Tom Hanksin ja Rita Wilsonin avioliitto on kestänyt jo yli 30 vuotta – ”En tiennyt, mitä rakkaus on ennen kuin tapasin Tomin”
Ihmiset
Tom Hanksin ja Rita Wilsonin avioliitto on kestänyt jo yli 30 vuotta – ”En tiennyt, mitä rakkaus on ennen kuin tapasin Tomin”
Näyttelijä Tom Hanks eli turvattoman lapsuuden, jossa äiti- ja isäpuolet vaihtuivat. Hän pakeni yksinäisyyttä nuorena avioliittoon mutta löysi kaipaamaansa pysyvyyttä vasta näyttelijä Rita Wilsonin kanssa.
Teksti

Kuvat
,,

Julkaistu 7.8.2022
Eeva

Yhtenä iltana 1980-luvun lopulla Rita Wilson on treffeillä Tom Hanksin kanssa. He ovat tapailleet jonkin aikaa ja kävelevät nyt New Yorkin kaduilla. Sitten Tom pysäyttää Ritan 57th Streetin ja 5th Avenuen kulmassa. Hän katsoo Ritaa silmiin ja sanoo:

”Sinun ei koskaan tarvitse muuttaa itsessäsi mitään. Minun kanssani voit olla juuri se, mikä olet, ja tehdä juuri sitä, mitä teet.”

Rita purskahtaa itkuun. Hän ajattelee, että tällaista miestä ei voi olla toista. Samalla hän tietää, että he olisivat loppuelämänsä yhdessä.

Tom Hanks ja Rita Wilson osallistuivat elokuva-alan gaalaan Los Angelesissa tammikuussa 2020. He näyttävät edelleen vastarakastuneilta.

Ritan kreikkalainen äiti järkyttyy kuullessaan asiasta. Hän ei voi uskoa, että tytär menisi naimisiin ei-kreikkalaisen kanssa.

”Sitten vanhempani ajattelivat, että Tom näyttää tarpeeksi kreikkalaiselta sulautuakseen joukkoon”, Rita kertoi myöhemmin US Weekly -lehdelle.

Avioliitto muuttaa Tom Hanksin elämän suunnan.

Tom Hanksin turvaton lapsuus

Tom Hanks eli lapsuutensa epävakaissa oloissa. Vanhemmat erosivat, kun Tom oli nelivuotias. Isä Amos syytti vaimoaan Janetia kylmyydestä ja välinpitämättömyydestä. David Gardner kertoo elämäkertakirjassaan The Tom Hanks Enigma, että Janetilla oli jatkuvasti avioliiton ulkopuolisia suhteita.

Yhtenä yönä Amos käski kolmen vanhimman lapsensa pakata pikaisesti tavaransa ja hypätä autoon. Tom, isoveli Larry ja isosisko Sarah muuttivat isän kanssa Kalifornian Concordista yli kolmensadan kilometrin päähän Renoon, Nevadaan. Nuorin lapsi, muutaman kuukauden ikäinen Jim, jäi äidille.

Muutamaa kuukautta eron jälkeen Amos meni uudelleen naimisiin ja Tom sai viisi uutta sisarpuolta. Uusperheessä oli niin monta lasta, että heitä alettiin kutsua numeroilla. Katraan nuorimpana Tom sai nimekseen ”numero kahdeksan”.

Parin vuoden päästä tämäkin avioliitto hajosi ja Amos lapsineen muutti jälleen uuteen kaupunkiin. Tom ei enää koskaan nähnyt ihmisiä, jotka olivat olleet hetken aikaa hänen perhettään. Hän oli jopa kutsunut äitipuoltaan äidiksi. Aikuisena Tom on kertonut, että hän ei edes tunnistaisi sisarpuoliaan, jos nämä tulisivat kadulla vastaan.

Hanksin perheen lapset saivat tottua vaihtuviin äitipuoliin. Kymmenvuotiaana Tom oli jo ehtinyt asua kymmenessä paikassa. Välillä hän asui isän, välillä ystäväperheen luona.

Myös Tomin biologinen äiti oli usean kerran naimisissa. Äidin suhde Tomiin pysyi mutta etäisenä.

Ensimmäisessä uusperheessään Tom Hanks sai viisi sisarpuolta. Lapsia kutsuttiin numeroilla.

Tom ja hänen sisaruksensa elivät villeinä ja vapaina. Amos-isä teki pitkiä työpäiviä ravintolakokkina, ja lapset pitivät huolta itsestään. He valmistivat ruuat, pesivät pyykit ja siivosivat vaihtelevalla menestyksellä.

Tomin pääasiallinen kasvattaja oli televisio, jonka ääressä poika istui tuntikausia ja katsoi kaiken, mitä sieltä tuli. Kukaan ei esimerkiksi opettanut hänelle, että hampaat pitäisi pestä aamuin illoin.

Nuori Tom etsi turvaa uskonnosta ja kirkon nuorisopiireistä, mutta kodin hän löysi koulun näytelmäkerhosta. Hän rakastui teatteriin ja opiskeli draamaa yliopistossa.

