
1. Kietoudu kylpytakkiin
Kaunis, iholla ihana aamutakki tekee arkisistakin peseytymishetkistä ylellisempiä. Suosi konepestävää luonnonmateriaalia eli silkkiä, puuvillaa tai pellavaa.
Kosteutta imevä, hellävarainen hiuspyyhe taas helpottaa hiusten kuivaamista: se on froteepyyhettä kevyempi kannatella ja pysyy paremmin kiinni. Kun märkä tukka on pyyhkeen suojassa, myös kasvojen ihoa on mukavampi ja helpompi hoitaa. Hellävarainen, sileä turbaani sopii myös curly girl -kiharoidenhoitomenetelmään.
2. Kohota tunnelmaa tuoksulla
Kylpylöissä tuoksuu ihanalta, miksei myös kotispassa! Hyvälaatuinen tuoksukynttilä maksaa enemmän mutta tuoksuu miellyttävämmältä.
Kun otat kynttilän käyttöön, polta sitä ensi kerralla 3–4 tuntia, jotta vaha ehtii sulaa tasaisesti. Näin kynttilästä on iloa pidempään. Vahalla on nimittäin ”lihasmuisti”, ja se palaa aina samalta alueelta. Hajuaisti turtuu yhdelle tuoksulle noin vartissa, joten jatkossa lyhyempi paloaika riittää. Jos tila on suuri, saatat tarvita useita kynttilöitä. 180–220 gramman kynttilä levittää tuoksua noin 10 neliöön.
Eteerisillä öljyillä voit loihtia koti-spahasi toivotunlaista tunnelmaa: rauhaa tai virkistystä. Kokeile ilmankostuttimenakin toimivaa diffuuseria. Annostele öljyä maltillisesti eli muutama tippa. Mieto, puutikuista ilmaan vapautuva huonetuoksu taas pitää spa-tunnelmaa yllä joka päivä.
3. Laske itsellesi spa-kylpy
Jos omistaa ammeen, spa-fiilis on helppo saavuttaa. Myynnissä on myös siirrettäviä aikuisten ammeita, joihin mahtuu istumaan. Laita vesi valumaan ja musiikki soimaan, sytytä kynttilät, pulahda sekaan ja nauti!
Suolakylpy kuorii ja pehmentää ihoa sekä sitoo siihen kosteutta. Se voi helpottaa myös ihon epäpuhtauksia ja poistaa kehosta nesteitä. Kokeile varsinkin epsomsuolaa.
Hajusteeton öljykylpy ravitsee ihoa ja sopii myös herkkäihoisille. Nopean ja herkullisen tuoksuisen kylvyn taas saa kylpyvaahtonapilla, joka sulaa veteen ja tuo myös väriä.
4. Uudistu kuorinnalla
Vartalon kuoriminen päästä varpaisiin uudistaa paitsi ihoa myös oloa. Myynnissä on myös ihanasti lämmittäviä kuorintavoiteita. Jos ei halua käyttää kosmetiikkaa, ihon voi kuivaharjata ennen suihkua tai saunaa. Se paitsi kuorii ihon myös vilkastaa verenkiertoa. Muista kosteuttaa iho huolellisesti kuorinnan ja kuivaharjauksen jälkeen, jottei iho ala kutista.
5. Tehohoida naamiolla
Saunan tai lämpimän kylvyn tai suihkun jälkeen ihohuokoset ovat auki, joten iho on erityisen vastaanottavainen tehoaineille. Älä hukkaa tätä tilaisuutta vaan käytä kasvonaamiota!
Voidemaisen, kosteuttavan maskin voi levittää kasvoille jo kylvyn tai saunan ajaksi. Tee hetkestä ylellisempi ja käytä voidenaamion levitykseen naamiosivellintä tai puhdasta meikkivoidesivellintä. Kangasnaamio on helppo ja tehokas valinta: se imeyttää ihoon ison annoksen hoitavaa ainetta kerralla.
6. Virkisty kestovihdalla
Talvisaunaan saa uutta twistiä, kun vie löylyihin koivua eksoottisemman eukalyptusvihdan. Vihtominen vilkastaa verenkiertoa, ja eukalyptus tuo saunaan ihanan tuoksun, jolla nenäkin aukeaa. Kuivattu vihta haudutetaan vedessä ennen ensimmäistä käyttöä. Kun sen antaa kuivua saunomisen jälkeen, se palvelee useissa löylyissä.
