Vaikeat vaihdevuodet periytyvät - totta vai tarua?
Hyvinvointi
Vaikeat vaihdevuodet periytyvät - totta vai tarua?
Vaihdevuodet muuttavat naisen kehoa vääjäämättä, mutta mikä kaikki menee niiden piikkiin? Ohenevatko hiukset ja surkastuvatko lihakset? Selvitimme vastaukset kymmeneen yleiseen kysymykseen.
Teksti

Kuvat

6.3.2020
 |
Kauneus ja Terveys

1. Vaihdevuodet lähestyvät, kun kuukautisista tulee runsaat.

Totta: Menopaussi tarkoittaa viimeisiä luonnollisia kuukautisia. Ne tulevat suomalaisella naisella keskimäärin 51-vuotiaana. Ennen sitä kuukautiset muuttuvat usein epäsäännöllisiksi ja runsaammiksi.

Tämä johtuu siitä, että vaihdevuosissa munasarjojen toiminta hiipuu eikä munasolu enää irtoa joka kierrossa. Alkukierrossa ­estrogeeni kasvattaa limakalvoa. Jos ovulaatiota ja sen seurauksena tulevaa keltarauhasta ei synny, limakalvo pääsee kasvamaan liian paksuksi ja vuotaa pois runsaina kuukautisina.

Kuuntele podcastia

Suomessa on 1,5 miljoonaa naista, joita vaihdevuodet koskettavat. Toimittaja Aino-Mari Tuuri tajusi olevansa yksi heistä ja päätti selvittää, mitä kaikkea se tarkoittaa. Kuuntele Menologeja-podcastia ja ällisty.

Pitkään jatkuvat runsaat vuodot saavat rautavarastot hupenemaan ja voivat johtaa raudanpuutosanemiaan. Se oireilee tyypillisesti väsymyksenä ja huimauksena.

Moni saa avun hormonikierukasta, joka saa vuodot vähenemään tai loppumaan. Kierukka ehkäisee myös raskautta, kohdun limakalvon liikakasvua ja kohdun runko-osan syöpää.

Sitä ei kannata poistaa ennen vaihdevuosia eikä niiden aikana. Jos vaihdevuosioireet vaivaavat, kierukan kanssa voi käyttää estrogeenia geelinä, laastarina tai tabletteina. Joskus vaihde­vuosioireita ei tule kierukan kanssa. Lääkäri arvioi, milloin kierukka on syytä poistaa.

Myös lyhenevät kierrot kertovat siitä, että vaihdevuodet lähestyvät. Kierto on lyhimmillään, kun nainen on keskimäärin 42-vuotias: kesto voi olla jopa alle 24 päivää. Silloin voi tuntua, että vuotaa koko ajan. Kiertoa voidaan tasoittaa keltarauhashormonilla.

Ennen vaihdevuosia PMS-oireet voivat pahentua. Naisesta voi tulla itkuinen, väsynyt ja saamaton aina ennen kuukautisia. Hor­monikierukka voi auttaa myös PMS-oireisiin.

2. Vaikeat ja varhaiset vaihdevuodet periytyvät.

Totta ja tarua: Aikaiset vaihdevuodet periytyvät usein. Jos äidin oireet alkoivat jo vähän yli nelikymppisenä, on todennäköistä, että tytärkin saa oireita tavallista varhemmin.

Syy on se, että vaihdevuosiin liittyvä munarakkuloiden väheneminen on osin ohjelmoitu geeneihimme. Myös elintavat vaikuttavat. Tupakointi aikaistaa vaihdevuosia keskimäärin kahdella vuodella.

Osa naisista perii myös vaikeat oireet: tulee kuumia aaltoja, univaikeuksia, limakalvojen kuivumista ja mielialan muutoksia. Ylipainoisilla hikoilupuuskat ovat muita yleisempiä.

