Vaikuttavatko vaihdevuodet rintasyöpäriskiin? Syöpälääkäri vastaa
Hyvinvointi
Vaikuttavatko vaihdevuodet rintasyöpäriskiin? Syöpälääkäri vastaa
Vaikuttaako menopaussin alkamisikä syöpäriskiin? Entä hormonikorvaushoito? Syöpälääkäri Johanna Mattson vastaa kysymyksiin vaihdevuosien ja rintasyövän yhteydestä.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 14.4.2020
Kauneus ja Terveys

Kasvattavatko vaihdevuodet riskiä sairastua rintasyöpään?

Valtaosa rintasyövistä löydetään yli 50-vuotiailta naisilta. Mitä enemmän on ikää, sitä suurempi on syöpäriski. Pitkän elämän aikana soluihin ehtii kertyä mutaatioita, jotka voivat muuttaa solun pahanlaatuiseksi. Riskitekijä on siis ikä, eivät vaihdevuodet sinänsä. Riski alkaa kasvaa merkittävästi 40 ikävuoden jälkeen.

Kuuntele podcastia

Suomessa on 1,5 miljoonaa naista, joita vaihdevuodet koskettavat. Toimittaja Aino-Mari Tuuri tajusi olevansa yksi heistä ja päätti selvittää, mitä kaikkea se tarkoittaa. Kuuntele Menologeja-podcastia ja ällisty.

Vaikuttaako syöpäriskiin se, milloin vaihdevuodet alkavat?

Myöhäiset vaihdevuodet ja aikaisin alkaneet kuukautiset nostavat rinta­syöpäriskiä. Syynä on se, että ovulaation ja kuukautisten alkamisen välisenä aikana rintarauhasen epiteelin eli pintakudoksen solujen jakaantuminen kiihtyy ja solut altistuvat syöpäriskiä lisääville muutoksille.

Mitä vähemmän kuukautiskiertoja naiselle elämässään kertyy, sitä parempi. Raskaus ja imetys pienentävät syöpäriskiä, sillä ne vähentävät kuukautiskiertojen määrää.

Mikä altistaa sairastamiselle?

Rintasyövän kehittymiseen vaikuttaa moni asia, joista yksi on hormonit. Rintasyöpä on lisääntynyt länsimaisilla naisilla. Se johtuu osittain siitä, että keskimääräinen ensisynnytysikä on noussut, lapsiluku on pienentynyt ja imetysajat ovat lyhentyneet.

Perinnöllinen alttius selittää 5–10 prosenttia rintasyöpätapauksista. Monella potilaalla ei todeta yhtään riskitekijää. Osa niistä on siis yhä tuntemattomia.

Kuinka haitallista vaihdevuosien hormonikorvaushoito on?

Hormonikorvaushoito nostaa rintasyöpäriskiä etenkin, jos hoito sisältää sekä estrogeeniä että keltarauhashormonia. Riski kasvaa, jos hoito kestää pitkään eli yli 4 vuotta. Tavallista korkeampi riski jatkuu yli 10 vuotta hoidon lopettamisen jälkeen. Vaginassa paikallisesti käytettävät valmisteet eivät lisää riskiä.

Pelkkää estrogeenihoitoa ei voida antaa, jos kohtu on jäljellä. Ilman keltarauhashormonin aiheuttamaa tyhjennysvuotoa estrogeenihoito nostaa kohtusyövän riskiä. Rintasyövän sairastaneille hormonikorvaushoitoa ei suositella. Lähisuvun syövät eivät automaattisesti tarkoita, että hormonikorvaushoito pitäisi jättää väliin. Hoidosta kannattaa neuvotella lääkärin kanssa.

Myös ehkäisypillerit nostavat hieman syöpäriskiä. Nuorilla riski on kuitenkin pieni, joten e-pillerien käyttö on yleensä turvallista.

Yli 40-vuotiaana riski sairastua kasvaa merkittävästi. Silloin kannattaa harkita e-pillerien sijaan esimerkiksi hormoni- tai kuparikierukkaa. Kun menopaussi alkaa, hormonikierukkakin nostaa hieman syöpäriskiä.

Voiko rintasyöpää ehkäistä?

Terveillä elämäntavoilla voi pienentää rintasyöpäriskiä tai sairauden uusiutumisen riskiä.

Pyri pitämään paino hallinnassa, liiku paljon ja syö terveellisesti.

Alkoholia ei kannata juoda päivittäin edes pientä lasillista. Rintasyövän riski kasvaa noin kymmenen prosenttia kutakin päivittäin kulutettua alkoholiannosta kohden.

Jos olet synnyttänyt, kierukka on hyvä ehkäisykeino. Pyri käyttämään hormonikorvaushoitoa hankaliin vaihdevuosioireisiin mahdollisimman lyhyen aikaa.

Asiantuntija: syöpälääkäri Johanna Mattson

Artikkeli on ilmestynyt Kauneus & Terveys -lehdessä 13/2019.

Kommentoi +