatessaan ihailemansa idolin David tunsi itsensä ujoksi. Victoria on kertonut, että se oli rakkautta ensisilmäyksellä, sillä miehellä oli hänen mielestään hurmaava hymy.

Suurimman vaikutuksen häneen teki kuitenkin se, että David oli ottelun jälkeisissä juhlissa äitinsä, isänsä ja siskonsa kanssa, kun muut pelaajat notkuivat baaritiskillä. Victoria ei ollut kiinnostunut jalkapallosta, mutta hän ihastui siihen, että Davidilla oli vahvat perhearvot kuten hänellä. Molemmilla oli myös tahto menestyä ja he viihtyivät julkisuudessa.

Media villiintyi poptähden ja jalkapalloilijan rakkaussuhteesta ja seurasi herkeämättä heidän liikkeitään. Pari kihlautui vuoden päästä, ja vuonna 1999, neljä kuukautta ensimmäisen uskottomuusskandaalin jälkeen, heidän esikoispoikansa Brooklyn syntyi.

Myöhemmin samana vuonna kihlapari sanoi toisilleen tahdon ja Victoria Adamsista tuli Beckham. Häät järjestettiin Luttrellstownin linnassa Dublinissa Irlannissa.

Turvajärjestelyt olivat mittavat eikä mediaa päästetty paikalle lukuun ottamatta OK!-lehteä. Maksamalla yli miljoona puntaa se sai ainoana lehtenä pääsyn parin häihin.

Tuleva aviopari herkisteli Irlannissa juuri ennen häitään heinäkuussa 1999. Brittiläinen OK!-lehti raportoi parin häistä yksinoikeudella.

Pettämisskandaalien varjostama suhde

Uskottomuushuhut eivät päättyneet avioliittoon vaan ovat nousseet pintaan pitkin matkaa. Useat naiset ovat kertoneet julkisuudessa suhteestaan Davidiin, ja kerta toisensa jälkeen hän ja Victoria ovat joutuneet todistelemaan etteivät ole eroamassa.

Suurimman skandaalin aiheutti vuonna 2004 Davidin sihteerinä työskennellyt Rebecca Loos. Tuolloin Real Madridissa pelannut jalkapalloilija nähtiin yökerhossa sihteerinsä kanssa, mikä räjäytti huhumyllyn. Beckhamit asuivat siihen aikaan eri osoitteissa, David Madridissa ja Victoria Brooklynin sekä tämän pikkuveljen Romeon kanssa Englannissa.

Rebecca Loos aiheutti skandaalin vuonna 2004, kun hän väitti olevansa David Beckhamin rakastaja.

The News of the World -lehti maksoi Rebeccalle 350 000 puntaa haastattelusta, jossa hän kertoi seksisuhteesta. Se oli suurin yksittäisestä haastattelusta maksettu summa brittilehdistön historiassa, mikä kertoo, millaisena kultakaivoksena lehti piti Beckhameja. David kielsi suhteen.

Pian sen jälkeen perheen entinen lastenhoitaja Ammie Gibson väitti julkisesti, että liitto on vain kulissi ja että David on vaimoaan huonosti kohteleva sarjapettäjä.

Beckhamien henkivartija Mark Niblett nauhoitti salaa avioparin keskusteluja ja myi materiaalin kirjailija Andrew Mortonille. Tämä kirjoitti Beckhamien yksityiselämästä vuonna 2000 ilmestyneen kirjan Posh & Becks.

Jalkapallotähti sai brittiläisen imperiumin upseerin arvonimen marraskuussa 2003.

Pari kohtaa omat haasteensa

Beckhamit ovat kuitenkin selviytyneet yhdessä jokaisesta skandaalista. Britit näkevät pariskunnan kansan kuninkaallisina, ja erityisesti Davidin työväenluokkainen tausta tekee hänestä sympaattisen fanien silmissä.

Pettämisskandaalien ohessa Victorialla ja Davidilla on ollut omat henkilökohtaiset kamppailunsa. David kärsii pakko-oireisesta häiriöstä, ja hänellä on pakonomainen tarve huolehtia siisteydestä. Esineiden on oltava suorissa riveissä ja juomatölkkejä jääkaapissa aina parillinen määrä.

