
Olo on raskas, ja puntari näyttää tavallista isompia lukemia. Jos paino lisääntyy muutamassa päivässä tai vaikkapa viikon lomareissun aikana useita kiloja, kyse on todennäköisesti ylimääräisestä nesteestä.
”Kehon nestemäärä vaihtelee jossain määrin, ja paino voi sen takia heilahdella jopa parin kolmen kilon verran”, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Tapio Aalto Mehiläisestä sanoo.
”Ihmisen on nautittava noin 7 000 ylimääräistä kilokaloria yhden kilon lihoakseen. Muutamassa päivässä on vaikea syödä niin paljon. Siksi nopea painonnousu liittyy yleensä nestetasapainon muuttumiseen.”
Nesteestä johtunut painon nousu palautuu yleensä nopeasti. Nesteen kertymisessä on myös yksilöllisiä eroja.
Alaraajalaskimoiden vajaatoiminta kerryttää nestettä jalkoihin
Tavallisin syy nesteen kertymiseen on alaraajalaskimoiden vajaatoiminta. Vajaatoiminnassa laskimot eivät toimi kunnolla ja pumppaavat verta tavallista hitaammin takaisin kohti sydäntä. Paine laskimoissa nousee ja nestettä tihkuu pienistä verisuonista niitä ympäröiviin kudoksiin.
”Alaraajalaskimoiden toiminta häiriintyy usein ikääntyessä, kun suonten läppämekanismi rappeutuu. Laskimoiden läpät alkavat falskata jo yli 50-vuotiailla”, Aalto kertoo.
Alaraajalaskimoiden vajaatoiminta kerryttää nestettä nimenomaan alaraajoihin, mikä aiheuttaa näkyvää jalkojen turpoamista ja voi nostaa painoa. Laskimoiden vajaatoiminnan aiheuttama nestekertymä ja turvotus on yleensä hyvälaatuista.
Myös muualla kehossa, kuten kasvoissa, voi esiintyä hyvälaatuista laskimoiden ja pienten verisuonten paineolosuhteiden vaihtelua.
”Kasvoissa pintaverenkierron sääntely on herkkää, ja iän myötä pienet suonet alkavat läpäistä nestettä herkemmin. Myös kudosten rakenne muuttuu, jolloin niihin voi päästä nestettä helpommin.”
Tavallisesti ylimääräinen neste poistuu virtsan mukana, kun munuaiset pitävät huolen nesteen kuljettamisesta. Munuaisten kyky poistaa nestettä on kuitenkin rajallinen, ja se voi ylittyä eri syistä.
”Nestettä voi tihkua kudoksiin niin vauhdikkaasti esimerkiksi laskimoiden vajaatoiminnan vuoksi, että munuaiset eivät ehdi poistaa sitä tarpeeksi nopeasti.”
Myös hyvin runsas suolan nauttiminen saattaa sitoa nestettä elimistöön ja lisätä turvotusta esimerkiksi käsissä.
Hae apua
Jos turvotus häiritsee elämää, hakeudu yleislääkärille. Yleislääkäri selvittää, onko kyse laskimoiden vajaatoiminnasta, ja ohjaa tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Hakeudu tutkimuksiin, jos turvotuksen lisäksi kaulan verisuonet alkavat pullottaa makkaramaisesti. Kyse voi olla tällöin sydämen vajaatoiminnasta.
Nesteturvotus näkyy aina
Olo voi olla turvonnut, vaikka nestettä ei olisi kertynyt poikkeuksellisesti.
”Nesteturvotuksen tunnistaa siitä, että se näkyy päällepäin. Jos se ei näy, kyse ei ole nesteturvotuksesta”, Aalto sanoo.
Pinkeä vatsa ei yleensä tarkoita sitä, että vatsaan olisi kertynyt nestettä. Turvonnut olo liittyy useimmiten suoliston toimintaan ja siihen, että suoleen on kertynyt ilmaa.
”Jos vatsaonteloon on kertynyt nestettä, se on yleensä vakavaa ja aiheuttaa niin huonon olon, että ihminen hakeutuu äkkiä hoitoon.”
Jos jalat turpoavat jatkuvasti niin, että se alkaa haitata kenkien pukemista tai jalkojen ihonväri alkaa muuttua, kannattaa myös hakeutua tutkimuksiin. Pitkään jatkunut krooninen jalkojen turvotus voi huonontaa liikkumista ja hidastaa haavojen paranemista.
”Nesteenpoistolääkkeiden käyttämistä voidaan harkita, jos kotikonsteista ei ole apua. Myös erilaiset lymfahoidot saattavat auttaa.”
Myös esimerkiksi sydämen, maksan tai munuaisten vaikea vajaatoiminta tai muut maksa- ja munuaissairaudet voivat kerryttää kehoon nestettä ja aiheuttaa turvotusta. Sairauksiin liittyy kuitenkin aina myös muita oireita, kuten yleiskunnon laskemista ja heikkoa oloa. Esimerkiksi sydämen vajaatoiminnan oireisiin kuuluu usein jalkojen turpoaminen mutta myös hengenahdistus.
Tehosta lihaspumppua
- Harrasta sellaista liikuntaa, jossa alaraajat liikkuvat. Mistä vain lajista ja suoritustehosta on hyötyä. Alaraajojen lihaspumppu puristaa laskimoita ja työntää nestettä poispäin. Se aktivoituu jo kävellessä.
- Käytä tukisukkia, vältä pitkäaikaista seisomista ja nosta jalat välillä ylös. Jalkoihin kertyy nestettä tyypillisesti iltaa kohti.
- Vältä liiallista suolan käyttöä. Se on tehokkain ravitsemuksellinen keino välttää turvotusta. Ruokavalion luonnollisista diureeteista eli nesteenpoistajista puhutaan paljon apuna nesteiden poistamisessa. Tutkimusten mukaan ravintoaineissa ei ole olemassa diureettia, joka vauhdittaisi kudoksiin tihkuneen nesteen poistumista ja hoitaisi turvotusta.
- Juo sopivasti vettä mutta älä liikaa. Aikuisen veden tarve on noin puolitoista kaksi litraa päivässä. Jos juot merkittävästi enemmän, munuaisten on hankalaa poistaa ylimääräistä nestettä ja nestettä tihkuu kudoksiin.
Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 10/2023.