
Terveellinen välipala auttaa jaksamaan – Tee vegaaniset välipalapallerot, punajuurihummus tai siemenpuuro
Kun edessä on pitkä päivä, pakkaa mukaan siemenpuuroa, hummusta tai välipalapalleroita. Ne säilyvät hyvinä iltapäiväänsaakka ja ovat lisäksi terveellisiä ja maukkaita.
Ateriarytmi on jokaisella yksilöllinen. Useimmille sopiva muistisääntö on 3–6 ateriaa päivässä 3–5 tunnin välein. Tällöin energiansaanti on tasaista ja riittävää elimistön tarpeisiin. Terveellinen ja sopivan kokoinen välipala on paikallaan, jos pääaterioiden väli venyy pitkäksi.
Pinkki punajuurihummus sujahtaa eväsleipien väliin tai kasvisten dipiksi. Kikhernetahna eli hummus saa etikkapunajuuresta juuri sopivaa kirpeyttä.
Jos kaipaat värivaihtelua, voit laittaa blenderiin punajuurien sijaan kurpitsasosetta, keitettyjä porkkanoita tai kukkakaalia. Tai testaa lehtikaalia, babypinaattia, sulatettuja pakasteherneitä, avokadoa, paahdettuja paprikoita ja munakoisoja.
Voit myös vaihtaa kikherneet kypsiin linsseihin, suuriin valkoisiin papuihin tai papumixiin.
Lempeä siemenpuuro muuntautuu moneksi. Mantelit voi korvata pähkinöillä, kaurahiutaleet muilla hiutaleilla sekä käyttää niitä siemeniä, joita kaapistasi löytyy. Mikä tahansa kasvimaito toimii nesteenä. Kookosmaidolla puurosta saa vielä täyttävämmän.
Tuhti puuro kaipaa kaverikseen raikkautta. Kokeile chia-vadelmahilloa tai pilko sekaan hedelmiä ja marjoja.
Valkoisista pavuista syntyy mieto ja pehmeä tahna, joka toimii suolaisten välipalapalleroiden pohjana. Jos kaapista ei löydy papuja, kikherneet ajavat saman asian.
Voit maustaa pallerot oman mielesi mukaan. Vaihda tahini maapähkinävoihin, kurkuma curryyn tai pizzamauste jauhettuun korianteriin.
Lisää vielä chiliä, savupaprikaa tai ravintohiivahiutaleita, ja kierittele pallerot siemensekoituksessa.
Surauta smoothie
Täyttävä välipalajuoma syntyy, kun laitat juomaan hedelmien ja marjojen lisäksi muitakin kasviksia kuten kukkakaalia, kypsää bataattia, kurpitsaa, porkkanaa tai pakastepinaattia. Pakasta vihannessosetta jääpalamuotissa, niin sitä on kätevä lisätä smoothieen.
Suolaiset välipalapallerot

17 kpl | 20 min
1 valkosipulinkynsi
1 prk (297 g) suuria valkoisia papuja (käyttövalmiita)
1 dl manteleita
½ dl tahinia
½ dl kaurahiutaleita
1 rkl oliiviöljyä
1 tl kurkumaa
1 tl pizzamaustetta
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
Päälle:
3 rkl seesaminsiemeniä
- Kuori valkosipulinkynsi. Keitä sitä vedessä noin 2 minuuttia, jotta kitkeryys vähenee.
- Valuta pavut hyvin. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon ja sekoita tasaiseksi.
- Muotoile massasta palleroita puhtain käsin. Kierittele pallot seesaminsiemenissä.
- Pallot säilyvät jääkaapissa tiiviissä rasiassa noin viikon. Ne voi myös pakastaa.
Punajuurihummus

2 annosta | 10 min
1 prk (290 g) kikherneitä
3 etikkapunajuurta
½ dl maapähkinävoita
1 rkl sitruunamehua
1 tl juustokuminaa
2 tl vaahterasiirappia
¾ tl suolaa
- Valuta kikherneet ja punajuuret.
- Mittaa kaikki hummuksen ainekset blenderiin, monitoimikoneeseen tai sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta silkkiseksi tahnaksi. Tarkista, onko suolaa sopivasti. Käyttämäsi pähkinävoi vaikuttaa siihen.
- Pakkaa hummus purkkiin ja suikaloi kaveriksi lehtiselleriä, paprikaa, omenaa ja porkkanaa.
Siemenpuuro ja chia-vadelmahillo

4 annosta | 20 MIN + 8 T hillon tekeytyminen ja siementen liottaminen
1 dl manteleita½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl kurpitsansiemeniä
1 rkl pellavan- tai chiansiemeniä
2 dl kaurahiutaleita
1 dl taateleita (kivettömiä)
½ tl suolaa
4 dl manteli- tai kauramaitoa
Chiahillo:
2 dl suomalaisia vadelmia
2 rkl vaahterasiirappia
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä
¼ tl aitovaniljajauhetta
2 rkl chiansiemeniä
- Valmista chiahillo. Soseuta puolet vadelmista siirapin, mehun, veden ja vaniljajauheen kanssa. Sekoita joukkoon chiansiemenet ja loput vadelmat. Anna hillon tekeytyä yön yli jääkaapissa.
- Mittaa mantelit, siemenet ja hiutaleet kulhoon ja täytä kulho vedellä. Nosta jääkaappiin likoamaan 2–8 tunniksi tai yön yli.
- Valuta mantelit, siemenet ja hiutaleet siivilässä.
- Mittaa kaikki tuorepuuronainekset tehosekoittimenkulhoon. Pyöräytä tasaiseksi. Mausta tarvittaessa sokerilla.