
Vääriä syytöksiä ja paljon mielipahaa. Narsistisesti käyttäytyvä käly on kiusannut Ritvaa, 64, ja tämän puolisoa Lassea jo pitkään. Lassen siskon käytös on jopa heikentänyt pariskunnan suhteita muuhun sukuun.
Ensimmäisellä vastaanotolla Ritva pohti lyhytterapeutti Taina Riston kanssa sitä, miten narsistiseen ihmiseen voi ottaa etäisyyttä sekä miten Ritva ja Lasse voisivat lähestyä muita sukulaisia uudelleen.
Tämä on toinen vastaanotto, ja se järjestetään videotapaamisena.
Valmistaudu mielikuvilla
Ritvaa hermostuttaa perikunnan talon myynti. Taina neuvoo, miten asiaa voi yrittää lähestyä.
Taina Risto: Ritva, on kulunut kuukausi tapaamisestamme. Miten teillä on mennyt?
Ritva: Hyvin, koska mieheni Lassen narsistisisko ei ole soitellut eikä viestitellyt. Lassen toiselle siskolle sanoimme, että emme halua kuulla häneltäkään toisen siskon puheita.
Taina: Millainen tunne tuli, kun sanoitte näin?
Ritva: Ihan hyvä. Eipä ole stressiä edes kiertotien kautta tulleista ilkeistä puheista. Mutta sisaruksilla on yhä perikunnan talo myytävänä. Se hermostuttaa. Asia on pakko hoitaa yhdessä.
Taina: Ymmärrän. Luuletko, että viimekertaisista neuvoista voisi olla apua? Puhuimme rajojen vetämisestä, omien voimien säästämisestä ja siitä, että ei kannata provosoitua. Ovatko neuvot tuntuneet yhä hyviltä?
Ritva: On. Minua on auttanut eniten se, kun ohjasit ajattelemaan, että yritetään hoitaa vaikean siskon kanssa asiat mahdollisimman pienesti. Puhutaan vain se, mikä on tarpeen, eikä yhtään enempää. Kun olen kuvitellut tilanteita etukäteen, ne tuntuvat jo nyt helpommilta.
Tee sitä, missä olet hyvä
Ritvan puoliso Lasse tulee mukaan keskusteluun ja pohtii, mikä parantaisi sukulaissuhteita. Taina kysyy Lassen vahvuuksista.
Ritva: Mun mieskin on nyt paikalla. Voisiko hänkin osallistua keskusteluun?
Taina: Totta kai voi, jos haluaa. Terve Lasse. Tiedän, että olet kuullut Ritvan ja minun ensimmäisestä tapaamisesta. Miten sinä olet jaksanut kaikki nämä vuodet?
Lasse: Välillä on ollut tosi vaikeaa ja olen valvonut öitä. Sisko on kohdellut minua vuosia kuin koiraa. Puhelut ovat olleet syyttelyä ja haukkumista. Jos olen puolustautunut ja muistuttanut tosiasioista, sisko on väittänyt, että haastan riitaa. Joskus olen provosoitunut ja jälkikäteen pyytänyt anteeksi, mutta ikinä en ole saanut. Siihen olen kuitenkin tyytyväinen, etten ole lähtenyt syyttämään itseäni. Moni tekee niin tuollaisissa tilanteissa.
Taina: Mikä sai sinut ajattelemaan, että nyt riittää?
Lasse: Väsyin siihen haukkumiseen. Tilanne on mennyt vanhemmiten vain pahemmaksi. Onneksi sisko on itse pitänyt hiljaisuutta pari kuukautta. On ollut siksi helpompi olla.
Taina: Vaimosi kertoi viimeksi, että suhteet sukulaisiin ovat hiljenneet ja että kaipaat heitä.
Lasse: Kyllä. Tuntuu, että yhtäkkiä kaikkien kanssa välit ovat menneet poikki. Kukaan ei käy eikä soittele. Kuulimme, että sisareni olisi puhunut meistä perättömiä. Tämä kaikki vaivaa minua tosi paljon.
