Taas se on pahalla tuulella! Ravintolan vahtimestari, terapeutti ja erityisopettaja kertovat, miten äkäpussi kannattaa kohdata
Ihmissuhteet
Taas se on pahalla tuulella! Ravintolan vahtimestari, terapeutti ja erityisopettaja kertovat, miten äkäpussi kannattaa kohdata
Omatkin tunteet kuumenevat helposti, jos läheinen on jatkuvasti pahalla tuulella. Asiantuntijoiden mukaan äkäpussi kesytetään parhaiten myötätunnolla ja kielteisen kehän katkaisemisella.
Teksti

Kuvat
,

5.12.2022
 |
Kauneus ja Terveys

Odota, kunnes äkäpussi rauhoittuu

Eroasiantuntija Marika Rosenborg:

"Kenenkään ei tarvitse kuunnella huutamista. Kun äkäpussi rauhoittuu, yritä luoda keskusteluyhteys. Viestitä, että kuuntelet ja välität. Samaa mieltä ei ole pakko olla.

Räyhäämisestä eroon pääseminen on äkäpussin oma kasvutehtävä. Olisi hyvä, jos hän havahtuisi siihen itse ja pohtisi, mikä saa hänet niin haavoittuvaiseksi tunteille, ettei pysty säätelemään käyttäytymistään. Onko taustalla kuormitusta, jolle voisi tehdä jotain? Tärkeää olisi osata olla läsnä hetkessä: ilman sitä omia tunteitaan ei voi havainnoida.

Riiteleminen ei ole vaarallista, jos siitä ei jää henkisiä tai fyysisiä mustelmia. Hyvän suhteen määritelmä on se, että halutaan olla yhdessä riidoista huolimatta."

Marika Rosenborg

Osoita riitapukarille myötätuntoa

Turvallisuusalan kouluttaja Risto Väntär:

"Olen toiminut sivutyönäni ovimiehenä yli neljäkymmentä vuotta. Jonotus kylmässä voi purkautua ikävänä kielenkäyttönä. Totean silloin, että se ottaa joskus itseäkin päähän. On tärkeää asettua negatiivisesti asennoituvan asemaan ja osoittaa, että ymmärtää. Kinaamiseen ei kannata lähteä.

Puheyhteyden löytäminen on tärkeintä myös arjessa puolison kanssa. Pahaan tuuleen voi olla syynä vaikka työ- tai rahahuolia.

Vihaisuus on luonnollinen osa ihmisyyttä, se täytyy vain oppia hillitsemään. Yksi hermostuu kaikesta, toinen ei mistään.

Kun tarkkailee itseään, huomaa, mistä itse hermostuu ja oppii myös ymmärtämään toisten tapaa reagoida. Jos joku on väkivaltainen, älä keskustele vaan poistu paikalta."

Risto Väntär

Pysy äkäpussia lähellä

Erityisopettaja ja palkittu äiti Carina Kaksonen:

"Kun lapsi ilmaisee kiukkua, on tärkeä pysyä rauhallisena, jotta oma rauha voi tarttua häneen. Myötätunto ja huomio auttavat myös aikuista ärripurria. Jokainen haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi.

Kun toinen hyökkää, älä siis vetäydy vaan koeta tulla tunnetasolla entistä lähemmäksi. Yritä löytää jotain positiivista yhteistä, jolla voit ohjata toisen pois negatiivisuudesta. Itse asiaan voi palata myöhemmin, kun toinen on rauhoittunut.

Kiukun vähättely vain lisää tunnekuohua, koska hyökkäävän käytöksen takana voi olla epävarmuutta. Tärkeää olisi myös se, että kun tilanne on ohi, muistaisi huomioida toisessa myös positiiviset asiat ja sanoa niistä."

Carina Kaksonen
Kommentoi +