Tällaista liikuntaa kehosi kaipaa juuri sinun iässäsi – täsmävinkit 40-70-vuotiaille
Hyvinvointi
Tällaista liikuntaa kehosi kaipaa juuri sinun iässäsi – täsmävinkit 40-70-vuotiaille
Millaiset liikuntalajit sopivat minkäkin ikäisille? Entä millaista treeniä tarvitaan, jotta kroppa pysyy toimivana? Lue tästä vinkit nelikymppisistä seitsenkymppisille.
Teksti

Kuvat

23.9.2021
 |
Kauneus ja Terveys

Sopivia lajeja iässä 40+

Kehosi jaksaa yhä paljon, joten kannattaa harrastaa kestävyysliikuntaa.

Mikäli olet ollut kauan liikkumatta, lihasten suorituskyky alkaa huonontua. Valitse lajeja, joissa lihakset joutuvat töihin. Myös tennis ja muut pallopelit ovat hyvä lisä kävely- tai juoksulenkkien rinnalle. Niissä tulee nopeita pysähdyksiä ja kiihdytyksiä ja lihasten lisäksi tasapaino kehittyy.

Kehon joustavuus alkaa heiketä, joten muista venytellä.

Mitä jos kokeilisit: Tankotanssi lisää voimaa, kehonhallintaa, tasapainoa ja notkeutta. Kiipeily tuo voimaa ylävartaloon ja apua hartiajumeihin. Aikuisten sirkuskoulu kehittää tasapainoa, lihaskuntoa ja notkeutta.

Muista tehdä voimaa iässä 50+

Jos liikut säännöllisesti, suorituskykysi on vielä aika hyvä. Mikäli raajasi ja vartalosi kestävät, kannattaa matalatehoisen liikunnan lisäksi harrastaa nopeaa liikkumista vaativia lajeja, kuten pallopelejä. Ne pitävät suorituskykyä yllä.

Vaihdevuodet alkavat ja naishormonien ­tuotanto hiipuu. Seurauksena uni saattaa huonontua ja mieliala heitellä. Lihasvoima alkaa vähetä, jos et tee voimatreeniä. Aineenvaihdunta hidastuu, etkä ole muutenkaan yhtä nopea kuin ennen. Kehosi alkaa myös jäykistyä. Liikunta on hyvää vastalääkettä.

Mitä jos kokeilisit: Crossfit kehittää lihaskuntoa, mikä helpottaa painonhallintaa aineenvaihdunnan hidastuessa. Intervalliharjoittelu, kuten HIIT-treeni, stimuloi hormoniaineenvaihduntaa, lisää endorfiinien eritystä ja parantaa mielialaa. Perinteinen voimistelu on hyvä laji lihaskunnon ja joustavuuden kannalta.

Katse tasapainoon iässä 60+

Askel alkaa lyhentyä eikä ole yhtä kimmoisa kuin ennen.

Kehosta häviää voimaa, ja se jäykistyy entisestään. Myös luut heikentyvät ja rasvan määrä kehossa lisääntyy. Nivelrikko yleistyy. Samalla mieli seestyy hormoniheilahtelujen tasaantuessa. Nyt on tärkeää pitää huolta lihasvoimasta ja tasapainosta.

Mitä jos kokeilisit: Melominen vahvistaa ylävartalon lihaksia ja kehittää tasapainoa. Ilmajooga kehittää tasapainoa, koordinaatiota, kehonhallintaa ja notkeutta. Riippuva silkkiliina tukee liikettä. Tanssi tekee hyvää erityisesti jalkojen hermostolle ja hienomotoriikalle.

Voimasta alaraajoja iässä 70+

Hapenottokyky huononee monilla tässä iässä, mutta niin ei tarvitse olla. Kun liikut monipuolisesti ja käytät keuhkojasi, myös hapenottokyky pysyy hyvänä. Lihasvoimaa katoaa erityisesti alaraajoista, jos et voimista niitä. Lihasvoiman väheneminen heikentää tasapainoa.

Mitä jos kokeilisit: Suunnistus ylläpitää hapenottokykyä, lihasvoimaa ja tasapainoa. Lisäksi saat aivojumppaa. Se voi ehkäistä jopa muistisairauksia. Aikuisbaletti tuo kehonhallintaa, notkeutta, koordinaatiota ja lihasvoimaa. Samalla nautit tanssista ja musiikista. Hiihto vahvistaa jalkojen lihaksia, hapenottokykyä, tasapainoa ja kehonhallintaa.

Asiantuntija: liikuntatieteiden tohtori ja ­Haaga-Helia ammattikorkeakoulun yliopettaja Timo Vuorimaa

Kommentoi +