Totuus seksistä yli 50-vuotiaana
Mainos: Vagisan
Totuus seksistä yli 50-vuotiaana
Useimmat yli 50-vuotiaat naiset harrastavat edelleen säännöllistä ja aistillista seksiä. Puolet heistä kuitenkin kokee kipua seksin aikana. Syynä kipuun on usein emättimen kuivuus. Emättimen kuivuus 50 ikävuoden jälkeen on täysin luonnollinen ilmiö, mutta sillä on valtava vaikutus naisten elämään.
19.3.2023

Mistä emättimen kuivuus ylipäätään johtuu?

Emättimen kuivuuteen on useita syitä. Monet niistä johtuvat hormonaalisista muutoksista, joita voi esiintyä esimerkiksi vaihdevuosien aikana. Hormonaaliset muutokset alkavat vaikuttaa naisilla noin 45-vuotiaasta lähtien. Tuntemukset voivat olla hyvinkin voimakkaita. Emättimen kuivuus on tyypillinen vaiva vaihdevuosien aikana. Yksi syy tähän on estrogeenin tuotannon väheneminen.

Estrogeeni on sukupuolihormoni, jonka ansiosta intiimialueen kudokset ja siten myös emättimen limakalvot pysyvät kimmoisina ja veri kiertää hyvin. Jos estrogeenitaso laskee vaihdevuosien aikana, emättimen ja ulomman intiimialueen ihosta voi tulla ohuempi, kuivempi ja siten herkempi.

Hetket, jolloin naiset huomaavat vaivan ensimmäistä kertaa

Emättimen kuivuus ilmenee yleensä epämiellyttävinä oireina, kuten kuivuutena, kutinana, kirvelynä ja kipuna - jopa seksin aikana. Monet naiset huomaavat oireet yllättäen wc-käynnillä pyyhkiessä ja paperin tuntuessa epämiellyttävältä ja hankaavalta. Kuivuus voi myös tuntua ikään kuin pistelynä keskellä tavallista tilannetta, vaikkapa istuessa pitkään ja nostaessa jalan toisen päälle.

Emättimen kuivuutta voi olla kaikenikäisillä naisilla

Myös muut hormonaaliset muutokset kuin vaihdevuodet voivat aiheuttaa emättimen kuivuutta. Esimerkiksi imettävät naiset kertovat kuivuudesta seksin aikana. Sama koskee naisia kohdun tai munasarjojen leikkausten jälkeen ja ehkäisypillerien käytön aikana. Myös kemoterapia, sädehoito ja syöpähoitoon liittyvät lääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksena emättimen kuivuutta.

Emätinvoide on nopea ratkaisu kuivuuteen

Onneksi apteekista löytyy nopea ratkaisu, jota jo miljoonat naiset ympäri maailmaa käyttävät.

Vagisan kosteuttava emätinvoide on hormoniton voide, joka on kehitetty erityisesti lievittämään emättimen kuivuudesta johtuvia vaivoja - ja auttamaan myös kipuun seksin aikana. Koska voide on hormoniton, sitä voidaan käyttää syöpähoidon aikana ja sen jälkeen sekä raskauden ja imetyksen aikana.

Vagisan kosteuttavaa emätinvoidetta voidaan tarvittaessa käyttää myös liukuvoiteena ennen yhdyntää.

Sujuvaa seksiä varten kaksoisvaikutteinen voide

Toisin kuin tavanomaisilla vesipohjaisilla geelituotteilla, Vagisan kosteuttavalla emätinvoiteella on ainutlaatuinen kaksoisvaikutus: Se kosteuttaa emättimen limakalvoja ja rauhoittavat lipidit eli rasvahapot pitävät ihon joustavana. Voide sisältää myös maitohappoa, jonka ansiosta sen pH-arvo on 4,5. Tämä auttaa ylläpitämään emättimen luonnollista pH-arvoa.

Hyvinvoivat emättimen limakalvot tekevät elämästä mukavampaa! On hauskaa nauttia elämästä, yhdessäolosta, rakkaudesta ja seksistä ilman kipua. Ja mikä parasta: Kliiniset tutkimukset todistavat voiteen tehokkuuden ja siedettävyyden.

Miten käytät voidetta?

Vagisan kosteuttavaa emätinvoidetta kannattaa käyttää säännöllisesti sekä emättimessä että ulkoisella intiimialueella. Käyttäjät suosittelevat sen levittämistä suihkun jälkeen tai ennen seksiä.

Vinkki, josta on iloa myös miehille: Hiero tai levitä voidetta kumppanin penikselle esileikin aikana.

"Emättimen kuivuuden ei todellakaan tarvitse olla ongelma seksin aikana. Vagisan kosteuttava emätinvoide on erinomainen tuote, ja suosittelen sitä usein asiakkailleni. Vagisan kosteuttaa emätintä ja pitää sen joustavana, oli seksiä tai ei. Potilaani ovat olleet tyytyväisiä."

Mari Päiväniemi, seksuaaliterveyden asiantuntija

Hellävarainen puikko sulaa puolessa tunnissa kuivuutta hoitaen

Naisille, jotka eivät voi tai halua käyttää asetinta, on olemassa Vagisan Cremolum kosteuttavat emätinpuikot. Nämä ovat hormonittomia emätinpuikkoja, jotka tuovat nopeaa ja kestävää helpotusta emättimen kuivuuden oireisiin. Puikot helpottavat kliinisen tutkimuksen mukaan myös merkittävästi kipua seksin aikana.

Emätinpuikot on valmistettu erityisellä tavalla: Puikko sulaa noin 30 minuutissa ja muodostaa sileän voiteen. Illalla levitettynä se toimii kuin tehohoito yön yli.

Lisätietoa emättimen kuivuudesta ja Vagisanista

Lähteet:

Vagisan-tutkimus "Seksuaalisuus ikääntyessä" varten haastateltiin elokuussa 2021 yhdessä markkinatutkimuslaitos Appinion kanssa 1022 naista ja 515 miestä, jotka olivat yli 50-vuotiaita.

Oskay UY, Beji NK, Yalcin O. Tutkimus 50-vuotiaiden ja sitä vanhempien postmenopausaalisten naisten urogenitaalisista vaivoista. Acta Obstet Gynecol Scand 2005;84:72-78.

Apteekkien myynti INSIGHT Health ja DatamediQ YTD 2020.06 Saksa

Stute P et al. Efficacy and safety of non-hormonal remedies for vaginal dryness: open, prospective, randomized trial. Climacteric 2015; 18:582-589.

Chatsiproios D et al. Emättimen kuivuuden ajankohtainen hoito ei-hormonaalisella voiteella rintasyöpähoitoa saavilla naisilla - avoin prospektiivinen monikeskustutkimus. PLOS ONE. 2019; 14(1):e0210967.

Tutkimus Dr. August Wolff VFCrC-01/2021, 6 viikon tutkimus, jossa n=79 postmenopausaalista naista, joilla on emättimen kuivuutta.

Kommentoi +