”Television deittiohjelmissa normalisoidaan myrkyllisiä ja draamantäyteisiä suhteita, joissa mustasukkaisuus on rakkauden merkki. Rakkaus muka ylittää kaiken, ja ikävä kertoo rakkauden määrästä. Kaikki ovat heteroita ja monogamisissa suhteissa olevia.
Olen ollut deittailuohjelmien suurkuluttaja, ja olen edelleen, mutta nyt katson niitä seksuaalikasvattajan lasien läpi. Ohjelmissa kuten Love Island, Temptation Island ja Ex on the Beach tehdään viihdettä ihmisten epävarmuuksista.
Se on samaistuttavaa ja asia, joka ohjelmissa viehättää. Me kaikki, jotka deittailemme, koemme epävarmuutta. Ohjelmat kuitenkin vääristävät kuvaa deittailusta. Niitä katsoessa tulee tunne, ettei keneenkään voi luottaa.
Jotta pysyy ohjelmassa mukana pitkään, on esitettävä kiinnostunutta monille. Se luo epävarmuutta itselle ja muille. Asioita irrotetaan asiayhteyksistä, ja annetaan vihjeitä siitä, että oma suhde olisi kariutumassa, vaikkei olisikaan.
Osallistujat ovat kauneusihanteiden mukaisia, treenattuja ja hoikkia – on oltava monelle kelpaava. Moni saa ohjelmien katsomisesta ulkonäköpaineita, ja myös osallistujat ovat kertoneet syömishäiriöistään. Ohjelmat antavat kuvan, että deittimarkkinoilla pärjää vain tietyn näköisenä.
Moni meistä on matkoilla erilainen kuin arjessa: esimerkiksi pukeutuu eri tavalla. Samoin deittiohjelmien osallistujat käyttäytyvät toisin kuin normaalisti, mikä voi unohtua. Love Islandissa osallistujat ovat samojen ihmisten ympäröimänä tekemättä juuri mitään. He eivät ole yhteydessä läheisiinsä, mikä jo altistaa sille, että he ovat helpommin manipuloitavissa. On ryhmäpainetta ja alkoholia.
Toivoisin deittailukulttuuriin enemmän ymmärrystä suhteiden moninaisuudesta. Jos parisuhde puuttuu, joko etsitään parisuhdetta tai yhden illan juttuja. Toivoisin, että puhutaan enemmän siitä, mitä halutaan näiden väliltä.
Erosin reilu vuosi sitten pitkästä parisuhteesta, ja deittaillessa ajatukseni parisuhteesta ovat muuttuneet. Nyt tiedän, mitä haluan ja tarvitsen: useita kumppaneita.
Minusta voitaisiin puhua enemmän siitä, että on ok tapailla useampia ihmisiä samaan aikaan. Myös seksuaalisen suuntautumisen suhteen toivon lisää ymmärrystä. Ei ole vain heteroita tai samasta sukupuolesta kiinnostuneita.”
Kuka?
Reeta Rautavirta, 26, on seksuaalikasvattaja ja ravitsemusasiantuntija. Hän kuuluu The Good Sex Company -kollektiiviin, jolta ilmestyy syksyllä kaksi podcastia: Deiteillä ja Monisuhteellista.