Victoria on kertonut, kuinka hänestä tuli epävarma ulkonäkönsä suhteen 16-vuotiaana. Silloin tanssikoulun opettaja kehotti häntä laihduttamaan.

Victoria kertoi omaelämäkerrassaan ulkonäköpaineistaan ja sairastumisestaan anoreksiaan ja bulimiaan.

Omaelämäkerrassaan Victoria myöntää sairastaneensa anoreksiaa ja bulimiaa. Julkisuuden mylläkässä hän tunsi, että syöminen oli ainoa asia, jota hän pystyi kontrolloimaan. Victoria kertoo mitanneensa reisiensä paksuutta mittanauhalla ja syöneensä vuosien ajan ainoastaan höyrytettyjä vihanneksia.

”Katsoin lehdistä kuviani ja ajattelin, että näytän ällöttävältä. Julkisuudessa vaaditaan, että olet laiha. Olin täysin pakkomielteinen.”

Perheonni tuo myös huolia

Kuuluisuus on tuonut mukanaan myös pelkoa. Jo suhteen alussa Victoria ja David saivat tappouhkauksen postitse.

Kirjekuoressa oli kaksi luotia, joihin oli kaiverrettu heidän nimensä. Brooklynin ollessa vasta vauva hänet uhattiin kidnapata, ja Beckhamit joutuivat turvautumaan massiivisiin turvajärjestelyihin.

”Olen aina ollut hyvä nukkumaan, mutta kun kidnappausuhkaukset alkoivat, mikä tahansa ääni herätti minut öisin. Makasin valveilla sydän pamppaillen”, Victoria kertoo elämäkerrassaan.

Perheen ainoa tytär Harper on vanhempiensa ja isoveljiensä silmäterä.

Yhteiset vuodet ovat toki tuoneet Victorialle ja Davidille myös paljon onnea, kuten ison ja tiiviin nelilapsisen perheyhteisön. Esikoispoika Brooklyn on jo 21-vuotias ja kihloissa amerikkalaisen näyttelijän Nicola Peltzin kanssa. Romeo on kahdeksantoistavuotias, Cruz viisitoista ja parin ainoa tytär Harper yhdeksän.

Esikoispoika Brooklyn on kihloissa amerikkalaisen miljonääriperheen tyttären Nicola Peltzin kanssa.

Superpariin kohdistunut huomio on taannut molemmille myös paljon uramahdollisuuksia. Spice Girls lopetti kolmen menestyslevyn jälkeen vuonna 2001. Victoria yritti luoda uraa sooloartistina, mutta suosio jäi vaisuksi. Viiden vuoden kuluttua yhtyeen hajoamisesta hän päätti keskittyä muotiin.

Pari tulee pärjäämään myös kahdestaan

Sen jälkeen Victoria on saanut arvostusta tyyli-ikonina ja muotisuunnittelijana. Hänen nimeään kantava luksusmerkki palkittiin British Fashion Awards 2011 -gaalassa vuoden parhaana brändinä, ja siitä on tullut maailman seuratuimpien naisten suosikki.

Brittihovista muun muassa Sussexin herttuatar Meghan ja Wessexin herttuatar Sophie ovat edustaneet Victoria Beckhamin kotelomekoissa. Brändin nimissä myydään vaatteita, aurinko- ja silmälaseja, kenkiä, asusteita sekä kosmetiikkaa.

Keväällä 2011 David ja Victoria olivat vieraina Cambridgen herttuaparin Williamin ja Catherinen häissä.

David ja Victoria olivat vieraina Cambridgen herttuaparin Williamin ja Catherinen sekä Sussexin herttuaparin Harryn ja Meghanin häissä. Sekä Victoria että David ovat saaneet brittiläisen imperiumin upseerin arvonimen työstään maansa hyväksi.

