Unettomuudesta ja ylivireydestä kärsivä toimittaja testasi värähtelevän patjan: Näin nukkumisen laatu ja määrä muuttuivat jo viikossa
Hyvinvointi
Unettomuudesta ja ylivireydestä kärsivä toimittaja testasi värähtelevän patjan: Näin nukkumisen laatu ja määrä muuttuivat jo viikossa
Toimittaja Riikka Väänänen halusi katkaista ylivireystilansa ja nukkua kunnolla. Niinpä hänen olohuoneeseensa tuli uusi sisustuselementti: värähtelevä patja. Lue, miten kuukauden testijakso sujui.
Teksti

Kuvat
,,

Julkaistu 27.10.2022
Kauneus ja Terveys

Toimittaja Riikka Väänänen nukkui huonosti ja halusi kokeilla värähtelevää Neurosonic-patjaa, jonka luvataan parantavan unen laatua. Riikka kertoo, miten testikuukausi meni.

Hyvästä nukkujasta tuli valvoja

”Herätessäni luulen nukkuneeni pitkästä aikaa sikeästi. Katson kelloa ja tajuan, että on edelleen yö: olen nukkunut alle viisi minuuttia.

Olen ollut aikaisemmin hyvä nukkuja. Jopa silloin kun lapset olivat pieniä. Viime vuosi on kuitenkin mennyt valvoessa. Herään viimeistään neljältä ja viideltä olen jo kuntosalilla.

Syön unettomuuteen ravintolisiä kuten melatoniinia, tryptofaania ja teaniinia. Lähes tuloksetta.

Alan syödä iltapalaa ja vähennän liikuntaa päivittäisestä kahdesta tunnista noin viiteen tuntiin viikossa. Älykelloni mukaan nukun silti vain neljästä viiteen tuntia yössä ja unenlaatuni on huonoa.”

Neurosonic-patja kirpaisee esteetikkoa

”Kun entinen kollegani kertoo minulle Neurosonic-­patjasta, olen skeptinen mutta valmis kokeilemaan lähes mitä vain apua saadakseni.

Patjan teho perustuu matalataajuiseen värähtelyyn, jonka luvataan rauhoittavan autonomista hermostoa. Värähtelyn tarkoitus on ohjata kehoa meditatiiviseen tilaan ja siten lievittää stressiä, helpottaa palautumista ja korjata unen laatua. Minä meditoin lenkkeilemällä, mikä onkin yksi syy ylivireystilaani.

Minä meditoin lenkkeilemällä, mikä onkin yksi syy ylivireystilaani.

Kokeilen Neurosonicin lattiamallia eli liikuteltavaa Mobiilipatjaa. Tarjolla olisi ollut myös sijauspatjan alle sijoitettava malli, mutta en halua, että parisänkyni patjanpuoliskot ovat eri korkuiset.

Mobiilimallikaan ei ole optimaalinen, sillä patjaa ei ole tarkoitettu nukkumiseen, vaan siltä on siirryttävä omaan sänkyyn käytön jälkeen. Esteetikkoa myös kirpaisee parineliöinen möhkäle olohuoneen lattialla.”

Neurosonic-patjan väärästä säädöstä seurasi noidannuoli

”Patja kytketään sähkörasiaan ja sitä ohjataan mobiiliaplikaatiolla. Ensin valitaan ohjelma. Aktivoiva ohjelma nostaa vireystilaa, rentouttavat ja palauttavat ohjelmat lievittävät stressiä ja helpottavat nukahtamista.

Matalataajuista värähtelyä

Neurosonic-patjan matalataajuinen värähtelyteknologia voi auttaa kehoa palautumaan stressiperäisistä oireista, parantaa unenlaatua ja tehostaa liikuntasuorituksista palautumista. Patjaa suositellaan käytettäväksi 2–3 kertaa viikossa tai useammin. Jos kärsit neurologisesta vaivasta tai sairaudesta, kuten migreenistä, älä käytä aktivoivia ohjelmia äläkä suuntaa värähtelyä pään alueelle.

Sänkyyn sijoitettava Infinity-patja maksaa noin 3 500 euroa, Mobiilipatja 2 500 euroa. Mobiilipatjan voi myös vuokrata kuukaudeksi noin 450 eurolla. Lisää tietoa neurosonic.fi.

Valitsen rentouttavan ohjelman, makaan patjalla selälläni 20 minuuttia ja ihmettelen, kun en tunne värähtelyä. Onko tämä normaalia? Ei kuulemma ole.

Neurosonicin myyntipäällikkö, fysioterapeutti Tomi Heinonen neuvoo irrottamaan patjan seinästä ja kytkemään puhelimesta päälle sijaintitoiminnon, mikä jostain syystä saattaa vaikuttaa ohjelmaan.

Kyllä, nyt tunnen värähtelyn. Vaikka kokeilu pitäisi aloittaa pienellä teholla, säädän rentouttavan ohjelman tehon täysille saadakseni maksimaalisen hyödyn.

Oloni on 25 minuutin jälkeen raukea ja istumatyön väsyttämä yläselkäni rento. Rankaisu tulee seuraavana aamuna, ja yläselkääni iskee ­noidannuoli. Vähennän patjan tehoa neljäsosaan ja kipu väistyy.”

Toimittaja Riikka Väänänen kokeili Neurosonic-patjaa. Rentouttava ohjelma kestää 10–39 minuuttia. Pisimpään ohjelmaan nukahtaa yllättävän helposti.

Näin nukkuminen muuttui Neurosonic-patjan kokeilun jälkeen

”Unenlaadun parantumiseen menee noin viikko, mutta silloin vaikutuksen huomaa selvästi. Nukun jo yli seitsemän tuntia yössä, ja unen laatu on parantunut kohtuulliseksi.

Käytän patjaa kaksi kertaa päivässä: aamulla aktivoin kehoani ennen treenaamista, illalla rentoutan henkistä ja fyysistä oloani.

Aktivoiva ohjelma tuntuu lähes hieronnalta, vaikka kyseessä on rentoutus- ei hierontalaite. Rentoutusohjelma tuntuu pehmeältä, kevyeltä värähtelyltä, johon jopa nukahdan kerran kuukauden kokeilujakson aikana.

Sen jälkeen pidän viikon tauon, jotta huomaan, vaikuttaako patjan käytön lopettaminen uneen. Viikon jälkeen en huomaa eroa.

Älykellon mukaan nukun edelleen yli seitsemän tuntia yössä, ja unen laatu on kahdesta kolmeen kertaa parempi kuin ennen patjakokeilua. Alan olla toiveikas, että patjan käyttö korjasi ylivireystilani.

Kuukauden patjavuokra maksaa noin 450 euroa. Se on iso raha, mutta mahdollisen uuden unettomuuskauden aikana olen luultavasti valmis vuokraamaan patjan uudelleen. Haluan nukkua!”

Unen korjaussarja

Uneen voi yrittää vaikuttaa myös muun muassa ravintolisillä ja painopeitolla sekä seuraamalla sitä.

Aminohappo L-tryptofaania sisältävä ravintolisä näyttää nallekarkilta ja saattaa auttaa nukahtamaan. VitaYummy Beauty Sleep 60 kpl 18,90 e, Vita Yummu.

Sirokokoinen älykello seuraa unta, stressiä ja palautumista. Suunto 9 Peak 569 e, Keskisen Kello.

Painopeitto voi parantaa unen laatua ja vähentää heräilyä. Seitsemän kiloa painava, ekologisesta puuvillasta valmistettu Cura Pearl Eco Painopeitto 179 e, Cura of Sweden.

1 kommentti