Mielialaoireet ovat yleisiä. Aina ärtyneisyys tai ahdistuneisuus eivät liity vaihdevuosien hormonimuutoksiin. Taustalla voi olla myös muuta, kuten univaikeuksia.

Yleensä mieliala kohenee, kun ­pahimmat vaihdevuosioireet helpottavat. Hormonikorvaushoito voi auttaa uniongelmiin ja sen myötä myös alakulo voi helpottaa.

Osalla vaihdevuosioireilu voi kestää jopa 15 vuotta. Vaikeimmat oireet ovat yleensä ohi viidessä vuodessa.

3. Hiukset harvenevat monilla.

Totta: Puolella vaihdevuosi-ikäisistä naisista on merkkejä hormonaalisesta hiustenlähdöstä. Suurin osa ei huomaa sitä. Yli 70-vuotiailla vaivaa on jo 75 prosentilla.

Hiusten harveneminen johtuu siitä, että karva­tupet reagoivat verenkierrossa kiertäviin miestyyppisiin eli androgeenisiin hormoneihin.

Kun estrogeenin määrä vähenee elimistössä, androgeenisten ­hormonien suhteellinen osuus kasvaa. Sen seurauksena osa päälaen hiuksista näivettyy ja irtoaa.

Herkkyys reagoida tähän kulkee geeneissä. Jos suvun naisilla on harvat hiukset, omakin riski voi olla koholla.

Joskus hormonaalinen hiustenlähtö voi alkaa jo selvästi ennen vaihdevuosia.

Vaihdevuosien hormoni­korvaushoito voi hieman auttaa hiustenlähtöön. Sitä voidaan hoitaa myös paikallisesti minoksidiililiuoksella, joka auttaa hiusta kasvamaan. Tarvittaessa voidaan käyttää miestyyppisiä hormoneja vastustavia lääkkeitä.

Kun hormonitoiminta tasaantuu menopaussin jälkeen, hiustenlähtö saattaa rauhoittua.

4. Limakalvot voivat kuivua jo varhain.

Totta: Hedelmällisessä iässä emättimen poimuileva ja joustava limakalvo suojaa tulehduksilta ja ärtymiseltä. Kun naishormoni estro­geeni vähenee vaihdevuosissa, limakalvo ohenee ja kuivuu. Jo nelikymppisenä limakalvo voi näyttää ohuelta, verestävältä ja punapilkkuiselta. Emättimeen laitettavaa paikallis­estrogeenia voi käyttää jo silloin.

Iho kuivuu herkemmin, joten päivitä hoito-rutiinit.

5. Vaihdevuodet aiheuttavat kasvoihin ryppyjä kiihtyvällä vauhdilla.

Tarua: Iän myötä iho ohenee, sen rasvan ja kollageenin tuotanto vähenee ja kimmoisuudesta vastaava ­elastaani klimppiintyy. Eli iho rypistyy.

Suurin osa muutoksista liittyy ikääntymiseen ja elintapoihin, kuten tupakointiin ja altistumiseen auringon UV-säteilylle. Myös hormonituotannon loppuminen vaikuttaa osin ryppyjen ilmaantumiseen.

Osalla talineritys kasvoilla ja hiuspohjassa kiihtyy vaihdevuosissa. Se johtuu siitä, että testosteronin määrä kasvaa suhteessa estro­geenin määrään. Hiuspohja saattaa hilseillä ja voi tulla tali-ihottumaa. Akneoireita ilmaantuu kuitenkin enää harvoin.

Ihonhoitorutiinit kannattaa päivittää. Iho kuivuu herkemmin, joten vartaloa ja kasvoja kuivattavat saippuat kannattaa korvata pesuvoiteilla ja -öljyillä. Kuivaa ihoa on hyvä rasvata säännöllisesti kosteusvoiteella.