David jätti jalkapallouransa seitsemän vuotta sitten 38-vuotiaana. Sen jälkeen hän on keskittynyt brändinsä rakentamiseen. Hänen nimellään myydään miesten tuoksuja ja kosmetiikkaa, aurinkolaseja ja alusvaatteita. David on myös yksi amerikkalaisen Inter Miami -jalkapallojoukkueen omistajista.

Victoria ja David Beckham ovat siniveristen suosiossa. Toukokuussa 2018 he osallistuivat Britannian prinssi Harryn ja Meghan Marklen häihin.

Toissa vuonna Victoria ja David juhlivat kaksikymmenvuotishääpäiväänsä. Telegraph-lehdelle antamassaan haastattelussa Victoria pohti, miten pariskunnalle käy, kun kaikki lapset lähtevät kotoa.

Samassa haastattelussa Victoria kuitenkin kuittasi, ettei heillä olisi mitään hätää. He osaavat keskustella ja nauraa myös kahdestaan.

David on puolestaan kertonut, että he ovat pyrkineet kasvattamaan lapsensa samalla tavalla kuin heidät itsensä on kasvatettu: kunnioittamaan perhearvoja ja pitämään jalat maassa. Samalla David tiedostaa, että supertähtien lasten lapsuus on täysin erilainen kuin hänelle oli.

”On maailman ihanin asia saada lapsia, mutta olemme tehneet lapsemme sellaiseen maailmaan, jossa meidän täytyy suojella heitä kaikelta, mitä tapahtuu perheemme ulkopuolella.”

Beckhamit nauttivat viime keväänä yhteisestä illanvietosta. Mukana olivat Davidin ja Victorian kaksi nuorinta poikaa Cruz ja Romeo sekä Harper-tytär. Ylhäällä Romeon vieressä on hänen tyttöystävänsä Mia Regan.

Vahvempia yhdessä

Pariskunnan avioliiton kestävyyttä kyseenalaistetaan yhä. Viime keväänä Victoria jakoi Instagramissa itsestään ja miehestään kuvan, jossa he tanssivat toisiinsa kietoutuneina Brooklynin 21-vuotisjuhlissa.

Aviopari intoutui kuumaan tanssiin esikoisensa Brooklynin 21-vuotissyntymäpäivillä viime keväänä. Victoria Beckham julkaisi hetkestä kuvan Instagram-tilillään.

Victoria ja David käyttävät ahkerasti sosiaalista mediaa ja näyttävät Instagramissa pilkahduksia perhe-elämästään, minkä tarkoitus on varmasti myös vahvistaa avioliiton julkista kuvaa.

Vogue-lehdessä Victoria on puolustanut avioliittoaan sanomalla:

”Me molemmat ymmärrämme, että olemme vahvempia yhdessä kuin yksin. Olisiko meistä kumpikaan tässä asemassa, jossa olemme nyt, jos emme olisi tavanneet toisiamme ja olleet yhdessä kaikkia näitä vuosia? Kaikessa on kysymys perheestämme, se on kaiken ydin.”

Myös David on puhunut vahvasta perheyhteydestä muun muassa Vanity Fair -lehdessä.

”Meillä molemmilla on vahvat vanhemmat, jotka ovat opettaneet meille oikean arvomaailman. Totta kai ihminen tekee virheitä, ja me kaikki tiedämme, että avioliitto on joskus vaikeaa. Kyse on siitä, kuinka vaikeuksista selviydytään. Meilläkin on ollut vaikeat aikamme, mutta tunnemme toisemme paremmin kuin kukaan muu.”

Nyt Beckhamit ovat tehneet suoratoistopalvelu Netflixin kanssa lähes 18 miljoonan euron sopimuksen dokumenttisarjasta, jossa kerrotaan heidän elämästään. Katsojat pääsevät kurkistamaan perheen arkeen todennäköisesti vasta ensi vuonna. Avioliitto jatkuu, samoin brändin rakentaminen.

David ja Victoria Beckhamin sekä heidän lastensa elämää voi lähitulevaisuudessa seurata suoratoistopalvelu Netflixin dokumenttisarjassa.

Artikkeli on julkaistu Eevassa 1/21.

Kommentoi +