Jaanan ja Patrikin pitkä liitto ajautui kriisiin, kun Patrikilla oli suhde työkaverinsa kanssa – nyt molemmat kertovat, mitä sitten tapahtui
Parisuhde
Jaanan ja Patrikin pitkä liitto ajautui kriisiin, kun Patrikilla oli suhde työkaverinsa kanssa – nyt molemmat kertovat, mitä sitten tapahtui
Yhtenä perjantai-iltana Jaanan puoliso Patrik sai viestin työkaveriltaan iltakymmenen aikaan. Viesti paljasti, että Patrik oli ollut vuosia uskoton.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 23.8.2023
Kauneus ja Terveys

Jaana kertoo: ”Minulla oli vuosia tunne, että jokin ei ole kohdillaan”

OLIN SEITSEMÄNTOISTA, kun tapasin Patrikin. Hänellä oli jo ajokortti, mikä teki minuun suuren vaikutuksen. Patrik oli muutenkin erilainen kuin muut pojat, joilla oli vain se yksi asia mielessä. Hän oli kiltti ja huomaavainen. Tutustuimme toisiimme rauhassa.

Ennen pettämistä lähes parikymmentä vuotta kestänyt suhteemme voi hyvin. Ainoa kompastuskivemme oli seksi, jota Patrik halusi useammin kuin minä. Kärsimme tilanteesta, joten ehdotin seksuaaliterapeutille menoa.

Vaikka kaikki oli muuten hyvin, minulla oli vuosia outo tunne, että jokin ei ole kohdillaan.

Kiinnitin huomiota siihen, miten erityisellä äänensävyllä Patrik puhui yhdestä työkaveristaan. Äänessä oli intoa ja iloa.

Patrikilla alkoi olla asiaa naiselle usein myös vapaa-­aikana: milloin tämä tarvitsi apua muutossa, milloin pienessä remontissa. Naisen puolisolla oli kuulemma peukalo keskellä kämmentä.

Viestien sisältö oli järkytys. Ne olivat seksuaalissävytteisiä ja niitä oli lähes kymmenen vuoden ajalta.

ISTUSKELIMME perjantai-iltaa kotona viime syksynä, kun näin sivusilmällä, että naiselta tuli Patrikille viesti. Patrik pyyhkäisi sen heti pois näytöltä.

Mietin, mikä aika iltakymmenen on lähettää kollegalle viestiä. Mustasukkaisuus kalvoi minua koko viikonlopun.

Seuraavalla viikolla Patrik unohti töihin mennessä kännykän kotiin. Ajattelin, että kurkkaan vain nopeasti perjantaisen viestin, jotta saan mielenrauhan.

Viestien sisältö oli järkytys. Ne olivat seksuaalissävytteisiä ja niitä oli lähes kymmenen vuoden ajalta.

Viesteissä muisteltiin, miten oli maattu ja nukuttu yhdessä, silitelty ja hellitelty. Patrik ja nainen suunnittelivat tapaamisia, kaipasivat toisiaan ja sanoivat, että tästä ei sitten puhuta puolisoille mitään.

Kuullessaan asian Patrik valahti aivan valkoiseksi.

VIHA JA INHO toista naista kohtaan leimahtivat sisälläni. Minua oksetti, sydän hakkasi ja kädet tärisivät. Tuntui, että aivot turpoavat ja pää räjähtää. Oloni oli hyvin epätodellinen: tapahtuuko tämä todella?

Päällimmäinen ajatukseni oli, että Patrik haluaa erota. Hän on rakastunut.

En soittanut Patrikille töihin vaan odotin iltaa. Söimme perheen kanssa, ja sen jälkeen teini­tyttäremme meni huoneeseensa ja Patrik istui olohuoneen sohvalle. Minä jäin keittiöön keräämään rohkeutta. Mietin, miten otan asian puheeksi. Purskahdin hillittömään itkuun.

Kuullessaan asian Patrik valahti aivan valkoiseksi.

”Mitään ei tapahtunut, ollaan vaan ystäviä”, hän sanoi.