6. Hormonihoito lisää aina vaaraa sairastua syöpään.

Tarua: Hormonikorvaushoito on turvallinen, kun käyttää pienintä tarvittavaa annosta eikä käyttö veny liian pitkäksi. Riski sairastua rintasyöpään kasvaa, jos hoito jatkuu yli viisi vuotta.

Hormonihoito lisää myös Alzheimerin taudin riskiä, jos hoitoa saa vielä yli 65-vuotiaana. Lääkäri punnitsee potilaan kanssa korvaushoidon hyödyt suhteessa riskeihin.

Sairauksia voi ehkäistä elintavoilla. Riskiä lisäävät liikkumattomuus, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö ja ylipaino. Muistisairauksia voi torjua, kun elää aktiivista ja älyllisesti haastavaa elämää.

Menopaussin jälkeen hormoni­korvaushoidossa käytetään luonnonmukaista estrogeenia yhdistettynä ­keltarauhashormoniin.

Jos kohtu on poistettu, käytetään pelkkää estrogeenia tablettina, laastarina, geelinä tai suihkeena. Ihon kautta otettavien valmisteiden sivuvaikutukset ovat tabletteja pienemmät.

Vaihdevuosioireita voi helpottaa tehokkaasti myös ilman lääkkeitä.

Liiku säännöllisesti ja monipuolisesti monta kertaa viikossa. Akupunktiosta, joogasta, mindfulnessista ja avanto­uinnista voi olla oikeasti apua oireisiin. Kuumat ja voimakkaasti maustetut ruoat, alkoholi, kahvi, tee ja kolajuomat voivat pahentaa oireita.

7. Lihakset surkastuvat kaikilla.

Tarua: Kun estrogeeni hupenee, lihakset kutistuvat ja voima heikkenee. Estrogeeni näyttäisi säätelevän lihas­solujen energia-­aineenvaihduntaa ja elinvoimaisuutta.

Tilanne ei silti ole niin huono, kuin miltä se kuulostaa. Vaikka lihaskunnon ylläpitäminen vaatii aiempaa enemmän ponnisteluja, lihaksista voi saada jopa vahvemmat, jos on valmis tekemään töitä.

Treenaa lihaskuntoa kuntosalilla tai kotona käsipainoilla ja kehon oman painon avulla vähintään kaksi kertaa viikossa. Harrasta lisäksi reipasta kestävyysliikuntaa, kuten kävelyä, ainakin 2,5 tuntia viikossa. Kehitä myös tasapainoa esimerkiksi joogalla ja pilateksella.

Kun lihakset ovat vahvat ja toimivat, tuki- ja liikunta­elinsairauksilta voi välttyä vaihdevuosien jälkeenkin. Heikot lihakset voivat johtaa esimerkiksi kivuliaisiin nikamamurtumiin ja ryhdin virheasentoihin.

Pidä huolta luustostasi. Vaihdevuodet altistavat osteoporoosille. Varmista, että saat riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia, joka säätelee kalsiumin imeytymistä.

Aikuinen tarvitsee kalsiumia 800 milligrammaa päivässä. Talvisaikaan ruokavaliota kannattaa täydentää päivittäin 10–20 mikrogrammalla D-vitamiinilisää.

8. Nainen altistuu virtsatulehduksille.

Totta: Ohentuneet limakalvot tekevät virtsaputken suusta avoimemman. Koska se ei enää ole yhtä tiivis tulppa kuin aikaisemmin, suolistobakteerit pääsevät nousemaan herkemmin virtsateihin ja voivat aiheuttaa siellä tulehduksen.

Estrogeenin puute saa limakalvon ­pintasolujen määrän vähenemään, jolloin limakalvon laktobasillien määrä vähenee ja emättimen pH-arvo nousee. Tämäkin altistaa tulehduksille. Muista pyyhkiä vessapaperilla aina edestä taakse.

Estrogeenin puute ohentaa myös virtsaputken limakalvoa, mikä voi aiheuttaa yliaktiivisen rakon oireita. Vessassa voi joutua ramppaamaan yhtenään. Emättimeen laitettavasta paikallisesta estrogeenihoidosta voi olla apua.

