Suonenveto on kehon häijy virhesignaali – näin ehkäiset ikäviä kramppeja
Hyvinvointi
Suonenveto on kehon häijy virhesignaali – näin ehkäiset ikäviä kramppeja
Suonenveto on oikeasti lihaskramppi. Miksi jotkut kärsivät niistä tiuhaan?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 18.6.2020
Kauneus ja Terveys

Suonenveto on virhesignaali

Suonenveto on oikeasti lihaskramppi. Se syntyy, kun hermosto antaa virheellisen käskyn ja lihas, jonka ei kuuluisi supistua, supistuu tahtomattaan. Kramppi on yleensä vaaraton mutta kivulias.

Tavallisinta on, että lihaskramppi tulee yöllä pohkeeseen tai jalkaterään. Jos se iskee liikkuessa, syy on todennäköisesti lihas- ja hermojärjestelmän väsyminen.

Kramppi voi johtua myös hermopinteestä eli siitä, että hermo on puristuksissa. Kylmä ja lämpö ­voivat altistaa sille.

Ikä lisää suonenvedon riskiä

Lihasten ja hermoston toiminta heikkenee iän myötä, jolloin riski saada kramppi kasvaa. Joka kolmas 60–70-vuotias kärsii niistä toistuvasti.

Yölliset krampit ovat hieman yleisempiä naisilla. Liikkuvilla nuorilla on taas enemmän urheiluperäisiä kramppeja.

Suonenveto on raskausvaiva

Raskaus altistaa krampeille, mutta syytä ei tiedetä. Kasvava kohtu saattaa aiheuttaa painetta lantion verisuoniin ja jalkojen hermoihin.

Painonnousu voi lisätä jalka­lihasten kuormitusta.

Kun suonenveto iskee, venytä ja hiero

Kun lihas kramppaa, venytä sitä. Kramppi laukeaa, lihas rentoutuu ja kipu rauhoittuu. Jos taustalla on rankka treeni, lepää. Muuten vaiva toistuu herkästi.

Jälki­käteen lihas voi olla arka minuuteista tunteihin, jopa päiviin. Kevyt hieronta voi helpottaa sitä. Kipulääke ei yleensä auta.

Voimakas kramppi voi aiheuttaa lihasvaurion, jossa lihassäikeitä menee rikki. Kipua on silloin pidempään. Toipumisessa voi mennä päiviä. Kylmä on hyvä ensiapu. Lihasta voi pikkuhiljaa käyttää varovasti ilman kuormitusta.

Ennaltaehkäise: Pidä lihakset kunnossa eli lämmittele hyvin, treenaa monipuolisesti ja huolla kehoa venyttelemällä

Saako kramppeihin apua magnesiumista?

Moni suosittelee suonenvetoon magnesiumia. Kivennäisaine edistää hermoston ja lihasten normaalia toimintaa. Jotkut kokevat, että se ehkäisee kramppeja. Tutkimuksissa tätä ei ole havaittu. Kyseessä saattaa olla lumevaikutus.

Voiko suonenveto olla oire sairaudesta?

Lihaskrampeille voi altistaa valtimo­tauti tai hermostoon vaikuttavat lääkkeet. Kramppikipu on kova ja äkillinen. Se eroaa laskimo­veri­tulpan syvästä ja jomottavasta kivusta, johon liittyy yleensä laajempi alaraajan turvotus ja arkuus.

Muista juoda: Jos kramppi iskee saunassa, mene viileämpään tilaan ja juo vettä. Kuumassa nestehukka voi altistaa vaivalle.

Asiantuntija: ­liikuntalääketieteen erikoislääkäri Klaus Köhler/Pihlajalinna. Lähde: Terveys­kirjasto

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys-lehdessä 1/2020.

Kommentoi +