Vastasin, etten tiedä, voinko olla naimisissa ihmisen kanssa, joka lähettelee sellaisia viestejä toiselle naiselle ja tekee sellaisia asioita toisen naisen kanssa.

Kolmeen viikkoon en pystynyt tekemään töitä. Minun oli pakko sanoa esihenkilölle, että käyn läpi kriisiä. Lähettelin pitkin päiviä Patrikille kuvakaappauksia heidän viestinvaihdostaan ja vaadin selityksiä.

Yhtenä päivänä ajoimme tutulle ulkoilualueelle. Siellä keskustelisimme rauhassa, mitä liitollemme tapahtuu.

Pettämisestä seurannut kriisi on tuonut suhteeseemme aivan uudenlaista läheisyyttä.

OLI SUURI HELPOTUS, kun kumpikaan meistä ei halunnut erota. Nyt kahdeksan kuukautta ja monta pariterapiakäyntiä myöhemmin olemme ihan hyvässä tilanteessa.

Tunnistan nyt, että olisin voinut olla liitossa aktiivisempi ja vaatia ongelmista puhumista. Mutta monesti olin niin väsynyt, että toisen kosketus lähinnä ahdisti, koska sekin tuntui vaatimukselta. Oli paljon helpompaa kääntää selkä, ja ongelma oli sillä ratkaistu.

Pettämisestä seurannut kriisi on tuonut suhteeseemme aivan uudenlaista läheisyyttä. Seksiä on aiempaa enemmän.

Nykyään Patrik koskee minua myös ihan muuten vain eikä vain silloin, kun haluaa seksiä. Hän myös kertoo, mitä ajattelee. Aiemmin oli hyvä, jos hänestä sai ulos viisi sanaa.

Käsittelen yhä sitä vaikeinta asiaa: miksi minulle rakkain ihminen halusi tehdä asioita, joiden tiesi loukkaavan minua?

PUHUMINEN JOHTAA välillä yhä riitoihin, mutta ymmärrämme, että sitä on vain pakko jatkaa.

Patrik on tämän naisen kanssa yhä samassa työpaikassa, mutta he ovat hyvin vähän tekemisissä toistensa kanssa ja sosiaalisen median tilit on blokattu.

Minua ärsyttää se, ettei naisen puoliso ilmeisesti tiedä vieläkään suhteesta. Joskus tekisi mieli soittaa miehelle, mutta en halua tuottaa toiselle sitä tuskaa, jonka olen käynyt läpi. Se on sen toisen naisen tehtävä.

Pettämistä kostoksi en miettinyt missään vaiheessa, vaikka Patrik ehdotti tilien tasaamista sillä tavalla.

Yksilöterapiassa käsittelen yhä sitä vaikeinta asiaa: miksi minulle rakkain ihminen halusi tehdä asioita, joiden tiesi loukkaavan minua? Sen hyväksyminen osaksi elettyä elämää on vaikeaa.”

Patrik kertoo: ”Tätä kriisiä en voinut ohittaa”

TAPASIMME Jaanan kanssa kesällä 28 vuotta sitten. Hän oli kiltti, helposti lähestyttävä ja mukava, ei mikään tyrkky. Jaanan seurassa ei ollut suorituspaineita.

Ehkä tylsästi sanottu, mutta kymmenen vuotta sitten suhteemme muuttui tasapaksuksi. Viihdyimme kyllä edelleen todella hyvin toistemme seurassa, oli seksiä ja läheisyyttä, mutta halumme eivät aina kohdanneet. Minua ihmetytti, miksei Jaanaa kiinnosta. En voinut olla miettimättä, että jotain vikaa minussa täytyy olla.

Aloin viihtyä liian hyvin kollegani kanssa. Olimme tutustuneet jo yli kymmenen vuotta aiemmin, kun nainen aloitti samassa työpaikassa.

Se tapahtui pikkuhiljaa, siksi kai se tuntui niin normaalilta.