Estrogeenin puute ja ikä heikentävät lantionpohjan lihaksia. Tämä voi johtaa virtsankarkailuun ja gynekologisiin laskeumiin.

Lantionpohjan jumppa kannattaa ottaa rutiiniksi viimeistään vaihdevuosissa, mielellään jo aiemmin. Lantionpohjan fysioterapeutti voi auttaa, jos kärsii virtsan­karkailusta.

9. Vaihdevuodet voivat muokata vartalosta omenan.

Totta: Vaihdevuosissa munasarjojen estrogeenin tuotanto loppuu, mutta ne ­erittävät vielä jonkin verran testosteronia.

Kun aiemmin rasva kertyi takapuoleen ja ­reisiin, testosteroni alkaa pakata sitä vatsan seudulle. Vaihde­vuosien jälkeen taipumus vyötärölihavuuteen on naisilla yhtä suuri kuin miehillä.

Keskivartalon rasva on terveysriski. Se altistaa tyypin 2 diabetekselle, verenpainetaudille ja uni­häiriöille. Vyötärön­ympärys ei saisi naisilla ylittää 90 senttiä.

Vyötärölihavuutta hoidetaan terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnalla. Ne vähentävät vatsaontelon rasvaa, vaikka paino ei laskisi.

Kilot myös kertyvät herkemmin. On arvioitu, että jos nainen noudattaa vaihdevuosien alkaessa samoja ruokailutapoja kuin aiemmin, paino alkaa nousta keskimäärin puolesta kilosta kiloon vuodessa.

Siksi kannattaa syödä terveellisesti ja harrastaa liikuntaa säännöllisesti. Liikunta auttaa usein myös vaihdevuosien uniongelmiin.

10. Seksielämä kuihtuu.

Tarua: Limakalvojen oheneminen ja kuivuminen sekä väsymys voivat vaikuttaa petipuuhiin. Ainakin joka toinen nainen kärsii vaihdevuosina seksielämän ongelmista. Yleisintä on haluttomuus.

Seksi ei silti väistämättä vähene. Halut voivat palata, kun vaihdevuosioireet hoidetaan. Hormonikorvaushoito voi auttaa univaikeuksiin. Kun öiset hikoilukohtaukset helpottavat, energiaa riittää myös nautintoon.

Hoida kuivia limakalvoja säännöllisesti emättimeen laitettavalla paikallisestrogeenilla äläkä säästele liukuvoiteessa.

Osa kokee olevansa esivaihdevuosissa jopa halukkaampia kuin ennen. Tälle voi löytyä fysiologinen peruste. Kun aivo­lisäke yrittää piiskata elimistöä tuottamaan viimeisiä munarakkuloita, hormonit voivat olla tilapäisesti koholla.

Silloin kierrossa saattaa yhden munarakkulan sijaan irrota kaksi, ja ilman ehkäisyä kohdussa voi alkaa kehittyä iltatähtöset. Monikkoraskaudet ovat yleisempiä iäkkäillä äideillä.

Kun kuukautiset ovat olleet poissa puoli vuotta ja ikää on yli 50 vuotta, ehkäisyä ei enää tarvita.

Ikä voi tuoda seksuaalista varmuutta. Vaihdevuosien jälkeen ei ole pelkoa raskaudesta, ja tutkimusten mukaan ulkonäköpaineet helpottavat. Voi olla helpompi heittäytyä aistiensa vietäväksi.

Asiantuntijat: LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja seksuaalineuvoja Katja Kero/Aura Klinikka sekä ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Susanna Majasuo/Mehiläinen NEO

Lähteet: Gerontologian tutkimuskeskus/Jyväskylän yliopisto, Terveyskirjasto ja UKK-instituutti.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 07/2019.

Kommentoi +