Taina: Mitä sinä näistä tapaamisista toivoisit ja oletko tehnyt jotain asialle?
Lasse: Olen kertonut parille sukulaiselle, millaisia piirteitä sisaressani on. Mutta toinen heistä sanoi vain, että hoitakaa itse välinne, toinen ei kommentoinut ollenkaan.
Taina: Olet siis yrittänyt suoraa puhetta, eikä se ole johtanut mihinkään. Mitä jos ottaisitte toisenlaisen toimintatavan: menette kylään ja olette vain omia itsejänne. Luultavasti sukulaisetkin ovat ikävöineet teitä. Sinulla on yhtä suuri oikeus pitää yhteyttä heihin kuin siskollakin. Luuletko, että teillä riittäisi puhuttavaa, vaikka ette puhuisi sanaakaan siskosta?
Lasse: Varmasti, jos vaan menee sillä asenteella.
Taina: Lasse, vaimosi kuvaili sinua kiltiksi persoonaksi. Miten sinä kuvailisit vahvuuksiasi?
Lasse: Olen perinyt äitini luonteen, olen positiivinen ja otan ihmiset huomioon. Näitä puolia saan käyttää työssäni taksikuskina. Saan töissä paljon kiitosta. Asiakkaat sanovat, että tulee hyvä mieli, kun juttelen heidän kanssaan.
Taina: Uskon sen. Eivätkö juuri nuo samat vahvuudet kuin sinulla on töissä auta sinua sukulaisten kanssa? Et ole asiakkaillekaan siskosi uhri vaan positiivinen ihminen, jonka vakioasiakkaaksi halutaan. Mitä jos ajattelisit itseäsi sukulaisten seurassa yhtä odotettuna tulijana?
Lasse: Niin, voisin ajatella noin, kun tapaamme sukua, en päästä ikäviä asioita enää ihon alle.
Taina: Ritva, tavoitteesi oli löytää mielenrauha. Ensimmäisellä käynnillä tunsit olevasi asteikolla 1–10 kohdassa 7, koska pystyit taas nukkumaan. Missä olet asteikolla nyt?
Ritva: Lähes kahdeksassa. Olen ehtinyt miettiä uudenlaista suhtautumistapaa kälyyn. Mielikuvissani olen jo mennyt tämän ihmisen ohi.
Ritvan ja Lassen nimet on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi. Jutussa käytetty termi narsisti ei viittaa diagnoosiin vaan yleisemmin henkilöön, jolla on narsistisia piirteitä.
Asteikkoharjoitus vaikeaan tilanteeseen
1. Määrittele tavoite
Kuvittele, miten asiat ovat sitten, kun sinulle vaikea asia tai ihminen ei enää hallitse elämääsi. Onko tavoitteesi ilo, mielenrauha, hyvä uni, vilkkaampi sosiaalinen elämä? Ota mielikuvitus avuksi.
2. Käytä numeroita
Tavoitteesi asteikolla 0–10 on kymppi. Missä olet tänään? Jos olet vitosessa, mitä hyvää on tapahtunut, ettet ole nelosessa? Mitä pitäisi tapahtua, että pääsisit kutoseen?
3. Huomaa edistys
Nukutko paremmin tai oletko esimerkiksi ajatellut vaikeaa ihmistä enää vain kerran päivässä? Jaksoitko töissä paremmin? Kertoiko puoliso, että hymyilet useammin? Huomaa, mikä pienikin asia on muuttunut ja miksi.
Taina Risto
on ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti. Terapia auttaa asiakasta löytämään vahvuutensa ja voimaan paremmin. Painopiste on nykyisyydessä ja tulevaisuuden toiveissa, ei menneisyydessä. Terapia kestää yleensä 1–10 käyntiä.
Haluaisitko mukaan Terapiassa-sarjaan? Kerro tarinasi lyhyesti ja ilmoittaudu tällä sivulla.