Amerikkalainen ja kreikkalainen

Rita Wilsonin lapsuus oli täysin erilainen. Hän kasvoi kolmilapsisessa maahanmuuttajaperheessä Hollywoodissa. Ritan äiti oli kreikkalainen ja isä bulgarialainen. Lapset olivat ensimmäisen polven amerikkalaisia, mutta kreikkalainen kulttuuri eli perheessä edelleen vahvana.

”Koulussa olin amerikkalainen ja kotona taas kreikkalainen”, Rita on kertonut.

Rita eli koko lapsuutensa samassa talossa, ja vaikka perheessä näytettiin voimakkaasti kaikkia tunteita, kotona vallitsi pysyvyyden ja rakkauden ilmapiiri.

Rita oli hauska ja ulospäin suuntautunut lapsi, joka sai kaikki nauramaan. Ensiesiintymisensä televisiossa tyttö teki 16-vuotiaana sarjassa The Brady Bunch. Samanikäinen Tom Hanks istui television ääressä ja kiinnitti huomiota söpöön tyttöön, joka esitti cheerleaderiä.

Nuori Rita Wilson 1985.

Nuorena Rita teki mallin töitä mutta haaveili näyttelijän urasta. Hän lähti Lontooseen opiskelemaan näyttelemistä, tanssia ja musiikkia.

Rakkaudesta tuli turvasatama

Ensimmäisen kerran Rita Wilson ja Tom Hanks tapasivat 1981, kun he esiintyivät yhdessä tv-sarjassa Bosom Buddies. He tulivat hyvin juttuun, mutta kipinä ei vielä syttynyt.

Tom oli tuolloin 25-vuotias, naimisissa ja kahden lapsen isä. Hän oli rakastunut näyttelijä Samantha Lewesiin yliopistossa. Samantha tuli odottamatta raskaaksi, ja pian esikoispoika Colinin syntymän jälkeen pari meni naimisiin. Tytär Elizabeth syntyi 1982.

Tom on kertonut myöhemmin, että hän pakeni avioliittoon yksinäisyyttään, vaikka oli täysin kypsymätön perhe-elämään.

Tom Hanksin ensimmäinen vaimo oli näyttelijä Samantha Lewes.

Kuuden vuoden yhteiselon jälkeen Tom ja Samantha muuttivat erilleen. Samana vuonna Tom ja Rita kohtasivat uudelleen. He kumpikin esiintyivät komediassa Apua – meitä autetaan!

Silloin Tom rakastui. Myös Rita piti Tomista mutta oli kihloissa toisen miehen kanssa. Kreikkalainen äiti odotti, että tytär ottaisi kreikkalaisen sulhasen. Vaikka Rita ei rakastanut kihlattuaan, äiti vakuutti, että hän oppisi vuosien saatossa rakastamaan miestä.

Nuori Rita valitsi kuitenkin toisin.

”En tiennyt, mitä rakkaus on ennen kuin tapasin Tomin. En ollut koskaan ennen tuntenut niin”, Rita kertoi.

"En tiennyt, mitä rakkaus on, ennen kuin tapasin Tomin."
Rita Wilson

Ritan suku oli ortodokseja, ja myös Tom kääntyi ortodoksiksi. Juhliessaan häitään molemmat olivat 32-vuotiaita. Tom sanoi myöhemmin, ettei kenenkään pitäisi mennä naimisiin alle kolmikymppisenä.

Rita Wilsonin ja Tom Hanksin häitä vietettiin Los Angelesissa yli 30 vuotta sitten. Tom Hanks ja Rita Wilson menivät naimisiin 30. huhtikuuta 1988.

Suhteen vakiinnuttua Tom Hanks tunsi syntyneensä uudestaan. Ritan pulppuava persoonallisuus sai Tominkin avautumaan. Siihen asti hän oli ollut hauska seuramies mutta pitänyt yksityisasioissa etäisyyttä muihin.

Rita tarjosi Tomille turvallisen parisuhteen, jota tämä ei ollut aiemmin kokenut.

”Menin naimisiin vanhanaikaiseen perheyhteisöön, jossa ihmiset järjestävät elämänsä niin, että heillä on aikaa olla toistensa kanssa”, Tom kertoi Oprah Show'ssa.

Ura uuteen nousuun

Tom Hanksin ura lähti nousuun 1988 elokuvan Big ansiosta. Sitä seurasi romanttinen komedia Uneton Seattlessa, jossa myös Rita Wilson näytteli sivuosassa. Tom voitti kahtena vuonna peräkkäin parhaan miespääosan Oscarin elokuvista Philadelphia ja Forrest Gump.

Vuonna 1994 Tom Hanks sai Oscarin roolistaan elokuvassa Philadelphia.

Palkintopuheissaan Tom muisti Ritaa.

”Seison tässä sen naisen ansiosta, jonka kanssa jaan elämäni. Hän on opettanut minulle, mitä rakkaus on.”

Rita ja Tom saivat 1990-luvulla kaksi poikaa, Chetin ja Trumanin. Rita keskittyi perheeseen. Hän näytteli paljon sivurooleja.