7. Viritä jalkakylpysi
Jalkakylpy tuntuu houkuttelevammalta, kun välineet ovat kunnossa ja kauniita. Teräsvati on paitsi muovista tyylikkäämpi ja ekologisempi myös hygieenisempi. Sen saa puhdistettua helpommin kosmetiikasta.
Valuta vatiin lämmintä vettä, lisää Epsom-suolaa tai jalkakylpyainetta ja nauti. Kylvetyksen päätteeksi voit kuoria jalat tai vain huuhtoa ne ja taputella kuiviksi.
Pue sitten jalkaan kertakäyttöiset, tehokosteuttavat naamiosukat. Kun sujautat jalat froteetohveleihin, suurehkot naamiosukat menevät napakammin ihoa vasten ja hoito tehostuu. Näin voit myös liikkua niiden vaikutusaikana, jos haluat.
8. Nauti kylmästä vedestä
Kylpylöissä on usein kylmävesiallas. Toistuva kylmäaltistus kohentaa mielialaa ja lisää energisyyttä ja voi helpottaa monia terveysvaivoja. Kotona voi toki virkistyä kylmällä suihkulla, mutta se saattaa tuntua liian karulta vaihtoehdolta etenkin talvipakkasilla.
Miellyttävämpi versio on suomalainen keksintö: kotisuihkuun asennettava kylmähoitolaite. Se tuo kylmän veden iholle hienojakoisena sumuna, joka tuntuu jopa miellyttävältä. Kylmäsumuhoito aktivoi parasympaattisen hermoston, jolloin stressihormonit väistyvät ja keho palautuu nopeammin. Jo muutaman minuutin hoito päivässä riittää.
Ripaus Japania koti-spahan
Kuuma kylpy on japanilaisen kylpylän keskeisin anti. Veden lämpötila on 37–80 celsiusastetta. Lämmin vesi rentouttaa voimakkaasti mieltä ja kehoa. Se hoitaa ihoa ja ihosairauksia sekä lihas- ja nivelkipuja. Veden iholle luoman paineen ansiosta myös lymfa- ja verenkierto vilkastuvat.
Mineraalit takaavat kylvyn tehon. Japanissa kylvetään kuumien lähteiden vesissä, joissa on luonnostaan magnesiumia, natriumia ja kalsiumia. Ne paitsi pehmentävät ihoa ja rauhoittavat tulehdusta myös hellivät lihaksia ja niveliä. Samankaltaista tehoa voi tavoitella kotona epsom- tai merisuolalla.
Viileä kylpy on Japanissa tyypillisesti 14-asteinen. Se vilkastaa verenkiertoa ja saa ihon tuntumaan kiinteämmältä. Jos ei omista ammetta, viileä suihku on potentiaalinen vaihtoehto.
Hiljaisuus on tärkeä osa japanilaista kylpemistä. Moni yhdistää kylvyn meditointiin. Toisaalta kylpylässä aikuisetkin voivat hyräillä vedessä – ilman, että sitä pidetään outona.
Vähemmän on enemmän. Japanilaiset menevät kylpylään yksinkertaisesti siksi, että vesi tekee hyvää iholle, keholle ja mielelle. Pelkkä ammeessa lilluminen siis riittää. Perinteisissä japanilaisissa kylpylöissä onseneissa ei tehdä kauneushoitoja eikä hierontoja. Siellä ei myöskään käytetä tuoksukynttilöitä tai eteerisiä öljyjä.
Hyväksyvä asenne. Keskivertojapanilainen on ulkonäkönsä suhteen tyytyväinen siihen, mitä on saanut. Kauneusleikkaukset tai täyteainehoidot eivät ole samanlainen hitti kuin sen naapurissa Etelä-Koreassa.
Ennaltaehkäisevä ihonhoito. Suurin osa japanilaisista naisista hoitaa ihoaan säntillisesti. Erityisen tärkeää on suojautua UV-säteiltä mahdollisimman täydellisesti kosmetiikalla (sekä pitkähihaisilla hansikkailla että päivänvarjolla).
Tiesitkö?
”Kalorikylpy” on joidenkin japanilaisnaisten suosiossa. Erään tutkimuksen mukaan 20 minuutin kylpy 38–42-asteisessa vedessä rintaa myöten kuluttaa yhtä paljon kaloreita kuin puolen tunnin kävelylenkki. Elimistön ”passiivinen lämpeneminen” voi myös tasata verensokeria ja hillitä tulehdusta sekä parantaa unenlaatua. Aihe on kuitenkin kiistanalainen, ja useiden asiantuntijoiden mukaan kylpyä parempi tapa kuluttaa energiaa ja hoitaa terveyttään on liikunta.