Tuuleta, lisää päiviin mieltä ravitsevia hetkiä ja muut asiantuntijoiden vinkit stressittömään töihinpaluuseen
Hyvinvointi
Tuuleta, lisää päiviin mieltä ravitsevia hetkiä ja muut asiantuntijoiden vinkit stressittömään töihinpaluuseen
Mindfulness-kouluttaja, työterveyspsykologi ja työsuojeluvaltuutettu kertovat, millaisin keinon loman jälkeen iskevän töihinpaluustressin voi selättää.
Teksti

Kuvat

2.1.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Hanne Savunen, mindfulness-kouluttaja ja -ohjaaja, Suomen Mindfulness-instituutti:

”Lomalta paluu on hyvä tilaisuus löytää arkeen rauhoittumista ja mieltä ravitsevia hetkiä. Jos olet nauttinut lomalla kiireettömistä hetkistä, etsi nyt arkeen vastaavia hetkiä. Lähde pienelle kävelylle, pysähdy kahvi­kupillisen ääreen tai kuuntele YouTubesta ilmaisia muutaman minuutin rauhoittavia äänitteitä.

Hanne Savunen

Paluu töihin voi ahdistaa. Sen sijaan että kyselet, miksi minua stressaa, totea, että nyt tuntuu tältä. Vaikeita tunteita vastaan taistelu vain pahentaa niitä.

Suhtaudu ensimmäisiin työviikkoihin lempeästi. Kysy itseltäsi, miten voisit tehdä päivistäsi vähän vähemmän vaativia. Kaikkeen et voi vaikuttaa, mutta vaikuta niihin asioihin, joihin voit.”

Sari Valavuori, työterveyspsykologi, Mehiläinen:

”Lyhyellä työviikolla aloittaminen on tehokas tapa vähentää töihinpaluustressiä. On muutenkin suositeltavaa käynnistää työt rauhallisesti, jos se on vain mahdollista. Olisi tärkeää, että työyhteisö antaisi lomalta palaavalle aikaa saada rutiineista kiinni.

Sari Valavuori

Palauta mieleesi ennen ensimmäistä työpäivää, mitkä rutiinit helpottavat arkeasi. Mihin asioihin voit vaikuttaa ennalta, jotta ensimmäinen aamu ei olisi kaaos? Mieti kulkemiset, harrastukset ja ruokahuolto valmiiksi. Aikaista uni-valverytmiä jo viimeisellä lomaviikolla kohti arjen rytmiä.

On luonnollista stressata, mutta se menee ohi. Stressi voi johtua siitä, että loma on ollut onnistunut. Voit onnitella itseäsi siitä.”

Heidi Tammero, Turun perusopetuksen työsuojeluvaltuutettu:

”Muista katsoa kesken työpäivän ikkunasta ulos luontoa. Pieni tuuletus myös virkistää, jos et pääse ulos happihyppelylle.

Olen työskennellyt opettajana 30 vuotta ja pyrin pitämään tunteja ulkona mahdollisimman usein. Pienellä luovuudella melkein mitä vain voi opettaa ulkona. Auttaisiko sinuakin, jos osa palavereista pidettäisiinkin ulkona?

Heidi Tammero

Vähennä kiireen tuntua rutiineilla ja pidä välillä jumppa­hetki. Stressi helpottaa, kun suunnittelet päivät mahdollisimman tarkasti mutta hyväksyt sen, että harvoin mikään menee täysin suunnitelmien mukaan.

Moni palaa töihin ajatellen, että nyt sinnitellään seuraavaan lomaan asti. Ennemmin kannattaisi oppia huomaamaan se, mistä omassa työssään nauttii.”

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 10/2022.

Kommentoi +