Tom Hanks katsoi poikiensa Trumanin (vas.) ja Chetin kanssa jääkiekkoa New Yorkissa 2015.

Todellisen intohimonsa Rita löysi yli viisikymppisenä. Hän julkaisi ensimmäisen countryalbuminsa laulajana 2012. Sitten hän alkoi kirjoittaa musiikkia, ja nyt häneltä on ilmestynyt jo neljä levyä.

”Jossain vaiheessa elämää ihminen ei enää välitä, mitä muut ajattelevat, vaan tekee sitä, mitä rakastaa”, hän on sanonut.

Tom on tukenut Ritan muusikon uraa ja seurannut tätä kiertueille.

Kun Rita Wilson sairastui rintasyöpään, Tom Hanks pelkäsi menettävänsä hänet

Onnellinen perhe-elämä järkkyi 2015, kun Ritalla todettiin rintasyöpä. Tomin ensimmäinen vaimo oli kuollut syöpään 2002, ja nyt Tom pelkäsi menettävänsä toisenkin vaimonsa.

”Olin ällistynyt, miten aviomieheni piti minusta huolta. Sairaus teki meistä entistäkin läheisemmät”, Rita sanoi myöhemmin.

Ritan rinnat poistettiin, ja tilalle laitettiin implantit. Hän selviytyi, mutta sairaus sai pariskunnan keskustelemaan kuolemasta.

”Sanoin Tomille, että haluan hänen järjestävän juhlat kunniakseni, jos kuolen ennen häntä. Kaikki ystäväni juhlisivat elämääni.”

Tom Hanksin ja Rita Wilsonin rakkaustarina on kestänyt yli 30 vuotta. Pariskunta kävi shoppailemassa Pariisissa vuonna 2013.

Myöhemmin Rita teki aiheesta kappaleen Throw Me a Party, joka ilmestyi 2019 hänen albumillaan Halfway to Home.

Toisen varjon elämään on aiheuttanut Ritan ja Tomin vanhempi poika, Chet.

Pojan huumeongelmat aiheuttavat huolta

Kolmikymppinen Chet on painiskellut huumeongelmissa 16-vuotiaasta saakka. Kerran hän hajotti huumetokkurassa hotellihuoneen Lontoossa.

Vuonna 2015 Chet oli vieroitushoidossa. Hän oli käyttänyt ja myynyt kokaiinia.

”Lapsiaan rakastaa ehdoitta”, Tom kommentoi tuolloin televisio-ohjelmasa Entertainment Tonight ääni värähtäen.

Chetillä on viisivuotias tytär Michaiah yhden yön suhteesta Tiffany Milesin kanssa, ja hänen kerrotaan olleen kuivilla joitakin vuosia. Kovin vakaalta hänen elämänsä ei kuitenkaan näytä: entinen tyttöystävä Kiana Parker on haastanut Chetin oikeuteen fyysisestä ja henkisestä väkivallasta, ja Chetiltä on otettu pois aselupa.

Muut lapset eivät ole aiheuttaneet vastaavanlaisia huolia. Tomin vanhin poika Colin, 43, on näyttelijä ja tytär Elizabeth, 39, toimittaja. Pariskunnan kuopus Truman, 25, suuntaa elokuva-alalle, kameroiden taakse.

Tytär Elizabeth, poika Chet ja hänen Michaiah-tyttärensä, Rita, Tom ja kuopus Truman -Hollywoodissa yli kaksi vuotta sitten.

Parisuhde on vain vahvistunut

Maaliskuussa 2020 Rita Wilson konsertoi Australiassa Sydneyn oopperatalossa. Parinsadan katsojan joukossa istui myös aviomies. Tom Hanks oli tuolloin Australiassa kuvaamassa elokuvaa Elvis, jossa hän esittää Elvis Presleyn manageria eversti Tom Parkeria.

Pian konsertin jälkeen Rita ja Tom saivat koronaoireita. Molempien testitulos oli positiivinen, ja he joutuivat sairaalahoitoon. Rita sairastui vakavammin: korkea kuume kesti useita päiviä. Tom pääsi vähemmällä.

Sairastuminen kaukana kotoa lähensi taas puolisoita toisiinsa.

Tom Hanks puhui koronarajoitusten ja varotoimien puolesta Instagramissa, kun pariskunta oli sairastunut virukseen.

Huhtikuussa 2022 Rita Wilson ja Tom Hanks juhlivat 34. hääpäiväänsä. Parisuhde on vain vahvistunut vaikeuksien myötä. Erityisesti sairauksista selviytynyt Rita osaa antaa arvoa sille, mitä hänellä on.

”Nyt ymmärrän elämän haurauden. En pidä enää mitään itsestäänselvyytenä.”

Tom Hanks ja Rita Wilsonjuhlivat Oscar-gaalassa helmikuussa 2020, vähän ennen koronapandemian alkua. Avioliittoon on mahtunut sekä iloa ja onnea että terveysongelmia.

Artikkeli on julkaistu Eevassa 7/21. Nettiversiota on muokattu.

Kommentoi +