Suun hiljainen tulehdus ei juuri näy eikä kuulu mutta saa silti tuhoa aikaan – Hampaiden asento tai ikeniin ilmestyvät muutokset saattavat paljastaa tulehduksen
Hyvinvointi
Suun hiljainen tulehdus ei juuri näy eikä kuulu mutta saa silti tuhoa aikaan – Hampaiden asento tai ikeniin ilmestyvät muutokset saattavat paljastaa tulehduksen
Parodontiitti, hampaan juuressa oleva tulehdus tai viisaudenhampaaseen liittyvä ientulehdus voivat oireilla hiljaa mutta ikäviä seurauksia aiheuttaen. Lääkäri kertoo, millaiset merkit voivat kertoa suun ongelmista.
Teksti

Kuvat

11.2.2023
 |
Kauneus ja Terveys

”Suun tulehdukset voivat olla pitkään oireettomia. Niistä ei ole haittaa vain hampaille vaan myös yleisterveydelle. Siksi säännölliset hammastarkastukset ovat tärkeitä”, hammaslääkäri Minna Jokinen ­Hampaasi-hammaslääkärikeskuksesta sanoo.

Yksi vakava syy suun tulehdukseen on parodontiitti. Se on hampaan kiinnityskudoksia tuhoava sairaus. Arviolta 60 prosentilla suomalaisista aikuisista on suussaan siihen viittaavia löydöksiä eli syventyneitä ientaskuja, joita ei pysty havaitsemaan omin silmin.

Ikenistä vuotava veri voi paljastaa parodontiitin

Parodontiittti todetaan tavallisesti yli 40-vuotiailla hammastarkastuksen yhteydessä. Iän lisäksi riskitekijöitä ovat tupakointi, diabetes, metabolinen oireyhtymä ja perintötekijät.

”Parodontiitin syntyä edeltää pitkäaikainen ientulehdus. Sen voi paljastaa verenvuoto hampaita puhdistaessa.”

Ientulehdus on hoidettavissa entistä huolellisemmalla hampaiden harjaamisella sekä hammasvälien puhdistamisella. Moni saattaa kuitenkin laistaa tästä, koska kuvittelee sen lisäävän verenvuotoa.

Tupakoitsijalla ikenet eivät edes vuoda, koska tupakointi kutistaa ikenien verisuonia. Se tekee parodontiitin varhaisesta havaitsemisesta entistä vaikeampaa.

”Pitkälle edenneen parodontiitin merkkejä ovat kipeät ikenet, pahanhajuinen hengitys ja hampaiden heiluminen. Tulehdus voi myös työntää hampaita viuhkamaisesti poispäin toisistaan. Sen saattaa huomata peilistä itsekin.”

Hoitamaton parodontiitti saattaa altistaa jopa muistisairauksille

Hyvällä hoidolla parodontiitti voidaan pysäyttää ja estää kudostuhon eteneminen. Täysin sairaus paranee harvoin.

Bakteeripeitteet ja hammaskivi poistetaan lääkärissä, ja joskus joudutaan turvautumaan kirurgiaan tai hampaanpoistoon.

”Hoito edellyttää päivittäistä harjaamista ja hammasvälien puhdistamista. Hammaskiven poistossa käydään säännöllisesti.”

Hoitamaton parodontiitti voi altistaa sydän- ja verisuonisairauksille ja ­pahentaa ­yleissairauksia, kuten diabetesta, astmaa ja reumaa. Osalla bakteereista on kyky tarttua kiinteisiin pintoihin, kuten tekoniveleen. Siksi suun on oltava kunnossa ennen tekonivelleikkausta.

”Tällä hetkellä tutkijoita kiinnostaa erityisesti parondontiitin mahdollinen yhteys muistisairauksien syntyyn. Joidenkin tutkimuksien mukaan bakteerit voivat aivoihin päätyessään aiheuttaa tuhoja muistille.”

Kauan sitten juurihoidettu hammas saattaa myös alkaa oireilla uudestaan, vaikka toimenpide olisi tehty sen aikaisten menetelmien mukaan hyvin.

Finnimäinen patti ikenessä kielii hampaan juuressa olevasta tulehduksesta

Myös juurihoidettu hammas saattaa aiheuttaa hiljaisen tulehduksen, johon voi liittyä vain satunnaisesti tuntuvaa tykytystä. Joskus hampaan juuressa olevasta tulehduksesta kielii ikenen pinnalle syntyvä fisteli, finnimäinen patti. Sen vuoksi tulee hakeutua­ lääkäriin.

”Juurihoidettu hammas on heikompi kuin elävä hammas, ja siksi se voi haljeta helpommin. Silloin bakteereja pääsee juureen uudelleen. Niin käy myös, jos hampaan päällä oleva paikka menee rikki.”

Juurihoidettu hammas voi tulehtua myös siksi, ettei juurikanavia ole täytetty riittävästi tai tarpeeksi pitkälle. Kauan sitten juurihoidettu hammas saattaa myös alkaa oireilla uudestaan, vaikka toimenpide olisi tehty sen aikaisten menetelmien mukaan hyvin.

Hoitamattomana juuren tulehdus altistaa samoille sairauksille kuin parodontiitti. Hoitovaihtoehtoja ovat uusintajuurihoito, juurenpään katkaisu kirurgisesti ja hampaanpoisto.

Kolmas syy suun hiljaiseen tulehdukseen on perikoroniitti. Se on tavallisesti osittain puhjenneeseen viisaudenhampaaseen liittyvä ientulehdus. Yleensä siihen liittyy kipua ja turvotusta, mutta aina se ei paljoa oireile.

”Jos viisaudenhampaassa on perikoroniitti, hammas usein poistetaan. Perikoroniittia voidaan hoitaa myös antibiooteilla, mutta yleensä vaiva silloin uusiutuu.”

Torju suun tulehduksia

  1. Harjaa hampaat sähköharjalla kahdesti päivässä. Aamulla on suositeltavaa harjata ennen aamupalaa etenkin, jos syöt tai juot happamia tuotteita, kuten appelsiinimehua. Jos harjaat heti syömisen jälkeen, se kuluttaa hammaskiillettä.
  2. Puhdista välit hammaslangalla, -lankaimella tai -väliharjalla ainakin kerran päivässä. Tahnassa tärkeintä on fluori. Se vähentää reikiintymistä.
  3. Älä napostele usein. Jos hampaisiin kohdistuu lukuisia happohyökkäyksiä päivän mittaan, sylki ei ehdi korjata niiden aiheuttamaa kiilteen liukenemista ja hampaiden reikiintyminen alkaa.
  4. Käytä ksylitolia. Säännöllisesti käytettynä se ehkäisee reikiintymistä ja korjaa jo alkaneita kiillevau­rioita. Lisäksi se vähentää plakin määrää sekä sen tarttuvuutta hampaan pintaan.

Hae apua!

Mene hammaslääkäriin, jos huolellinen omahoito ei auta ienverenvuotoon tai sinulla on muita syitä epäillä suun tulehdusta. Käy lisäksi vuositarkistuksissa, vaikka oireita ei olisikaan. Röntgenkuvista nähdään hampaiden kunto myös juurihoidettujen hampaiden osalta.

Kommentoi +