YSTÄVYYS kollegaan muuttui jossain vaiheessa joksikin muuksi. Se tapahtui pikkuhiljaa, siksi kai se tuntui niin normaalilta. Valtaosa ajasta meni työhommissa, mutta sitten oli vapaa-ajan jonninjoutavuutta tai miten sitä nyt kuvailisi. Ystävyys muuttui ihastukseksi.

Kun suhde tuli Jaanalle ilmi, olin ensin sitä mieltä, ettei mitään pettämistä ollut tapahtunut.

Mutta kyllähän minulla oli ollut monta kertaa vuosien varrella olo, että joitain tyhmyyksiä olisi voinut jättää tekemättä ja viestejä lähettämättä.

Varsinkin viikonloppuisin, kun Jaana oli jo mennyt nukkumaan ja olin juonut kaljaa, tuli lähetettyä seksuaalissävytteisiä viestejä. Mutta kyllä viestejä lähti kesken työpäivänkin.

Välillä tuntui kuin minulla olisi kaksi vaimoa, yksi kotona ja toinen töissä.

EN MISSÄÄN VAIHEESSA halunnut erota Jaanasta. Meillä on hyvä suhde eikä syytä erota. Välillä tuntui kuin minulla olisi kaksi vaimoa, yksi kotona ja toinen töissä.

Kun suhde paljastui, pelkäsin, että Jaana lähtee. Olen aina ollut aika hyvä työntämään mieltäni painavat asiat sivuun, mutta tätä kriisiä en voinut ohittaa.

Aiemmin en osannut puhua, mutta nyt oli pakko opetella. Aikamoinen urakka se on ollut. Monet yöt ovat menneet parin tunnin unilla.

Olemme riidelleet paljon ja miettineet, miksi minulla oli suhde. Ainoa selkeä vastaus on se, että toinen miellytti minua ja tulimme hyvin juttuun. Pystyin puhumaan hänen kanssaan vapaammin kuin silloin Jaanan kanssa.

Suurin oivallus on ollut se, että olen ymmärtänyt, miksi seksi ei ole aina hotsittanut Jaanaa.

TERAPIAAN SUOSTUMINEN oli iso kynnys, koska en mielelläni puhu asioista ulkopuolisille. Jaanan ja suhteemme vuoksi olin valmis tekemään sen, mitä se vaati.

Suurin oivallus on ollut se, että olen ymmärtänyt, miksi seksi ei ole aina hotsittanut Jaanaa. Hän on ollut ylikuormittunut töistä ja taloudenhoidosta. Lasten syntymän jälkeen lähes kaikki vastuu arjen pyörityksestä oli jotenkin päätynyt hänen harteilleen.

Minulla syttyi lamppu päässä, enkä oikein ymmärrä, miten en ollut sitä aiemmin tajunnut. Nyt olen opetellut imuroimaan, ripustamaan pyykkiä ja tekemään ruokaa.

Meillä on aina ollut hellyyttä ja toisen huomioimista, mutta nyt on myös keskusteluyhteys ja paljon aiempaa enemmän seksiä.

Odotan Jaanan anteeksiantoa niin kauan kuin se vaatii.

ON HANKALA JOSSITELLA, olisiko suhde ollut estettävissä, jos jotkin asiat liitossamme olisivat olleet toisin.

Nyt ollaan tässä ja menossa parempaan suuntaan. Jos minä olen oppinut puhumaan, niin Jaana on oppinut entistä paremmin kuuntelemaan, mitä sanon.

Tämän toisen naisen kanssa pitäydymme vain työasioissa. Emme puhu enää lainkaan yksityiselämästä.

Odotan Jaanan anteeksiantoa niin kauan kuin se vaatii. En ala hoputtaa, vaan se tapahtuu, jos tapahtuu.

Kerromme toisillemme usein, ettemme ole lähdössä mihinkään. Se tuntuu tavallaan tyhmältä mutta myös tosi tärkeältä. Olen onnellinen, että suhteemme jatkuu.”

Jaanan ja Patrikin nimet on muutettu aiheen arkaluonteisuuden takia.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 11/2022.

5 kommenttia